Filmová podoba týdne (110)

Toto meme má na svědomí Niklaus. Naše češtinářka na střední říkávala: „Pokud existuje kvalitní filmové zpracování nějaké knihy, podívejte se na to. Film je vždycky stravitelnější a více vám utkví v paměti.“

Název filmu: Lincoln (Lincoln)

Režisér filmu: Steven Spielberg

Hrají: Daniel Day-Lewis, Sally Field, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones, John Hawkes, Hal Holbrook, James Spader, Tim Blake Nelson…

Podle knihy: Lincoln ~ Doris Kearns Goodwin

O čem film je (CSFD.cz): Není-li špatné otroctví, pak není špatné nic.

Film „Lincoln“ Stevena Spielberga popisuje období posledních čtyř měsíců života největšího amerického prezidenta Abrahama Lincolna. Odhaluje nejriskantnější a nejodvážnější rozhodnutí amerického vůdce v době, kdy se vyostřuje otázka otroctví a zemí zmítá válka. Silné lidské drama se odehrává na jejím konci. Lincoln může konflikt ukončit, ale rozhodne se hrát vyšší politickou hru, kterou je snaha zrušit otroctví. Sám sobě musí zodpovědět, zda za ni další promarněné životy stojí. V ten hvězdný okamžik dějin musí Lincoln využít veškerý talent, odvahu a morální sílu. Musí učinit rozhodnutí, díky němuž se stane legendou. Postava Abrahama Lincolna odnepaměti osciluje mezi mýtem a historickou postavou. Stále zaměstnává představivost veřejnosti, dnes snad ještě víc než kdy jindy. Možná protože se stal globálním symbolem uvážlivého nakládání s mocí.

Můj názor: Tenhle film byl v kinech před dvěma roky a já uvažovala, že bych si na něj zašla. Pak mě ale docela odradily divácké ohlasy a doteď jsem film neviděla. Možná bych to měla napravit.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. knihomilka napsal:

    Shodou okolností jsem film viděla minulý týden. Nedovolím si hodnotit osobnost A. Lincolna jako prezidenta, na to toho moc nastudovaného nemám. Zdá se mi, že se v tomhle filmu Spielberg zaměřil spíše jeho lidskou stránku. Moc se mi líbilo herectví Daniela Day-Lewise, zahrál ho úžasně. To jak se hrbil, jak byl přistařený. Totéž platí pro Sally Field, která mu hrála ženu. A pěkně hysterickou :). Taky mě tam překvapil Tommy Lee Jones, v dobové paruce k nepoznání. Celkově se mi film líbil, mám snímky tohohle typu ráda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..