Cena nevinnosti

Autor: Rebecca James
Originální název: Sweet Damage
Žánr: drama, thriller, romance

Česká anotace: Tim je obyčejný australský kluk. Pracuje jako kuchař v otcově restauraci, každý den si zasurfuje a dá si pivo. Je se svým životem navýsost spokojený – tedy až do chvíle, kdy ho jeho přítelkyně Lilla vyhodí z bytu s tím, že by měl konečně dospět.

Řízením osudu se Tim stává podnájemníkem v obrovském starodávném a trochu strašidelném domě, který vlastní uzavřená a plachá Anna, dívka s traumatickou minulostí, jež už půl roky nevyšla z domu, neboť trpí agorafóbií (strach z otevřeného prostoru) a záchvaty paniky.

Bezstarostný Tim se rozhodne, že si Anninu psychickou nemoc nebude připouštět, ale když se v domě začnou dít podivné věci, zalekne se, že Anna už ztrácí rozum docela a že by mohla být nebezpečná – jenomže to už se mezi oběma spolubydlícími, kteří snad nemohou být rozdílnější, rodí křehké, ale silné pouto…

Nakladatelství: Allen and Unwin (EN), YOLI (CZ)
Počet stran: 336 (EN), 328 (CZ)
Vazba: Vázaná i brožovaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 1.4.2013
Vydání v ČR: 24.6.2014

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Datum četby: 4 dny, srpen 2014, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tohle byla hodně zvláštní kniha.

Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Tuhle knihu jsem si chtěla hodně přečíst kvůli tomu, jak zněla anotace. Byla jsem prostě zvědavá a moc českých ani zahraničních recenzí jsem nečetla, takže jsem ani moc nevěděla, co mě čeká. Musím se ovšem přiznat, že mě dost děsí obálka. Svým způsobem možná odráží samotný obsah knihy, ale i tak mě zase tolik do kolen nedostává a kdyby mě tolik nelákala, po knize bych nesáhla.

Tim má svůj obyčejný život rád. Pracuje v restauraci svého otce, často chodí surfovat a bydlí na gauči své expřítelkyně. Pravda, to poslední zmíněné mu sice pije krev hlavně ve chvílích, když narazí na Lillina přítele. Nejspíš i z toho důvodu jej začne Lilla nutit k tomu, aby si konečně našel nějaký volný pokoj nebo byt a konečně se odstěhoval. V inzerci najde nabídku na volný pokoj ve velice zvláštním domě, hotové residenci pro boháče.

Ačkoliv je nabídka levného nájmu v úžasně vypadajícím domě více než podezřelá, Tim s radostí kývne. Jeho domácí a současně i nová spolubydlící je mladá ustrašená dívka, která trpí agorafobií a venku z domu nebyla už šest měsíců. Ze začátku všechno vypadá docela normálně, s Annou se moc komunikovat nedá, jinak s ní žádný problém není. Ale pak se začnou dít divné věci…

Musím říct, že jsem skoro až do konce nevěděla, co si mám o knize myslet. Je velice zvláštní. Převážně je vyprávěná z Timova pohledu, ale tu a tam uvidíme i Annin pohled. Ten je ovšem hodně matoucí, což dělá autorka samozřejmě záměrně.

Tim je bezstarostný sympaťák, který bere život takový jaký je a nemá nijak vytýčené životní cíle. Budoucnost příliš neplánuje, žije okamžikem a je spokojený. Annu zprvu vnímá jako plachou dívku s obrovským trápením. Dívku, co je uzavřená ve svém vlastním světě a většinu času tráví zavřená na půdě a dělá kdovíco.

Autorka ve vás postupně buduje to správné napětí a obavy z toho, co přijde na dalších stránkách. Kniha není nijak extra předvídatelná, takže i když si myslíte, že víte, o co jde, můžete být na omylu. Hlavně chcete přijít na to, co se proboha děje, kdo nebo co za vším vězí a jak to proboha dopadne. Konec je více než dramatický a svým způsobem možná nahnaný až do extrému. Navíc narazíte na postavu, kterou budete z duše nenávidět už po prvních stránkách a budete vědět, že s ní něco není v pořádku.

Celkově šlo o povedený kousek, který mě sice tak moc extra nebral, ale byl dostatečně zajímavý a netradiční. Jsem zvědavá na autorčiny další počiny.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..