Filmové léto (7)

Opět vám přinášíme s Rachel-Roo přinášíme další zajímavý filmový kousek letního speciálu.

~ Vášeň mezi řádky
(The Invisible Woman) ~

Charlese Dickense si představujeme jako starosvětského Angličana, který napsal Vánoční kolegu nebo Olivera Twista. Rozhodně ne jako někoho, kdo by mohl mít sexappeal. Film Vášeň mezi řádky nám však představuje skutečného Dickense.

Charismatickým mužem plného energie, který, kromě toho, že měl manželku a deset dětí a psal své tlusté romány, zvládal být i novinářem, divadelníkem, společenským aktivistou, celebritou. Vášně mezi řádky se ale ještě více soustředí na Nelly (Felicity Jones), inteligentní a krásnou mladou ženu, která si s Dickensem odvážně začne milostný románek, jehož důsledky si v tu chvíli ještě neumí představit. Neví, jaké to je, být milenkou ženatého muže s deseti dětmi.

Ve viktoriánské Anglii je to zločin, který se trestá vyhoštěním na okraj společnosti. I když ji její milenec hmotně zajistí, nečeká ji žádná světlá budoucnost. Přestože jejich vztah byl plný lásky a vášně a přetrval až do jeho smrti, přestože se stala Dickensovou živou vodou a múzou, přesto se musela smířit s rolí „neviditelné“ ženy. (CSFD.cz).

~ The Invisible Woman: The Story of Nelly Ternan and Charles Dickens (Claire Tomalin) ~

Tohle je příběh o někom, kdo téměř nebyl, kdo z čista jasna zmizel. Její jméno, data, rodina i zkušenosti navždy ze záznamů zmizelo…

Kniha o dosud neznámém příběhu oblíbeného spisovatele získala celosvětově několik ocenění. Jde o pozoruhodné dílo biografie a historického revizionismu, která vrací zapomenutou herečku na její právoplatné místo historie a ukazuje skutečnou stránku viktoriánské éry.

Hned poté, co Ralph Fiennes dokončil svůj režijní debut, film Coriolanus, ve kterém také hrál hlavní roli, producentka Gabrielle Tana ho oslovila s novým tématem. Šlo o zfilmování úspěšné knihy Invisible Woman autorky Claire Tomalin, životopisu mladé herečky Ellen Ternan, která prožila dlouhou a utajovanou milostnou aféru s Charlesem Dickensem a po jeho smrti dokázala začít nový život.

Na scénáři pracovala Abi Morgan, která je podepsána také pod scénáři k dramatu Stud a životopisnému filmu Železná lady o Margaret Thatcherové.

Ralph Fiennes se o příběh okamžitě začal zajímat jako režisér: „Ellen Ternan a její tajná minulost ve mně vzbuzovala hluboké pohnutí. Je to příběh o ženě, která v sobě dusí vzpomínky na bývalý vztah, jenž ji poznamenal navždy, a nemá možnost o nich s nikým hovořit.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..