ACID

Autor: Emma Pass
Originální název: ACID
Žánr: dystopie

Anotace na GoodReads: Píše se rok 2013. Ve světě Jenny Strong má ACID – nejbrutálnější kontrolující policie v historii – nejvyšší pravomoce. Žádný nenucený komentář nebo zamumlaný nesouhlas jim neujde, vše se trestá. A byli to právě agenti ACIDu, kdo Jennu uvěznil před světem, za krvavý čin, který si vůbec nepamatuje.

Jako jediná ženská vězenkyně v nejstřeženějším vězení pro ty nejhorší případy se Jenna naučila přežít, za jakoukoliv cenu. A když ji záhadní rebelové osvobodí, musí využít svou sílu, rychlost a všechny schopnosti, aby byla krok před ACIDem. Musí odhalit pravdu o tom, co se stalo temné noci před dvěma roky.

Nakladatelství: Corgi Children’s Books (EN)
Počet stran: 331 (EN)
Vazba: Brožovaná a ebook (EN)
Vydání v USA: 11.3..2013
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Datum četby: 13 dní, květen 2014, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Ze začátku to vypadalo hodně dobře, ale někde v polovině to naprosto ztratilo šťávu.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Tahle kniha by se dala také charakterizovat jako „mnoho povyku pro nic“. Bohužel. Nejprve mě nalákala úžsná obálka, která mi prostě přišla pořádně badass. A i podle anotace kniha zněla opravdu dobře. Možná je škoda, že jsem si nečetla žádné zahraniční recenze, než jsem se do ní pustila. Nejspíš by mě od četby odlákaly. Na druhou stranu jsem ale ráda, že jsem si ji přečetla.

Jenna Strong je sedmnáctiletá holka zavřená v nejstřeženější mužské věznici v zemi. Odpykává si doživotní trest za vraždu svých rodičů. To by nebylo tak zvláštní, kdyby její otec nebyl významný člen ACIDu, vojenské policie, které nic neujde. Když se dostanete do křížku s ACIDem, málokdy z toho vyváznete živí. Jenna by vlastně měla být ráda, že vůbec zůstala naživu a že může ve vězení bydlet sama v jedné cele. Její spoluvězni mají totiž jisté choutky.

Těžko by Jenna čekala, že ji jeden rutinní den přivede do vězeňské nemocnice. V tu chvíli totiž vše nabere naprosto jiné obrátky, než by si představovala. Najednou je na útěku před ACIDem, mění svou identitu a snaží se splynout s davem. Jen tak nějak pořád netuší, proč…

ACID je jedna z knih, co dokonale mate tělem. Přiznám se bez mučení, že mě první polovina docela brala a přišla mi perfektní, i když mi jisté nesrovnalosti unikaly a některé věci byly možná až moc přehnané, jednoduché anebo zbytečné. Nevadilo mi to do chvíle, kdy se z příběhu stala zvláštní romance a z hlavní „drsné“ hrdinky naprostá slaboška.

Celkově byl děj velice zvláštně poslepovaný a vystavěný. Autorka tu a tam poodkryla „tajné“ zápisy ACIDu o průběhu „vyšetřování“, do toho všeho se ještě zamotal utajovaná linka v pozadí a ta instaromance tomu taky moc nedala. S hlavní hrdinkou jsem se nedokázala nijak výrazně spojit, její myšlenky mě moc nebavily a její osud mě zase tolik nezajímal. A to je špatné, když je klíčová postava příběhu.

Kniha mě dost zklamala, rozhodně jsem čekala něco víc, něco jiného. Nebyla špatná, to ne, ale byla prostě nudná a zbytečně zdlouhavá. Chvílemi mi ani nedávala smysl a byla jsme zmatená z toho, co se okolo děje a kdo je vlastně kladná postava, kdo ne a co se to proboha děje. Určitě se z toho dalo vykouzlit víc, protože našlápnuto to mělo dobře.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..