V červnu 2014 vychází – 2. část

Druhá část přehledu vycházejících knih u nás.

~ Česko ~

Panenka (Jack Caffer #6)
Mo Hayder

18.6.2014
Domino

Psychiatrickou léčebnu Beechway paralyzuje strach: mezi pacienty se šíří davová hysterie a zaměstnanci raději předstírají nemoc, než aby chodili na noční služby. Prastarými chodbami léčebny totiž za nocí obchází Maud, letitý přízrak zakrslé ženy, která si vybírá nahodilé oběti a silou své pokřivené vůle je následně dožene k drastickému sebepoškození nebo dokonce k sebevraždě.

Také Joe Le Grande pociťuje tíseň. Jako koordinátor zodpovídá za hladký chod léčebny, avšak i on začíná podléhat vlivu přízraku. Navíc se zdá, že po kontroverzním propuštění problémového pacienta Issaka Handela začala Maud rozsévat hrůzu i po okolním kraji.

Na pokraji zoufalství se Joe obrátí o pomoc na detektiva Jacka Cafferyho. Ten se ale zrovna věnuje docela jinému případu a navíc se mu nechce věřit báchorkám o jakémsi přízraku. Počáteční skepse ho však opustí ve chvíli, kdy spolu s Joem odhalí detaily o minulosti propuštěného Issaka Handela…

Šance (V ringu #2)
Katy Evans

18.6.2014
Baronet

V ringu nezastavitelný Remington konečně potkal tu pravou, jeho vztah s Brooke se brzy prohloubí – čekají spolu dítě. Stres z každého dalšího zápasu si však vybírá svou daň – hrozí, že o potomka přijdou. Brooke je přinucena ke klidu na lůžku, zatímco Remington se na opačném konci země snaží získat titul šampiona. Daleko od muže, jehož miluje, a v zajetí svých myšlenek se ale Brooke nevzdává a je rozhodnuta bojovat o lásku i o svou šanci na štěstí…

Magie střelného prachu (Svět Kate Daniels #1)
Ilona Andrews

18.6.2014
Fantom Print

Andreu Nashovou možná vykopli z řad Rytířů milosrdné pomoci jen proto, že je podle nich „hřích“ být kožoměncem, ale ona se odmítá stáhnout do ústraní a lízat si rány. Možná přišla o vše, na čem celý život pracovala, ale když jí život staví do cesty překážky, je připravená se s nimi porvat – jen si na to musí vybrat ten správný kalibr. Zatímco se snaží znovu najít pevnou půdu pod nohama, pracuje pro Špičkově ostrou vyšetřovací agenturu, firmu své nejlepší kamarádky Kate Danielsové.

Ale když někdo nečekaně zabije kožoměnce pracující pro Rafaela Medranu, Andreina bývalého milence a alfa samce v klanu Boud, dostane na starost ten nejhorší případ ve své kariéře. Andrea a Rafael budou muset spolupracovat, aby polapili mocného zabijáka, a stihnout to dřív, než se stačí zabít navzájem nebo než to jejich záhadný cíl udělá za ně. Ale když zachraňujete svět, občas je nějaká menší oběť potřeba, nebo ne?

Harlekýn (Anita Blake #15)
Laurell K. Hamilton

19.6.2014
Epocha

Moc saintlouiských upírů stále roste a zvěsti o nových schopnostech vládce Jean-Clauda i jeho lidské služebnice Anity Blakeové se šíří až za oceán. Zastánce tradičního řádu však stejně tak znepokojují poměry ve zdejší Církvi věčného života, která porušuje tisíciletá pravidla a snad i ohrožuje bezpečné soužití upírů a lidí. Když se ve městě objeví záhadní Harlekýnové, legendární a přísně utajování upíří strážci pořádku, nikdo netuší, proti komu se mocní z Evropy rozhodli zasáhnout. Pro Anitu, zmítanou věčnými proměnami nevyzpytatelné sexuální magie i politickými spory mezi jednotlivými skupinami kožoměnců, je to jen další komplikace, kterou teď opravdu nemá zapotřebí…

Anita Blakeová žije ve světě, kde jsou upíři, zombie či vlkodlaci běžnou součástí společnosti. Živí se jako oživovatelka zombií a zákonná popravčí upírů. Pomáhá také policii při vyšetřování nadpřirozených trestných činů, což se však občas kříží s jejím soukromým životem.

Stává se totiž součástí nejen milostného, ale i mocenského trojúhelníku, jehož další dvě strany tvoří vlkodlak Richard a upíří vládce města Jean-Claude.

Nositelé dubového listu (Hraničářův učeň #4)
John Flanagan

20.6.2014
Egmont

Blíží se jaro a Will s Evanlyn mohou konečně prchnout ze Skandie. Evanlyn je však unesena temudžajskými jezdci, příslušníky početného národa, který obývá rozlehlé stepi na východ od Skandie. Will se vydává za nimi, ale jeden chlapec má proti šesti ostříleným temudžajským bojovníkům jen mizivou naději – i když je hraničářským učněm. V poslední chvíli ho vystopují Halt s Horácem a pomohou mu Evanlyn zachránit. Na radost ze shledání však není čas, protože Halt si je jistý, že šest Temudžajů tvořilo pouze průzkumný oddíl velikého vojska, které se chystá k vpádu do Skandie. Čtyři Araluenci musejí Skandijce varovat a nabídnout jim pomoc – pokud ovšem oberjarl jejich pomoc přijme.

Dokážou zapřisáhlí nepřátelé bojovat bok po boku, aby zachránili své životy a své země před ničivým vpádem nepřítele, který nezná slitování?

Výkupné za Eraka (Hraničářův učeň #5)
John Flanagan

20.6.2014
Egmont

Skandijský oberjarl Erak podnikne nájezd na pobřeží pouštní země Aridy, přitom je však prozrazen, zajat a uvězněn. Jeho zástupce Svengal se proto vypraví do Araluenu a požádá o pomoc. Halt a Will se nabídnou, že se vypraví se Svengalem do Aridy a přivezou výkupné, jenže má-li být jejich cesta úspěšná a Erak osvobozen, potřebují mít s sebou osobu z královského rodu. Princezna Kassandra – nebo Evanlyn, jak ji zná Will – tedy přemluví svého otce, aby jí dovolil odplout na jih. K výpravě se ještě připojí Horác a Gilan, aby byla dostatečně zajištěna princeznina ochrana.

Ale dostane se naše šestice statečných přes poušť, kterou obývají znesvářené kmeny a kde na každém kroku hrozí neznámá nebezpečí, k Erakovi včas?

Čaroděj na severu (Hraničářův učeň #6)
John Flanagan

20.6.2014
Egmont

Will coby plnohodnotný hraničář pečující o vlastní léno se záhy přesvědčí, že v každé, dokonce i v té sebeospalejší díře se mohou dít věci ohrožující životy lidí i bezpečnost celého království. Než se naděje, ocitne se spolu s Alyss ve víru nového dobrodružství, které ho zavede do odlehlého léna daleko na severu. Zde má tajně vyšetřit, jaká pravda se skrývá za místními zvěstmi o čarodějnictví. Když se však Will v Grimsdellském lese setká s děsivým přízrakem Nočního bojovníka, musí si položit otázku: Dá se pro to, co viděl, najít racionální vysvětlení… nebo snad čarodějnictví skutečně existuje?

Cena nevinnosti
Rebecca James

24.6.2014
YOLI

Tim je obyčejný australský kluk. Pracuje jako kuchař v otcově restauraci, každý den si zasurfuje a dá si pivo. Je se svým životem navýsost spokojený – tedy až do chvíle, kdy ho jeho přítelkyně Lilla vyhodí z bytu s tím, že by měl konečně dospět. Řízením osudu se Tim stává podnájemníkem v obrovském starodávném a trochu strašidelném domě, který vlastní uzavřená a plachá Anna, dívka s traumatickou minulostí, jež už půl roky nevyšla z domu, neboť trpí agorafóbií (strach z otevřeného prostoru) a záchvaty paniky. Bezstarostný Tim se rozhodne, že si Anninu psychickou nemoc nebude připouštět, ale když se v domě začnou dít podivné věci, zalekne se, že Anna už ztrácí rozum docela a že by mohla být nebezpečná – jenomže to už se mezi oběma spolubydlícími, kteří snad nemohou být rozdílnější, rodí křehké, ale silné pouto…

Případ Pelikán
John Grisham

24.6.2014
Ikar

Ve Washingtonu jsou v průběhu jedné noci zavražděni hned dva soudci Nejvyššího soudu. Mladou, atraktivní a vysoce inteligentní studentku práv Darby Shawovou případ zaujme a s nebývalo vervou se pustí do jeho objasňování. Sepíše zprávu, která se dostane až na místa nejvyšší, kromě jiného do Bílého domu. Od toho okamžiku se Darby ocitá v nebezpečí života a několikrát unikne smrti jen o vlásek. Napínavý příběh Darby Shawové zabodoval na žebříčcích bestsellerů po celém světě a v roce 1993 se dočkal i úspěšného zfilmování (v hlavní roli s Julií Robertsovou).

Čistý (Čistý #1)
Julianna Baggott

25.6.2014
JOTA

Pressia si toho z Explozí ani ze života Předtím moc nepamatuje. Přespává ukrytá ve skříňce v ruinách starého holičství, kde žije se svým dědečkem, a myslí na to všechno, co je pro ni nenávratně ztraceno – jak ze světa zábavních parků, kin, narozeninových oslav, tatínků a maminek zbyl jen popel a prach, jizvy, trvalé popáleniny a zdeformovaná lidská těla. Jenže teď, když dospěla do věku, kdy se musí všichni hlásit k milici, kde z nich buď vycvičí vojáky, nebo je, jsou-li příliš postižení a slabí, využijí jako živé cíle, už Pressia nemůže dál předstírat, že je malé dítě. A rozhodne se pro útěk.

Existují ovšem i takoví, kteří apokalypsu přečkali bez postižení. Čistí. Přežívají v bezpečném úkrytu za zdmi Dómu, který chrání jejich zdravá, uměle zdokonalovaná těla. Jenže Partridge, jehož otec je jedním z nejvlivnějších lidí v Dómu, si připadá izolovaný a osamělý. Jiný. I jeho trápí pocit ztráty – možná proto, že se jeho rodina rozpadla, otec je emocionálně odtažitý, bratr spáchal sebevraždu a matce se do tohoto útočiště vůbec dostat nepodařilo. Nebo za to snad může jeho klaustrofobie: pocit, že tenhle Dóm se stává kolébkou mimořádně bezohledného režimu. Takže když z jedné nechtěně prohozené poznámky vyvodí, že jeho matka možná stále ještě žije, rozhodne se Partridge dát svůj život v sázku a uprchnout z Dómu, aby ji našel.

Kosti zmizelých
Kathy Reichs

25.6.2014
BB/art

Když charlottská policie objeví na opuštěném úseku silnice tělo dospívající dívky, Temperance Brennanová se obává nejhoršího. Oběť někdo přejel autem, na jejím těle jsou stopy spermatu a v její kabelce se najde klubová kartička letecké společnosti na jméno místního prominentního obchodníka. Jenže John-Henry Story zemřel před několika měsíci při požáru skladiště. Znal se s mrtvou dívkou? Policie se domnívá, že neznámá byla v zemi nelegálně a živila se prostitucí. Kdo ji zabil? Měl v tom Story prsty? Kromě toho leží Tempe na pitevním stole několik peruánských psích mumií, které zabavila americká celní správa. Veterán z irácké Pouštní bouře Dominick Rockett čelí obvinění, že je do země dovezl nelegálně. Existuje spojení mezi pašováním starožitností a obchodováním s lidmi? Ale Tempe se musí vypořádat i se zmatkem ve vlastním životě.

Dcera Katy se po smrti svého přítele rozhodla vstoupit do armády a slouží na jednom z nejnebezpečnějších míst planety – v Afghánistánu. Tempin téměř bývalý manžel Pete navíc na Tempe naléhá, aby jako respektovaná antropoložka odjela právě do této země zmítané válečným konfliktem a provedla exhumaci těl dvou afghánských mužů. Získá tak důkazy pro soudní slyšení a navíc – uvidí se s dcerou! Tempe absolvuje cestu, která v ní zanechá srdcervoucí zkušenost – navždycky. A po svém návratu zjistí, že se její mrtvá neznámá skutečně zapletla do neuvěřitelně rafinovaného obchodu s bílým masem. Pomstí Tempe její smrt?

Očarovaná
Sylvia Day

30.6.2014
Mladá fronta

Max Westin. Byl ztělesněním sexu, cítila to z něj. Doslova to z něj vyzařovalo. Celkově působil poněkud drsně a hrubě. Byl primitivní bytostí. Stejně jako ona.

Max Westin podržel její ruku ve své o chvilku déle, než to vyžadovaly konvence. Jeho pohled zpoza hustých řas jasně říkal, jaké s ní má plány. Chtěl ji zkrotit…
„Victorie.”
Její jméno, jediné slovo. Pronesl ho však s takovou majetnickostí! Náhle měla dojem, jako by jí už upínal obojek kolem krku.
„Máš to v povaze,“ zašeptal jí do ucha. „Cítíš tu touhu nechat se ovládnout.”
V této hře na kočku a myš je všechno iluzí. Jen vášeň je skutečná…

Kousnutí páteční noci (Upíři z Chicaga #2)
Chloe Neill

30.6.2014
Fantom Print

Jeden by si myslel, že titulky v novinách vyprovokují občany Větrného města k boji proti nám, krvežíznivcům. Místo toho nám i po deseti měsících zůstává status celebrit, hodný hollywoodských hvězd. Odháníme paparazzie, kteří jsou jen o něco méně nebezpeční než zabijáci s kříži a kůly. Abyste mě správně pochopili… Prostý lid není úplně nadšený, že má žít po boku nemrtvých, ale aspoň nevzal naše sídlo útokem. Zatím.

To se však může změnit, až se dovědí o mejdanech, neboli večírcích, kam si upíři vodí lidi jako dobytek a sají jejich krev ve velkém. Většina civilizovaných upírů takové chování odsuzuje. Ovšem pro začínajícího reportéra, který chce udělat dojem na svou rodinu z vyšších kruhů, je to skvělé sousto.

Proto můj Mistr, Ethan Sullivan – několik století starý, avšak naprosto zachovalý upír – nyní žádá, abych se znovu spojila se svou snobskou rodinou a posloužila jako prostředník mezi lidmi a upíry… a pomohla utajit před médii některé nechutné detaily naší existence. Někdo však touží po tom, aby si lidé a upíři začali jít po krku – někdo, kdo v sobě chová dávnou zášť…

Moje recenze

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..