RC review: Tajemství Elly a Michaela

TajemstviEllyaMichaela_bookAutor: Jessica Sorensen
České datum vydání: 27.11.2013
Knižní série: Tajemství (The Secret)
Díl: první
Žánr: new adult, romance, erotika, ze života
Věková hranice: 18+
Nakladatel: Domino

Ella už dávno není tou lehkovážnou holkou od vedle, která si ráda užívala života a ještě raději jezdila autem v nelegálních závodech. Tu noc, kdy přišla o matku, se v ní všechno zlomilo. Ella se rozhodla, že se změní. Ze dne na den opustila svůj domov, své přátele i kluka, do něhož byla zamilovaná snad už od malička. Starý život hodila za hlavu a otevřela dveře tomu novému.

Jenže teď se blíží prázdniny a Ella nemá kam jinam jít, vrací se domů a neví, co má čekat. Brzy zjistí, že Michael stále bydlí vedle, je stále stejně přitažlivý, stejně nadaný i stejně nebezpečný. A tentokrát se rozhodl, že už ji nenechá jen tak zmizet. Chce svou starou Ellu zpátky…

Když je nápad, je i kniha

Jessica Sorensen už dávno není žádným autorským nováčkem. Na svém kontě má na 8 rozsáhlejších knižních sérií a více než 20 knih, které si oblíbili čtenáři na celém světě. Píše převážně romance pro dospívající, ale nejsou jí cizí ani žánry paranormal romance či mystery. Psaní nadevše zbožňuje, ale také ráda sleduje televizní seriály jako třeba Upíří deníky nebo Taková moderní rodinka.

Ke psaní vždy poslouchá hudbu, a tak není divu, že má hromadu oblíbených kapel jako Rise Against, Alkaline Trio, Brand New, Death Cab for Cutie, Flight 409 a Nirvana. Mezi filmy, které může vidět i milionkrát, patří Pýcha a předsudek, Pařba ve Vegas, Juno, Kdekoli, jen ne tady či Zkažená úča.

Překlad

Český překlad se mi líbil, ačkoliv mi občas přišel těžkopádný. Možná to bylo volbou slov, možná tím, že na mě příběh působil úplně jinak než všechny jiné knihy podobného žánru. Kniha se ovšem četla lehce a já jsem se do ní pořádně zakousla. Jednu poznámku ovšem mám, z původní verze Ella a Micha se v české verzi stali Ella a Michael, a to kvůli českému skloňování jmen.

Postřehy a pocity

Musím hned na začátku říct, že jsem si nebyla jistá, co bych měla od knihy očekávat. Přiznejme si to, podobných příběhů jsou tucty. Jak najít takový, který bude něčím jiný, který ve vás zanechá nějakou stopu, který vás možná bude polovinu času vytáčet, ale nakonec stejně usoudíte, že jste něco takového už dlouho nečetli a že vás to prostě chytlo za srdce? Těžko, velice těžko.

I proto jsem ráda, že mě první díl této série ničím nezklamal. Ano, možná měla kniha občas záseky, možná jsem chtěla hlavní hrdinku praštit pánvičkou po hlavě, aby se vzpamatovala, možná jsem až moc urputně chtěla, aby Michael ze stránek knihy vystoupil a začal se mnou bydlet… ále víte co? Bavila jsem se. A to tu jde.

Hodnocení

Jessica Sorensen nepíše klasické romanťárny. Ano, samozřejmě že se drží poměrně provařeného schématu láska, problém s minulostí, životní překážky a tak dále. Vše ale podává neotřelým způsobem, vyhýbá se kýčovitým klišé a přináší něco vastního, co vás donutí otáčet stránku za stránkou, jen abyste se dozvěděli, jak to s nimi proboha dopadne.

S klidným srdcem dávám knize zasloužené 4 hvězdičky, protože jsem se do Michaela tak nějak zabouchla a protože ho mám ráda i přes jeho chyby. A Ella by si honem rychle měla uvědomit, co má, jinak jí ho seberu. No dobře… tak alespoň můžu snít, ne?

Tajemství Elly a Michaela si můžete objednat na stránkách nakladatelství Domino.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutý recenzní výtisk knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..