Jestli zůstanu

JestliZustanu_bookAutor: Gayle Forman
Originální název: If I Stay
Český název: Jestli zůstanu
Slovenský název: Ak zostanem
Knižní série: Jestli zůstanu (If I Stay)
Díl: první
Žánr: young adult, romance, erotika
Hodnocení 4 hvězdičky

Mia je docela obyčejná holka, která miluje hru na cello, svého mladšího brášku Teddyho, své potřeštěné a naprosto cool rodiče a samozřejmě svého přítele a má kamarádku Kim, s níž se jako malá poprala a od té doby jedna bez druhé nedaly ani ránu.

Mia prožívá úplně obyčejné dospívání jako všichni ostatní. Až do chvíle, kdy se jednoho dne stane něco, co jí převrátí život vzhůru nohama. Přijde o své nejbližší a sama bude bojovat o holý život. Jenže Mia stojí před jednou velice důležitou otázkou. Má zůstat anebo jít dál?

Nakladatel: Dutton Juvenile (EN), Ikar (CZ)
Počet stran: 201 (EN), 184 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 2.4.2009
Vydání v ČR: 2011

Datum četby: 2 dny, duben 2014, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Nemůžu si pomoct, ale hlavním hrdinou příběhu se mi zdá být spíš Adam než samotná Mia.

Oficiální stránky knihy
Oficiální blog autora
Oficiální stránky autora

Můj názor: Tuhle knihu jsem si koupila už nějaký ten rok zpátky. Tehdy to byla velká novinka a všichni blogeři ji žrali. Mně nějak ovšem unikala, přestože jsem knihu doma měla. Až filmový trailer mě přesvědčil, že bych si tuhle útlou knížku měla vážně přečíst.

Jestli zůstanu je kniha jako málokterá jiná. Nenajdete v ní kapitoly, nenajdete v ní normální vyprávění, nenajdete v ní plno dalších věcí a rysů, jaké mají všechny romance pro dospívající společné. Jestli je to dobře nebo špatně? Těžko říct. Za sebe ovšem můžu říct, že mě kniha do dobré polovina moc nebavila. A to je co říct, když má kniha v českém překladu okolo 200 stran.

Hlavním problémem se pro mě totiž stala samotná hrdinka. Samozřejmě chápu, že autorka chtěla navodit silnou emoční náladu, kdy jen s každou další stránkou čekáte, kdy začnete zase brečet, ale tak nějak mě Mia i přesto moc nebavila. Mohla to být fajn holka, ale asi bych s ní nemohla kamarádit. Unudila by mě k smrti. A to vážnou hudbu miluju! Sama jsem hrála na klavír 11 let a mohla jsem jít studovat hudbu dál. Ale tohle bylo moc i na mě. Nebýt Adama, vzdala bych to.

Sice příběh vypráví Mia, všechno vidíme jejíma očima a ano, soucítíme s ní, ale hlavním hrdinou knihy pro mě byl Adama. Takových kluků je opravdu málo. Ne, že by byl naprosto ideální (no dobře, možná ho autorka napsala až moc dokonalého), ale prostě měl to správné charisma a odhodlání, které vás zaujme a nepustí. Miini rodiče i bratr byli na můj vkus až přespříliš dokonalí a stále jsem se nemohla zbavit myšlenky, že tohle prostě neexistuje.

Jestli zůstanu je vážná kniha, co vám bude brnkat na tu správnou strunu, takže slzy uroníte – a hodně. Po dočtení se vám ale bude zdát, že něco prostě chybí. Nějaký důležitý článek. Nebudete ale vědět jaký. Možná se najde v pokračování, těžko říct. S přicházejícím filmovým zpracováním (Chloe Mortez je mi jako Mia daleko sympatičtější než knižní Mia) se nejspíš nakladatelství rozhodne knihu vydat s novou obálkou a konečně se dočkáme i toho druhého dílu.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Bastera napsal:

    Zajímavý, možná si ji nakonec někdy přečtu 🙂
    Bastera recently posted..Vždyť Jsme přece sestryMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..