Společné čtení Vampýrské akademie (14)

Čtvrtého dílu jsem se bála, protože jsem tušila, co mě na jeho konci čeká. Pamatuju si, když jsem Krvavý slib četla vůbec poprvé, bylo to v angličtině, protože jsem nemohla vydržet, než to vyjde i u nás. Potřebovala jsem totiž vědět, jak to dopadne. Naprosto mě to frustrovalo! A věřím, že jsem nebyla jediná.

Rose se vydává udělat to, co musí, co Dimitrimu kdysi slíbila, co ji bude stát kus srdce. Jinak to ale nejde. Vydává se na nebezpečnou pouť, na jejímž konci někdo zemře. Jestli to bude ona nebo on je ve hvězdách, tak jako tak cítí, že takhle už dál fungovat nemůže. Zamíří do Ruska.

Seznámí se s alchymistkou Sydney, která není zase taková sucharka, jak se na první pohled zdá a neunikne ani pozornosti významného a velice nebezpečného Moroje jménem Abe. Daleko větší dopad na ni ovšem má setkání s Belikovými. Zatímco se Rose snaží dostat na nějakou stopu Dimkovi, Lissa vede svůj vlastní boj na škole. Bez Rose se cítí opuštěná, a tak snadno propadne kouzlu záhadné Avery. Ničemu nepomůže ani to, že se od ní začne Christian najednou odtahovat.

I tentokrát se musím přiznat k tomu, že momenty mezi Dimkou a Rose naprosto přehlušily všechno ostatní, co se událo. Školní linka příběhu šla naprosto mimo mě. Připadala mi otravná, ačkoliv stále chápu, proč tam byla a že prostě byla důležitá. Adriana jsem si oblíbila ještě víc. O to smutnější bylo všechno to, co se vlastně dělo v Rusku.

Na téhle knize je krásně vidět, jak Richelle nechává se postavy zestárnout a vyrůst. Klade před ně vysoké životní překážky, kdy se musí rozhodovat, co dělat dál. A tahle rozhodnutí nejsou nijak jednoduchá. Zároveň poznáme kopu nových lidí, což mi ze začátku dělalo problém a abych pravdu řekla, stejně mám v některých lidech ještě pořád zmatek – a to jsem tu sérii četla něolikrát.

Nechci zbytečně děj spoilerovat těm, kteří knihu třeba ještě ani nedočetli, ale některé scény mi trhaly srdce. Nedokážu říct, jak bych jednala já a jestli bych nakonec neudělala totéž, co Rose. Od začátku do konce. Konečný zvrat mi znovu vyrazil dech, protože když se člověk do příběhu naprosto ponoří a všechno prožívá spolu s postavami a najednou je konec – a hlavně takový KONEC! – jste z toho paf. Vím, že pátý díl bude pořádné sousto.

Autor: Richelle Mead
České datum vydání: 30.8.2010
Knižní série: Vampýrská akademie
Díl: čtvrtý
Žánr: paranormálno, romance, magie, upíři
Nakladatel: Domino

Česká anotace: Život Rose Hathawayové nebude už nikdy stejný. Po nelítostném útoku na Akademii zemřelo hodně Morojů i dhampýrů. Ti, kteří přežili, jsou na tom ještě hůř: musejí se vyrovnat se smrtí kamarádů. A Rosin krk nyní zdobí tetování, které všem zvěstuje, že zabila bezpočet Strigojů.

Jen jedna oběť je však důležitá… Dimitrij Belikov. Rose podstoupila bolestnou volbu, opustila Akademii i svou nejlepší kamarádku Lissu, poslední žijící dragomirskou princeznu, a vydala se pronásledovat muže, kterého miluje. Musela dojít až na kraj světa, aby Dimitrije našla a mohla tak splnit krvavý slib, který mu dala. Až ale nastane okamžik rozhodnutí, bude Dimitrij stále chtít, aby ho raději zabila, než aby žil jako stvůra?

V sázce je teď úplně všechno. Zranitelná a osamocená Rose se ocitá ve světě, který je pro ni stejně neznámý jako nebezpečný. Najde v sobě dost sil, aby Dimitrije zničila? Anebo se obětuje ve jménu nesmrtelné lásky?

 
 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Blueberry Pink napsal:

    Vampýrskou akademii jsem četla už dříve, chystám se na ni zase znovu, tak jsi mě asi namotivovala, abych se do toho konečně dala 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..