Společné čtení Vampýrské akademie (10)

Třetí díl série byl pro mě vždycky tím zlomovým. Jestli jste si knížku přečetli, určitě víte, o čem mluvím. Konec mi málem zlomil srdce. I proto jsem se začátkem četby knihy docela otálela, protože ačkoliv se v knize stane něco, na co jsme čekali celé tři díly, taky je všechno ukončeno tak, že máte po dočtení chuť mrštit knihou o zeď.

Rose už ví, jaké to je zabít Strigoje… i přijít o toho, na kom vám záleželo. Myslela si, že ví, co jí v životě čeká, ale tahle zkušenost jí zasáhla více, než by si představovala. Na klidu jí nepřidá ani to, že začíná mít halucinace. Vidá duchy mrtvých. Má strach, že začíná díky poutu, které má s Lissou, šílet.

Do toho všeho má právě skládat závěrečnou zkoušku jako strážce a ačkoliv si přála hlídat Lissu, místo ní dostane Christina… což ji zrovna dvakrát nepotěší. Kromě toho neustále myslí na to, jak moc miluje Dimitrije a nějak podezřele se okolo ní začíná motat Adrian. Na jednoho to tak může být až přespříliš. A to Rose netuší, že to nejhorší ji teprve čeká.

Nevím, co víc bych ke třetímu dílu mohla napsat, aniž bych děj vyspoilerovala pro ty, co knihy nečetli. Musím se přiznat, že zatímco v prvních dvou dílech mi Lissa zase tolik nevadila, tady v tomto mi docela brnkala na nervy. Pamatuju si, že jsem to tak prožívala i při prvním čtení série. Lissa nikdy nebyla mou oblíbenou postavou, ale pro rozvoj děje byla důležitá.

Líbilo se mi, že se konečně víc seznamujeme s Adrianem. Jeho hlášky mi zpříjemňovaly docela napjatou atmosféru celého příběhu. Více do popředí se také dostává Eddie, kterého si nejde nezamilovat (tedy hlavně daleko větší roli si zahraje v Pokrevních poutech, jak dobře víme).

Stínem políbená je důležitým bodem celkového příběhu. Tady se z „teen příběhu“ pomalu přesouváme k tomu dospělejšímu a daleko daleko nebezpečnějšímu. Celá série je moje srdcovka, ale tenhle díl budu mít už navždy spojený s tím nejlepším i nejhorším. Protože to prostě bolelo…

Autor: Richelle Mead
České datum vydání: 14.6.2010
Knižní série: Vampýrská akademie
Díl: třetí
Žánr: paranormálno, romance, magie, upíři
Nakladatel: Domino

Česká anotace: Vlády se ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na maturitní zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cosi zlověstného.

Rose dobře ví, že jí není dovoleno milovat jiného strážce. Že musí především chránit Lissu, poslední princeznu z rodu Dragomirů. Jenže když přijde na krásného Dimitrije Belikova, některá pravidla se prostě musí porušit!

Rose své nejlepší kamarádce Lisse lže o svém vztahu k Dimitrijovi, ale jejich přátelství se nyní ocitá v ještě větším ohrožení než kdy předtím. Nesmrtelní vampýři se chtějí pomstít za to, co jim Rose nedávno provedla. Ve strašlivé bitvě, která předčí i nejhorší noční můru, se Rose bude muset rozhodnout mezi dvěma lidmi, na nichž jí záleží nejvíc. Bude ale její volba znamenat, že přežije jen jeden z nich? A pokud ano, bude to Lissa, nebo milovaný Dimitrij?

 
 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..