V lednu 2014 vychází – 1. část

Tak a máme tu nový rok a spolu s ním přicházím opět i se svými přehledy knih, které vychází u nás, na Slovensku i v zahraničí. Přeju nám tedy rok plný zajímavých knižních kousků, jimiž si obohatíme svou knihovničku a k nimž se budeme rádi vracet.

~ Česko ~

Zlodějka knih
Markus Zusak

8.1.2014
Argo

Světový bestseller pro mladé i dospělé čtenáře.

Mladý australský autor sepsal silný, jímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce. Zusakova kniha se vydává na smutná místa, rozhodně ale není skličující.

Kniha se stala záhy po svém vydání mezinárodním bestselerem. Vyšla poprvé v roce 2006, letos její prodej dosáhl 1 000 000 výtisků po celém světě.

Moje recenze

Strážkyně krve (Magie krve #2)
Tessa Gratton

10.1.2014
Knižní klub

Pro Mab Prowdovou je krvavá magie stejně přirozená jako dýchání. Ale když jedno její kouzlo omylem probudí mocnou spící kletbu, magie se jí vymkne z rukou – a probuzená kletba ohrožuje jak ji, tak zcela nemagického chlapce Willa, s nímž se Mab postupně sbližuje.

Temné kouty
Gillian Flynn

14.1.2014
Knižní klub

Libby Dayové bylo sedm, když se její matka a dvě sestry staly oběťmi „satanistické vraždy“ v kansaském městečku Kinnakee. Libby přežila – a u soudu se proslavila svědectvím, že je zabil její patnáctiletý bratr Ben. O pětadvacet let později ji vyhledají členové neoficiálního spolku zaměřeného na notoricky známé zločiny. Doufají, že objeví důkazy svědčící o Benově nevině. Libby zase doufá, že na své tragické minulosti něco vydělá…

Duhová ulice
Lisa Keypas

15.1.2014
Domino

I na tom nejpůvabnějším místě se může člověk cítit zoufale sám. I ve chvílích největšího zoufalství mu však zůstává naděje, že se vše v dobré obrátí. Důkaz přináší dva romány Lisy Kleypas, které jsou pro české čtenářky zahrnuty do jednoho svazku.

V prvním příběhu se seznamujeme s Markem Nolanem, jehož spokojený život starého mládence rázně přeruší tragická smrt sestry. Zůstal jediný, kdo se může postarat o její šestiletou dcerku – což je to poslední, o co kdy stál. Navíc holčička vůbec nemluví! V lehkém zoufalství se potýká s nově nabytou odpovědností, když pak jednoho dne vstoupí do nově otevřeného hračkářství. A tam pracuje Maggie, pro niž je tento obchod únikem ze smutku po manželově předčasném skonu…

Druhý příběh nám představí Lucy, která se po trpkém dětství domnívá, že o lásku se člověk musí zasloužit. Snad už začínala doufat, že i ona může být šťastná, ale pak přijde ledová sprcha: muž, kterého milovala, ji opustí kvůli její sestře. Lucy se proti lásce obrní. Nechce už znovu zažít takovou bolest. Jenomže jak má odolat kouzlu Sama Nolana, který jí znenadání vstoupil do života? To se raději odstěhuje z města! A pak přijde textová zpráva, která všechno změní…

Všechna pravda ve mně
Julie Berry

16.1.2014
Egmont

Judith vyrostla v Roswellské osadě, která se řídí přísnými zákony a zvyklostmi. Před čtyřmi lety ona a její nejlepší přítelkyně zmizely. Před dvěma lety se vrátila jen Judith, sama, nenáviděná a přehlížená těmi, kteří byli kdysi jejími přáteli a rodinou.

Judith o svém zmizení nemůže promluvit. Žije jako duch ve vlastním domě a mlčky svěřuje své myšlenky a touhy Lucasovi, kterého miluje celý život. On o tom však nemá ani tušení.

Když Roswellskou osadu napadnou nepřátelé, dlouho pohřbená tajemství začínají vycházet na světlo. Judith stojí před volbou, zda má žít dál v mlčení, nebo znovu pozvednout svůj hlas, i když to může znamenat, že svět i životy kolem ní se navždy změní.

HARLIE verze 2.0
David Gerrold

17.1.2014
Banshies

HUMAN ANALOG REPL ICATION LETHETIC INTELLIGENCE ENGINE
ANALOGOVÁ REPLIKACE ČLOVĚKA, LETHETICKÝ INTELIGENTNÍ POČÍTAČ

– nejpokročilejší počítačový program na světě. Programátoři ze společnosti Stellar American vytvořili HARLIEHO jako vnímající, člověku podobnou bytost. Když však tato entita začne skládat básně a ptát se na pocity, smrt a smysl života, rozhodnou se ho jeho tvůrci odpojit. Neuvědomují si však, že ať už se jedná o člověka, nebo stroj, udělá cokoli, aby přežil…

Strhující a hluboce znepokojivý román, předkládající často děsivý a osudový pohled na to, co znamená uvědomovat si a být člověkem.

Poslední drakobijce (Kronika Jennifer Strangeové #1)
Jasper Fforde

20.1.2014
Albatros Media

Kde jsou ty časy, kdy bylo kouzelnictví nepostradatelné? Dalo se s ním zachránit království, prošťouchnout ucpaný odpad a obstaralo spoustu dalších užitečných věcí. Jenže jeho význam upadá. Instalatér je lacinější než kouzelník a na létajících kobercích se rozváží pizza. Patnáctiletá Jennifer Strangeová řídí kouzelnickou agenturu Kazam, která se v těžké situaci tak tak probíjí…

Šampion (Legenda #3)
Marie Lu

20.1.2014
CooBoo

June a Day přinesli pro Republiky obrovskou oběť, ale nyní se jejich země ocitla na pokraji zániku. V okamžiku, kdy se vše schyluje k podepsání mírové dohody s odvěkým nepřítelem Koloniemi, se přihodí něco, co změní kola osudu a uvrhne celý národ do boje o holou existenci. A jestliže chtějí Day a June zachránit Republiku, musí obětovat to nejdrahocennější, co mají. Odhodlají se k další oběti, nebo se nakonec ukáže, že všechno je úplně jinak?

Palác prokletých (Sága Lartena Hroozleyho #3)
Darren Shan

20.1.2014
CooBoo

Ještě než do jeho života vstoupila Madame Okta,
Circo Mostruoso
a Darren Shan,
Larten Hroozley byl mladý muž.
Toto je jeho příběh.

Poté, co opustil svého mistra a pobil téměř celou posádku na lodi, Lartena sužuje pocit viny. Život v upířím klanu už ho neláká, proto se rozhodne usadit v Paříži, kde se vydává za člověka. Ve francouzském velkoměstě konečně najde trochu štěstí, a dokonce se tu i zamiluje do lidské ženy. Ale jeho temné tajemství je lidskou rasou vnímáno jako hrozba, a tak je postaven před těžké rozhodnutí: Bude se i nadále skrývat a žít někde na okraji lidské společnosti, nebo zaujme svoje místo v upířím klanu a bude chránit tvory, kteří jsou slabší než on?

Bourneův imperativ (Jason Bourne #10)
Robert Ludlum a Eric Van Lustbader

22.1.2014
Domino

Jason Bourne vyloví z ledového moře muže, který silně krvácí ze střelné rány. Když se zraněný dostane z ohrožení života, nedokáže si na nic vzpomenout. Neví dokonce ani to, kým vlastně je. A právě tento okamžik je pro Bournea bolestnou připomínkou vlastní minulosti. I on sám přišel kdysi za podobných okolností o paměť.

Tajemnému muži je na stopě elitní agentka izraelské tajné služby Rebeka. O jeho dopadení usiluje natolik, že přetrhala svazky s Mosadem a ten na ni nasadil svého nejlepšího zabijáka. Proč tolik riskovala?

Bourne se s nasazením vlastního života snaží záhadu rozluštit. Postupně zjišťuje, že za vším stojí celosvětové spiknutí monumentálních rozměrů. A klíčem ke všemu je právě muž se ztracenou pamětí.

Temné hory (Elyonova země #1)
Patrick Carman

22.1.2014
Fragment

Všude tam, kde se oceán setkává se zemí, kde útesy jsou tajemné a skály rozeklané, leží Elyonova země plná magických tajemství.

Odhalte společně s Alexou, co se skrývá za vysokými hradbami chránícími město před zlem, které dříme v okolních Temných horách. Dokáže sama čelit prastarému prokletí, pravdě o sobě samé, a zachránit Elyonovu zemi před nebezpečím, které by ji mohlo navždycky změnit?

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. lola-italie napsal:

    Zlodějka je nejlepší román poslední doby. Brečela jsem, bála se a neveřila….naprosto mě to zasáhlo a nemohla jsem ji odložit. Doporučuju!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..