RC review: Překroč svůj stín

Autor: Katie McGarry
České datum vydání: 27.1.2014
Knižní série: Překroč svůj stín
Díl: první
Žánr: drama, romance, ze života
Nakladatel: CooBoo

Česká anotace: Nikdo neví, co se stalo té noci, kdy se z Echo Emersonové, populární holky, stal outsider s podivnými jizvami na rukou, o kterých si špitá celá škola. Dokonce ani Echo nezná celou pravdu. Ale byla by moc ráda, kdyby se vše vrátilo k normálu. Ovšem když se v jejím životě zjeví Noah Hutchins, hezoun v černé kožené bundě, co holky vlastně jen využívá, svět se jí obrátí vzhůru nohama takovým způsobem, že si to ani v nejdivočejších snech nedovedla představit.

Noah jí totiž rozumí.
A pomůže jí najít odpovědi.
Přitom by neměli mít vůbec nic společného.

A se všemi těmi tajemstvími, která v sobě oba nesou, je v zásadě nemožné, aby byli spolu. Přesto nedovedou potlačit vzájemnou přitažlivost. A Echo se ptá sama sebe, jak daleko může zajít, aby překročila vlastní stín.

Knižní debut

Katie McGarry vyrostla v době boybandů a dodnes toto období považuje za nejlepší i nejhorší svého života. Vystudovala na vysoké škole politické vědy se zaměřením na filozofii a historii. Má ráda hudbu, šťastné konce a po škole sbírala hračky z Happy Mealu. Říká, že uvnitř jí je pořád tak nějak pět. Nevzpomíná si na den, kdy potkala svou nejlepší kamarádku, protože o ní vždycky uvažovala jako o své půlce, naopak bohužel nikdy nezapomene na den, kdy o ni přišla.

Ráda píše barevným inkoustem, její nejoblíbenější barvy jsou růžová a fialová. Do svého manžela je beznadějně zamilovaná a tvrdí, že by bez něj už nedala ani ránu. Její knižní debut o problémových dospívajících vyvolal v zahraniční knižní sféře hotový poprask a získal několik nominací i ocenění. Přála by si, aby jednou někdo její knihu četl tak často, že jí upadne obal. Alespoň tak to ona v mládí dělávala u vážně dobrých příběhů.

Fakta a fikce

Echo kdysi patřila do okruhu středoškolských oblíbenců. Měla skvělého přítele, úžasnou partu kamarádů, byla mezi hvězdami. Vše se změnilo ve chvíli, kdy jí zemřel bratr, jediné světlo jejího života. I když se snažila vrátit do starých kolejí, jedna ošklivá noc, na kterou nemá žádné vzpomínky, z ní udělala outsidera.

Noah kdysi dávno také patříval mezi osoby s dobrou pověstí, bavil ho basket a občas svým rodičům vypomáhal s charitativní činností. Jenže teď utápí své problémy v lehčích drogách, často se dostává do rvaček, vystřídal tolik holek na jednu noc, že je považován spíše za hajzlíka. A to všechno díky jedné noci a jednomu požáru.

Oba dva mají hluboké šrámy na duši i na těle. Každý z nich se s nimi vyrovnává po svém. I když by neměli mít nic společného, nějak si k sobě najdou cestu. Opakovaně. Ale kdo ví, jak to vůbec může skončit…

Překlad

Jelikož jsem měla k dispozici verzi knihy před konečnou korekturou, nemůžu se vyjádřit ke správnosti českého překladu. Pevně doufám, že se korekcí odstranily chyby v textu, které jsem našla. Když ovšem upustím od gramatiky, musím říct, že byla kniha přeložená skvěle. A to i přesto, že se v textu vyskytuje větší množství sprostých slov. Ovšem v takové míře, co je snesitelná a nijak vám při čtení nevadí.

Postřehy a pocity

Knihu jsem četla už dříve, takže jsem věděla, co mě čeká. O to lepší je pro mě zjištění, že mě příběh dostal stejnou měrou, jako tomu bylo poprvé. To nedokáže každá kniha. Příběhy obou hlavních hrdinů jsou neskutečně silné. Dalo by se říct, že ani moc nevyprávějí nic, co by tu už dříve nebylo. Ale rozdíl je v tom, jak je vůbec kniha napsaná, jak moc se dostaneme do hlav obou hrdinů, jak vnímáme to, co cítí, jak moc se dokážeme vžít do jejich myšlenek.

Nespočítám na prstech, kolikrát jsem nadávala na nespravedlnost, kolikrát jsem ronila slzy pro jednoho či pro druhého, bála se, co přinese další stránka a jestli to ještě zvládnu. Sice tak úplně do puntíku nesouhlasím s konečným uspořádáním, ale v konečném důsledku vím, že to tak prostě muselo být, aby měli oba klid a mohli se posunout dál.

Hodnocení

Překroč svůj stín je hotová smršť emocí, do níž se dostanete, ani pořádně nevíte jak. I když vás bolí srdce z toho, co se děje, nemůžete přestat číst. Věříte totiž ve šťastný konec a celou dobu oběma hrdinům drží ze všech sil pěsti.

Autorka nevypráví příběh jako pouhý pozorující, prezentuje ho přímo ze srdce svých postav. A neuvěřitelně vám hraje na city. Pořád. Nemůžu tedy jinak a tomuhle skvělému kousku dávám zasloužených 5 hvězdiček a rozhodně doporučuju, abyste po knize sáhli.

Překroč svůj stín si můžete objednat na stránce nakladatelství CooBoo.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnuté ARC.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Lucinda napsal:

    Teď si na mě na knížku nalákala! Nemůžu se dočkat až vyjde! 🙂
    Lucinda recently posted..Krásní mrtví: Jonas – recenzeMy Profile

  2. Lucinda napsal:

    Teď si na mě na knížku nalákala! Nemůžu se dočkat až vyjde! 🙂
    Lucinda recently posted..Krásní mrtví: Jonas – recenzeMy Profile

  3. Bastera napsal:

    Už jsem psala na Goodreads že to vypadá opravdu dobře! A pěkná recenze! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..