RC review: Indigové kouzlo

Autor: Richelle Mead
Originální název: The Indigo Spell
Knižní série: Pokrevní pouta (Bloodlines)
Díl: třetí
Žánr: young adult, fantasy, magie, zvláštní schopnosti, upíři

Povinnost je jedna věc. A láska druhá. Co když ale jdou proti sobě?

Mladá alchymistka Sydney chrání královninu sestru Jill před zabijáky a spolu s ostatními přáteli v utajení studuje na elitní škole v Palm Springs.

Není to ale zdaleka vše, čím se její mysl zaobírá: nedokáže v sobě potlačit city k Adrianovi. Ví sice, že je naprosto nepřípustné, aby jakožto člověk chodila s vampýrem, ale copak si může v něčem takovém poručit?

Zároveň Sydney pátrá po zběhlém alchymistovi Marcusi Finchovi, který zřejmě střeží veliké tajemství indigového kouzla. A možná má i informace o tom, že alchymisté Sydney celý život lhali a jen ji využívali…

Když Richelle Mead začínala psát Vampýrskou akademii, těžko by mohla předvídat, jaký úspěch bude v průběhu let mít. Oblíbili si ji čtenáři po celém světě a tak není divu, že všem bylo líto, když po šestém díle série skončila. Jenže Richelle si pro ně připravila překvapení – pokračování v podobě Pokrevních pout. Autorka prozatím oznámila, že bude mít i tato spin-offová série šest dílů. Jestli se i poté k některým z vedlejších postav vrátí, je zatím ve hvězdách. Ovšem zatím to není vyloučeno.

Vždy logicky myslící a na téměř vše připravená Sydney po nedávném odhalení citů nějak neví, co si má s Adrianem počít. Odmítá si připustit byť jen malinkatou možnost, že by jeho lásku mohla opětovat a je rozhodnutá držet vše na rozumné úrovni. I když pro ni už myšlenka na vztah mezi Morojem a člověkem nevyvolává opovržení či dávivý efekt, ví, že by nemohli mít společnou budoucnost.

A to nejen kvůli svému alchymistickému poslání, ale také kvůli myšlení společnosti celkově. Ale to Adriana rozhodně nezastaví. Je odhodlaný milovat ji alespoň z dálky, být jí vždy po ruce a dokázat jí, že za to stojí. Jako by toho už tak neměla málo, od chvíle, kdy zjistila pravdu o Marcusi Finchovi, ví, že ho musí najít. Když se jí to ovšem podaří, ukáže se, že ne vše je tak, jak si myslela. Přičtěme k tomu všemu ještě jistý magický problém, který nemůže nechat jen tak být… a máme pořádnou polízanici.

Českému překladu opět nemám co vytknout. Už jsem si na slovník Katrin Mekki zvykla a sedí mi. Je tak správně drzý a správně spisovný. Prostě tak akorát. Věřím, že někdy musí být kumšt vymýšlet české názvosloví.

Knihu jsem už dříve četla v angličtině, takže jsem věděla, co mě čeká. To ovšem nemění nic na tom, že jsem si jisté pasáže užila stejně, jako jsem si je užívala při prvním čtení. Adrian mě vážně nezklamal. Ať už šlo o jeho neustálé hláškování nebo projevy lásky. Chvíli jsem se smála, chvíli mi jihlo srdce. Když si zpětně promítnu celou Vampýrskou akademii a teď i Pokrevní pouta, jako postava došel snad nejdál a musím před Richelle pomyslně smeknout, protože málokdo dokáže postavu takto vykreslit a někam ji posunout.

Sydney mám s každým dílem raději a raději. Moc se mi na ní líbí to, že se od Rose snad nemůže lišit víc, a tak ani jako čtenář nemám pocit, že čtu tentýž příběh, ačkoliv se pohybuju ve stejném prostředí. To taky každý autor nedokáže a jsem ráda, že se Richelle ve svém universu neztrácí a stále jde dál. Větší výtku mám ovšem směrem k Marcusovi. Ten má očekávání totiž nesplnil ani z poloviny. Většinu času mi spíše brnkal na nervy, než abych toužila zjistit, co vlastně ví a jaká je v příběhu jeho role.

Kniha narozdíl od předchozího dílu klade větší důraz na romanci a rozvíjení vedlejších linek, kterých je v příběhu možná až moc. Člověk tak místy ztrácí přehled o tom, co se vlastně děje, co se bude dít a co by se dít nemělo. A ačkoliv se toho v knize dělo poměrně hodně, měla jsem pocit, že příběhu chybí svižnější akce.

Přesto jsem si četbu knihy náramně užila a v těch správných chvílích se mi zvyšoval tep, podivně jsem se chichotala a tajila dech nad tím, co přijde. Proto Indigovému kouzlu dávám 4 hvězdičky a docela mám strach z toho, co přijde dál, protože konečná věta tohoto dílu byla jako dýka do zad. A já vím, že Richelle je schopná čehokoliv.

Knihu si můžete objednat na stránkách internetového eshopu nakladatelství Domino.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutý recenzní výtisk.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..