RC review: Nebe v plamenech

NebevPlamenech_bookAutor: Emmy Laybourne
České datum vydání: 6.11.2013
Knižní série: Monument 14
Díl: druhý
Žánr: young adult, apokalypsa, drama
Věková hranice: 15+
Nakladatel: Baronet

Už dvanáctý den je Dean společně s Astrid, Chloe a dvojčaty v supermarketu, zatímco jeho bratr s ostatními přeživšími odjel školním autobusem hledat záchranu. Není to ideální řešení, ale nezbývá mu nic jiného než naděje.

Možná by u Astrid přece jenom mohl mít nějakou šanci, ale ve chvíli, kdy se znovu objeví Jake, má pocit, že je tam už navíc. A pak se přijdou horší problémy…

Alex je ještě stále naštvaný, že se Dean rozhodl v obchodě zůstat. I když chápe, že nechtěl riskovat, že by se z něj zase stalo vraždící monstrum. Ale plní svůj slib a píše si deník, pro případ, že by do Denveru nedorazili. Aby se někdo o jejich příběhu dozvěděl. Jejich cesta je ovšem více než trnitá. Nebezpečí je totiž všude.

Přežít není jednoduché

Před jedenácti dny se v jednom malém městečku stalo něco neuvěřitelného. To něco učinilo z některých lidí monstra, druzí přišli o rozum, další se stali neplodnými a pořádnou řadu jich rovnou usmrtila. Co ovšem uděláte, když jste jen děti, které se schovávají v opuštěném supermarketu a jsou od okolního světa úplně odříznutí? Budete čekat na zachránu, anebo ji vyhledáte sami? A co až si zlo najde cestu i do obchodu, co budete dělat pak?

Překlad

Český překlad je opět stejně povedený jako u prvního dílu, akorát jsem si v textu všimla dvou přepisů a pár chybiček. Jinak je ovšem styl vyprávění autorky zachován a vám tak nic nebrání v tom, abyste se pořádně začetli a hltali stránku za stránkou. Tak jako já.

Postřehy a pocity

Z druhé knihy jsem byla poměrně nervózní, a to proto, že jsem se obávala, aby si pokračování udrželo svou kvalitu. Hned po dočtení první kapitoly jsem si mohla s úlevou oddechnout, protože autorka jede přesně ve stejném duchu, jaký navodila už v prvním díle. Akční scény se střídají s těmi klidnějšími a zadumanějšími, když už si hrdinové myslí, že se situace na chvíli uklidnila, ukáže se, že opak je pravdou.

Vypravěči příběhu jsou Dean a Alex, a to proto, abychom měli možnost sledovat, co se děje v obchodě i na cestě do Denveru. Autorka si s rozlišením pohledů poradila výborně a vy tak opravdu vnímáte dvě linie téhož příběhu a doufáte, že se v jednom momentě konečně protnou. A věřte mi, že je kniha pořádně napínavá až do konce. Já jsem se rozhodě nenudila.

Hodnocení

U téhle série se mi líbí, že si Laybourne na nic nehraje a i když jsou její hrdinové děti a dospívající, vůbec se s nimi nepáře. Podává svůj příběh reálně, drsně, syrově, děsí vás, překvapuje a nutí vás čekat se zatajeným dechem. Druhý díl mě ničím a v ničem nezklamal, ba naopak ještě dokázal překvapit. Až do poslední chvíle jsem čekala, co se z toho všeho vyklube a jak kniha vůbec skončí. Zaslouží si tak plný počet v podobě 5 hvězdiček. Ohromně se těším na třetí díl.

Nebe v plamenech si můžete objednat na stránkách nakladatelství Baronet.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Maruška napsal:

    Já už se neskutečně těším, až si knížky přečtu! 🙂
    Pěkná recenze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..