Podzimní napětí s Dominem (32) – Frank Quinn

Nezapomeňte se podívat také na Books in Ashes, kde najdete ukázku z knihy Svědkyně.

Temnější než noc

Jan Elznerová se s hrůzou vytrhla ze spaní.

Cosi ji vyrušilo z příjemných snů, které rázem zapomněla. Z kuchyně k ní dolehl nějaký zvuk. Natáhla ruku, aby strčila do svého manžela Martina, ale nahmatala pouze hladkou přikrývku a chladný polštář. Možná se probudil chvíli před ní a šel se podívat, co se děje.

Jan se usmála a ponořila se zpátky do mělkého spánku. Její muž se jistě vrátí do postele a všechno bude zase v pořádku. Zvuk nejspíš vydává výrobník ledu v lednici, anebo v některé skříňce spadl nějaký nestabilní předmět. Martin to jako obvykle vyřeší. Je to muž, který…

Zaslechla čísi hlas.

Nerozuměla, co říká, ale byla si jistá, že patří Martinovi. Znovu se podívala na radiobudík u postele. S kým se to manžel ve tři hodiny ráno vybavuje?

Hovor utichl.

Jan pootevřela oči a nehnutě ležela ve tmě. Okny ložnice k ní doléhaly vzdálené zvuky rozespalého Manhattanu. Z dálky k ní zalétl tlumený výkřik a pak zavřískla siréna, jako když zavyje vlk na lovu. Dole v ulicích tiše hučela auta. Zvuky noci. Jan se převalila na záda a pozorně se do nich zaposlouchala…

Začala se bát, i když věděla, že nemá čeho.

Nemám strach. Není čeho se bát.

Uvědomovala si, že to není pravda.

Martin si nikdy nepovídal sám se sebou. Nedovedla si ani představit, že by to dělal.

Ozvalo se třesknutí. Pak cosi tiše bouchlo a kutálelo se po kuchyňské dlažbě.

Posunula se k okraji postele a posadila se. Srdce jí zběsile tlouklo. Vzpomněla si, co jí před mnoha lety řekla babička: Srdce zná pravdu dřív než hlava. Srdce všechno ví jako první. Za dveřmi ložnice bylo vidět obdélník světla, které vycházelo z kuchyně šikmo dopadalo na podlahu v předsíni. Vtom se přes něj mihl stín.

Co to tam Martin provádí?

Jan se zvedla. Jednou bosou nohou stála na tkaném koberečku vedle postele a druhou na chladné dřevěné podlaze. Naleštěné dubové podlahy patřily k věcem, které s Martinem na bytě v Upper West Side měli nejradši. Věděli, že tady budou šťastní.

A také tu šťastní byli. Vlastně jsou.

O čem ví její srdce, ale hlava ne?

Strach se podobal droze. Nutil ji vstoupit do předsíně a kráčet ke světlu na jejím konci i přes hrůzu, kterou cítila. Musela zjistit – potřebovala nutně vědět –, co ji tak děsí. Přiměla ztuhlé nohy pod hedvábnou noční košilí k pohybu a šla dál. Bledé ruce zatínala v pěst. Slyšela jenom, jak její bosé paty dopadají na dřevěnou podlahu. Potácela se směrem ke světlu a příšernému vědomí, jemuž se nedokázala ubránit.

Zahnula za roh a zůstala stát ve dveřích kuchyně.

Zatajila dech a hleděla na výjev před sebou. Na podlaze v jasně osvětlené kuchyni ležel Martin zkroucený v jakémsi černém stínu. Na lesklé šedé desce stolu ležela igelitová taška a kolem ní byly rozházené potraviny. Na podlaze kousek od Martinovy pravé paže se válela konzerva tuňáka. Právě ta spadla na zem. Skutálela se ze stolu.

Jan vyslovila manželovo jméno a o krok k Martinovi přistoupila.

Když se zpoza kuchyňského ostrůvku vztyčila temná postava a přiblížila se k ní, vlastně ji to ani nepřekvapilo. Potvrdilo to její hrozivou domněnku. Muž cosi držel v pravé ruce. Je to zbraň? Ne. Ano! Zbraň s jakýmsi nástavcem. Pistole s tlumičem.

„Prosím vás.“ Jedna ruka jí vylétla před obličej. „Prosím vás.“ Nezabíjejte mě. Mě ne! Ještě ne!

Téměř neslyšela tlumené puf!, které pistole vydala. Kulka jí protrhla maso a roztříštila kost. Zaryla se jí mezi prsa a šikmo jí vletěla do srdce. Jediná olověná střela vtrhla do jejího světa a rozervala ho na kusy. Rozcupovala její život, ukončila její minulost i budoucnost, zkrátka všechno.

Nad New Yorkem se vznáší temný stín sériového vraha. Již několikrát se nepozorovaně vkradl do bytu svých příštích obětí, vyčkal na příhodný okamžik a vykonal pečlivě připravený hrůzný čin. Na místě činu nikdy nezanechal žádnou směrodatnou stopu, jen cynický dárek pro zavražděné manželské páry.

Pro bývalého policistu Franka Quinna je tento případ poslední příležitostí, jak si napravit pošramocenou profesní pověst. Do pátrání proto vloží všechny své schopnosti i zkušenosti, ale tajemný zabiják mu stále uniká. Jak se zdá, pokud chce Quinn ukončit vrahovu krvavou sérii, bude muset zjistit nejen to, kým je geniální pachatel nyní, ale i to, kým byl dřív. A bude to muset udělat co nejrychleji, protože v městě s osmi miliony obyvatel se může kdokoli stát další obětí – anebo být sám vrahem…

Oficiální stránky Johna Lutze ~ Profil autora na FaceBooku ~ série na GoodReads

koupit knihy: Temnější než noc ~ Na zabití ~ Noční vraždy ~ Potřeba zabíjet

Mistr X ~ Série ~ Pulz

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..