Podzimní napětí s Dominem (20) – Gabriel Allon

Tento týden se společně s blogem Books in Ashes podíváme na autory Daniela Silvu a Stevea Berryho

Gabriel Allon

Gabriel Allon je hlavním hrdinou stejnojmenné špionážní série Daniela Silvy, která se zaměřuje na izraelskou rozvědku. Gabriel o svých nadřízených mluví pouze v náznacích, a tak se čtenáři mohou jen dohadovat, jestli má opravdu na mysli Mosad.

Jeho kariéra začala v roce 1972, kdy se společně s Eli Lavonem a dalšími zúčastnil operace Boží hněv – aktu pomsty s cílem vypátrat a zlikvidovat ty, kteří byli zodpovědní za vraždu atletů v Mnichově. Na tuto operaci je v průběhu série různě poukazováno.

Allonův rodný jazyk je Němčina, jeho matka přežila Holocaust a během dospívání na něj silně zapůsobila její neochota vyprávět o tom, co se jí stalo. Možná i to je důvod, proč je z něj tak dobrý špión a mistr tajemství.

O jeho otci toho není mnoho známo. Ví se jen, že zemřel během Šestidenní válce a nejspíš také přežil Holocaust. Mimo jiné se dozvíme, že Gabrielovo jméno nebylo vybráno jen tak náhodou. Znamená totiž nejmocnější. Má bránit Izrael před jeho nepřáteli a žalobci. Gabriel je andělem rozsouzení.

V knihách je několikrát řečeno, že je Allon nemá problém hovořit anglicky, francouzsky, německy, hebrejsky, italsky a stejně tak si dobře poradí s arabštinou či španělštinou. Zvláštností knih je to, že není nikdy přesně udáno, v jakém období se odehrávají, ačkoliv se autor tu a tam v příběhu odkazuje na reálné skutečnosti.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..