RC review: Dívka z nočních můr

Autor: Kendare Blake
České datum vydání: 15.5.2013
Knižní série: Anna
Díl: druhý
Žánr: paranormálno, magie, duchové
Věková hranice: 15+
Nakladatel: Baronet

Česká anotace: Před několika měsíci Anna Korlovová ve svém sklepě otevřela bránu do pekla a zmizela, ale lovec duchů Cas Lowood se přes to nedokáže přenést.

Přátelé Casovi připomínají, že se Anna obětovala, aby on mohl žít – a ne aby chodil po světě napůl mrtvý. Cas ví, že mají pravdu, ale v jeho očích se žádná živá dívka, kterou může potkat, nevyrovná mrtvé dívce, do níž se zamiloval.

Vidí teď Annu všude – někdy v nočních můrách, a někdy dokonce za bílého dne. Něco s ní ale není v pořádku a nejsou to jenom sny. Někdo Annu mučí a pokaždé, když se mu zjeví, je trýzněna novým a ještě krutějším způsobem.

Cas netuší, co se s Annou stalo, když zmizela v pekle, ale ví, že si nezaslouží, co se jí tam děje. Anna mu nejednou zachránila život a je načase jí oplatit laskavost.

Překvapivý úspěch

Kendare Blake svou knihou Anna krví oděná udělala do žánru young adult pořádnou díru. Ne, že by dříve nepřicházely duchařsky laděné příběhy, ale žádný nevzbudil takovou odezvu. Autorce se dokonce podařilo prodat filmová práva a je tak dost dobře možné, že se dočkáme filmové adaptace. Za produkcí stojí Stephenie Meyer, autorka jisté upíří ságy.

Fakta a fikce

Uběhl nějaký čas, co Anna zmizela v pekle a stáhla s sebou obeahmana – ducha, který byl zodpovědný za smrt Casova otce a který taky sežral jejich kocoura. Cas se ovšem nemůže posunout dál. Přestože bylo jeho úkolem Annu poslat na onen svět a zabránit jí ve vraždách, zamiloval se do ní… a teď mu chybí. V koutku duše sice ví, že takhle to je správné, ale stejně by ji chtěl mít zpátky.

Nic na tom nezmění ani smluvené schůzky s žijícími dívkami, které jsou více než ochotné stát se jeho drahou polovičkou. Jenže Cas nemá zájem. Což poměrně vytáčí jeho kamarádku Carmel. Tu vlastně vytáčí cokoliv související s jejich tajným životem – tedy likvidováním duchů. A to je na pováženou, když už se tak nějak dala-nedala dohromady s Casovým nejlepším kamarádem a mágem Thomasem, jenž je do ní už dlouho zamilovaný. Ale když začne Cas vídat Annu, odmítá mu Carmel uvěřit, zatímco Thomas je ochoten se za něj postavi a pomoci Anně, ať už se jí děje cokoliv…

Překlad

Zatímco v prvním díle se v překladu tu a tam jisté nedostatky ukázaly, u druhého jsem na nic nenarazila… Anebo si to nepamatuju, protože jsem se do knihy tak zažrala, že jsem si jiných věcí zase tolik nevšímala. I v českém překladu byl zachován spád, dramatičnost i vtip.

Postřehy a pocity

Ačkoliv jsem knihu četla už v angličtině, užila jsem si čtení stejně jako poprvé. Kendare se velice ráda vyžívá v detailním popisu hrůzostrašných věcí a příšerně vypadajících bytostí. Takový popis chudáka Anny mě docela děsil. A co potom takový Les sebevrahů! Tohle vidět v kině, tak ani ty oči neotevřu a čekám, až bude po scéně.

Připadá mi, jako by Cas, Carmel a Thomas byli mí kamarádi. Pravda, odpoledne a večery… vlastně i dny… tráví poměrně nebezpečně, ale dokážete si představit ten adrenalin? Thomas je z těch lidí, kteří pro ostatní udělají vše, Carmel je hlasem rozumu i razantní ruky, no a Cas všechno spojuje dohromady, přitom si je dobře vědom svého poslání. Celé pozadí vzniku atame a jistého kultu řádu bylo zajímavé a připomnělo mi podobné filmy jen by mě zajímalo, jak by se příběh rozvíjel dál.

Hodnocení

Stejně jako první díl si i pokračování víc vychutnáte večer. Při světle lampy na vás totiž hororový nádech působí daleko líp a vy pak máte strach vylézt z postele. Autorka si se svými čtenáři velice ráda hraje, nechává své hrdiny, aby si natloukli, utržili pořádné kopance a častokrát se ocitli na pokraji smrti. Nikomu nedává nic zadarmo. Možná si neoblíbíte všechny postavy a nebudete tak úplně souhlasit s tím, co se v knize bude dít, ale nakonec uznáte, že to tak prostě musí být. Kniha si tak zaslouží nejvyšší počet – tedy 5 hvězdiček.

Kendare ovšem se psaním nekončí. To ani náhodou. Před pár dny v zahraničí vyšel první díl její nové série, která nese název Goddess War. Pro české čtenáře mám dobrou zprávu. Antigoddess se na příští rok dočkáme také v češtině.

Dívku z nočních můr si můžete objednat na stránkách nakladatelství Baronet.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..