If You Leave

Autor: Courtney Cole
Originální název: If You Leave
Knižní série: Beautifully Broken
Díl: druhý
Žánr: romance, erotika, drama, ze života
Věková hranice: 18+

Anotace na Goodreads: Šestadvacetiletý Gabriel Vincent je pořádný hrdina. Anebo jím tedy býval. Jako ex-Ranger by si Gabriel nikdy nemyslel, že by někoho potřeboval. Ale jedna ošklivá noc v Afghánistánu, která mu zanechala jizvu na duši, mu nedovolí nechat minulost za sebou… potřebuje pomoc, aby se mohl uzdravit, i když si to neuvědomuje.

Pětadvacetiletá Madison Hill nepotřebuje nikoho… anebo si to alespoň myslí. Vyrostla v prostředí, v němž bylo násilí všudypřítomné a je rozhodnutá nedopustit, aby se něco podobného dostalo i do jejího života a budoucnosti.

Ani jeden z nich to na začátku netuší, ale Gabriel s Madison si brzy vyvinou jistou slabost: pro sebe navzájem.

Jenže Gabriel má jedno velice ošklivé tajemství, skryté monstrum, u kterého se bojí, že jej Maddy nikdy nedokáže přenést přes srdce… A Maddy má zase problémy, o nichž si myslí, že je Gabe nikdy nepochopí. Brzy jim dojde, že potřebují jeden druhého, aby vůbec byli celí, ale zároveň jim je jasné, že se svými démony musí bojovat.

A s démony je ten problém, že nikdy neumírají tiše.

Nakladatelství: Forever (EN)
Počet stran: 336 (EN)
Vazba: ebook (EN)
Vydání v USA: 6.8.2013
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Datum četby: 1 den, září 2013, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Bylo to docela fajn, ale někdy mě to pekelně nudilo.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
První díl téhle série jsem si přečetla vlastně jenom proto, že autorka kamarádí s M. Leighton, jejíž knihy se mi líbily. If You Stay s žánru romancí nijak extrémně nevykročovalo, přestože se v knize našel nejeden dosti drsný moment. U If You Leave jsem možná tak trochu čekala, že mě za srdce chytne víc. Bohužel se tak nestalo.

Gabriel chtěl vždycky vsotupit do armády a být užitečný, bojovat za svou zem. Nikdy by jej nenapadlo, jaký dopad na něj bude jeho práce mít. Po jednom nepodařeném úkolu, při němž zemřel jeden z jeho kamarádů a druhý byl těžce zraněn, se rozhodl, že od Rangerů odejde. Jeho práce se pro něj stala jeho prokletím. Duchové minulosti na něj neustále doráželi, všechno se mu přehrávalo ve snech, jakýkoliv výrazný zvuk v něm spustil bolest a strach. Byl přesvědčený, že mu žádná terapie nedokáže pomoci, nemohl o incidentu ani mluvit. Jenže osud měl jiné plány. Narazil na dívku, která mu nedala spát a kterou musel mít. A zdálo se, že to možná bude ona, kdo jej vyléčí…

Madison ví, že život není žádné peříčko. Po smrti rodičů se musela postarat o svou mladší sestru i rodinnou restauraci. Vzdala se svých snů a udělala to, co považovala za správné. Nikdy se ovšem nezbavila pochybností nad celým svým životem. A za všechno mohlo její dětství, kdy byla přítomna násilí, jehož se dopouštěl její otec na její matce. Cítila se špatně za to, že je i přesto všechno měla oba ráda a když zemřeli, nebyla s nimi. Pak se potká s mužem, který by jí mohl být dostatečnou oporou, přítelem i milencem, jen musí přijít na to, jak by jejich vztah mohl fungovat.

If You Leave je taková místy lehce depresivní romanťárna. Rozhodně dávám velké plus za to, jak si autorka poradila se posttraumatickým syndromem a pocitem viny, žádný voják to v akci určitě nemá jednoduché a osobně si nedokážu představit, co všechno musí v boji prožívat. Já bych takovou práci dělat nemohla. Nejsem na to psychicky dostatečně vyspělá a smekám před lidmi, kteří to zvládli. Na druhou stranu musím říct, že některé prvky tohoto problému mi v knize vadily a někdy mě dokonce i nudily, přitom šlo o vážné téma. Nejspíš mi to ve spojitosti s celým příběhem tak nějak neštimulovalo dohromady. Nevím, jak jinak to vysvětlit.

Oba hlavní hrdinové byli sice sympaťáci, ale nedokázala jsem si k nim vytvořit jakýkoliv vztah. Některé jejich kroky mě neskutečně vytáčely – obzvlášť čas, kdy Gabriel odešel. Tenhle typ románu nejspíš není tak úplně pro mě. I když mi z jistých odhalení bylo smutno na duši, nemohla jsem se do postav tak úplně vžít. Navíc se v knize odehrálo několik velkých zvratů, které mi v celém kontextu přišly až extrémní a nelíbily se mi.

Nedokážu říct, čeho tam bylo moc, čeho zase málo. Někdy prostě z té knihy cítíte určitou nevyváženost, co vám nesedí. Takhle to je s touhle sérií i u mě. Na třetí díl jsem zvědavá. Tentokrát se podíváme na osud Gabrielovy sestry, Jacey. Tu jsem v druhém díle ovšem chtěla přizabít, protože mi vážně, vážně lezla na nervy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..