Téma týdne: Proč jsem přestala mít ráda Cassandru Clare

Když už jsem to krapet nakousla na FaceBooku Doupěte a vy jste projevili velký zájem (což mě upřímně překvapilo, někdy si říkám, že si tam jen tak kecám do větru a sem tam mi někdo odpoví… tentokrát jsem měla velkou odezvu v komentářích, zprávách i emailech), plním svůj slib a přináším po dlouhatánské době další Téma týdne. To poslední bylo ke konci března a od té doby se dělo hodně důležitých, životních, ale i nepěkných věcí, kdy jsem se raději držela stranou, abych zase někomu nepocuchala nervy. No, ty jsem pocuchala i tak, ale jak mi onehdá říkala Nikki Finn, už nejsem tak moc tvrdá, jako jsem bývala a snažím se i krutou pravdu spíše zjemňovat, protože lidi mají tendence vykládat si mé články po svém, po většinou naprosto opačně, než byly míněny, i než jsem je napsala. Riziko povolání, já vím. Ale kdo by se tím chtěl dobrovolně neustále mučit? Možná jsem masochistka, ale jen někdy… a jen u knih.

UPOZORNĚNÍ: Dnešní téma byste si měli přečíst jen na vlastní nebezpečí, protože je více než pravděpodobné, že se na celou knižní sérii (potažmo série) i na autorku začnete dívat jinýma očima. Vím to, protože jsem na tom byla úplně stejně. Někdy si říkám, že by bylo fajn, kdybych to nevěděla a prostě si jen užívala příběh, na druhou stranu jsem ovšem velice ráda, že jsem na vše přišla. Jakožto bloger se zahraniční blogosférou držím a když jim někdo ublíží, ubližuje tak i mně (totéž platí i o té naší, sami jste byli nejspíš svědkem nejednoho boje… ať už jsem jakákoliv, na kamarády si sahat nenechám a nebudu jen tak sedět a držet pusu).

Nemám ani ponětí, jak dlouhé to nakonec bude. Obecně bývají články této rubriky daleko delší než kterékoliv jiné, ale myslím, že dneska možná trumfnu v délce i sama sebe. Je toho totiž strašně moc a já bych vám ráda vysvětlila všechno, od začátku a pořádně.

UPOZORNĚNÍ NO. 2: Mým cílem není jakkoliv poškodit autorku, nakladatelství, knihy, čtenáře… Je na každém z vás, jestli se prostě rozhodne si knihy užívat, ať už je za tím cokoliv. Osobně si myslím, že si každý zaslouží znát pravdu a já nejsem z těch, co by vám něco tajila. Vždycky jsem se o všechny informace dělila a nemám problém tak učinit i teď. Jen se předem omlouvám těm, kterým zničím růžovou iluzi. Mně ale kdysi spadla taky.

Já a knihy Cassandry Clare

K The Mortal Instruments jsem se poprvé dostala v roce 2010 v USA. Tehdy jsem tam trávila své první pracovní léto a během volných večerních chvílí jsem byla tak utahaná, že se mi nechtělo nic extra dělat. Tenkrát jsem ještě čtečku eknih neměla (koupila jsem si ji až za Bakaláře) a z počítačové obrazovky se mi po úmorném dni nechtělo číst. Jednou jsem tak byla z kempu s bandou na nákupu ve Walmartu, kde mají všechno, na co si vzpomenete – mimo jiné také nějaké ty knihy. Tehdy mi vůbec poprvé padl zrak na The Mortal Instruments, na obálce City of Bones bylo totiž dost namakané tělo, které mě k sobě vábilo.Neodolala jsem a knihu si za těch cca 8 dolarů koupila.

Ve čtení v angličtině jsem nebyla tolik zběhlá jako jsem dneska, takže mi trvalo týden a něco, než jsem knihu po večerech přelouskala. Clare se totiž vyznačuje zapeklitější a těžší angličtinou, s různými zákrutími a zvláštními slovy, které jsem tehdy moc neznala. Ale podařilo se mi knihu přečíst s očima pomalu navrch hlavy. Byla jsem naprosto uhranutá. Dodnes můžete na mém webu najít recenze na původní trilogii, jež jsem psala nejspíš v naprosté eufórii. Nebudu je přepisovat, tak jsem to prostě před těmi třemi lety cítila a i když se teď na celé universum dívám jinak, je to součást mé minulosti, mého blogovacího vývoje i mě samotné. Nestydím se za to, ačkoliv je mi to krapet líto.

Při další návštěvě Walmartu jsem si koupila druhý díl a o třetí jsem poprosila April se Sarah, když potřetí jely beze mě. Všechny tři knihy jsem do sebe naprosto naládovala a autorku bezmezně milovala. Nutno podotknout, že jsem vlastně celý svět young adult teprve objevovala. Po Mediátorovi a dalších knihách Meg Cabot to pro mě bylo, jako bych objevila Svatý grál. Dlouho jsem TMI považovala za něco úžasného, co dokázalo překonat jen máloco (třeba taková Vampýrská akademie). První díl trilogie byl vydám v roce 2007, druhý v roce 2008 a třetí v roce 2009.

Někdy v roce 2010 autorka ohlásila, že chystá prequel sérii The Internal Devices, která bude čerpat ze stejného universa, jen se bude odehrávat v době steampunkového Londýna. Podle GoodReads ovšem první díl vyšel už v roce 2009, nejsem si jistá, já první díl – Clockwork Angel – četla až začátkem roku 2011. Každopádně během četby jsem si začala všímat jistých podobností s původní trilogií – respektive hlavní trojice se až podezřele podobala hlavní dvojici z TMI. Čím víc jsem četla, tím víc mi připadalo, že Clare vlastně recykluje sama sebe. jasně, prostředí universa se zase tolik měnit nemohlo, ale jinak byly postavy charakterově až podezřele opsané. Knihu jsem dočetla s pocitem, že Will jako by Jaceovi z oka vypadl a že Tessa je někdy až přespříliš otravná a přechytralá jako Clary. No Jem byl jen upgradovaný Simon. Nemohla jsem se toho divného pocitu zbavit a když jsem si četla zahraniční recenze, došlo mi, že to tak nevidím jenom já.

Když najednou Calre ohlásila, že z původní TMI trilogie bude sextalogie, málem mi spadla brada na podlahu. Byla jsem v šoku. Proč chce zbytečně natahovat něco, co už je ukončené? Proč chce hlavní hrdiny zase trápit? A proboha, proč to chce všechno ještě provazovat s TID? Proč asi. Pro peníze. Nic jiného za tím nehledejte. V té době jsem si ještě myslela, že je Clare natolik dobrá spisovatelka, že mohla klidně začít psát úplně jinou sérii. Proč se tak moc drží jednoho jediného universa a ždímá z toho, co se jenom dá? Červíček pochybností ve mě začala hlodat víc a víc, a když jsem narazila na jednu zahraniční recenzeni, kde se o Clare nevyjadřovali zrovna lichotivě a zmínili také kauzu s plagiátorství a fanficiton, neodolala jsem a vyhledala si to.

Cassandra Clare a plagiátorství

Schválně si teď otevřete Google a do předmětu hledání si zadejte „Cassandra Clare plagiarism“ – uvidíte, co všechno vám to najde. Takhle jsem to udělala i já. A nestačila jsem se divit. Jako první jsem narazila na tuhle dlouhatánskou sumarizaci kauzy z roku 2006, s kterou si dala práci white_serpent (na ff.net známá také jako Avocado). Pro neangličtináře se vám to pokusím ve stručnosti s několika odkazy vysvětlit.

Clare začínala na portálu fanfiction.net, což byl v té době první fanfic server svého druhu – a to celosvětově. Tehdy se psal rok 2000 a Clare začala svou fanfikci na Potterovský svět – The Draco Trilogy. Fanfikce se stala natolik oblíbenou, že fanoušci Clare toužili po tom, aby nikdy nepřestala psát. Jenže pak si jedna ze čtenářek ff.net – Avocado – povšimla podezřelých podobností s jinými knihami a oblíbenými seriály. Clare se nikdy netajila tím, že si některé věty či dialogy z oblíbených seriálůů vypůjčila, tvrdošíjně všakl trvala na tom, že nikomu nic nikdy neukradla. Avocado si dala tu práci a všechny usvědčující důkazy našla. Všechno se odehrálo v červnu 2001. Kdysi na internetu existovala celá řada důkazů, různých fór a diskuzí, kde se všechno dalo dohledat. V roce 2006 si Clare společně se svými kamarády dala tu práci a vše pečlivě smazala, takže se dají dohledat jen některé věci. Tehdy Clare vystupovala pod jménem Cassandra Claire.

Avocado byla v roce 2001 členkou i několika slashových fór, tak se dostala také k Draco Trilogy z pera Clare. Hledala totiž nějaké slashe na Snapea a Siriuse. V té době existovala totiž ještě jiná ff stránka na svět Harryho Pottera, která všechny slashové a podobné povídky zakazovala, proto se fanoušci museli odebrat jinam. Na chování majitelky tohoto webu si velice ošklivě Avocado postěžovala jedna ze členek fóra, Heidi, která později sehrála svou roli v celé kauze. Protože se přidala do několika diskuzních skupin na Yahoo!, přišla řeč i na ff Clare a Avocado se do ní pustila. Brzy jí začaly být některé dialogy a gagy krajně podezřelé.

Byla velkou fanynkou seriálů Černá zmije, Červený trpaslík i Buffy, přemožitelka upírů. Dokonce v textu rozeznala úryvky z knih Epicyclical Elaborations in Sorcery (Patricia Wrede) a Sorcery and Cecilia (Caroline Stevermer). Všechno se jí to zdálo až přespříliš povědomé. Poté si s Clare vyměnila několik emailů, na tento popud Clare pozměnila popis své fanfikce a přidala text o tom, že ráda používá dialogy z oblíbených seriálů (Černá zmije, Červený trpaslík, Buffy, přemožitelka upírů, Monty Python, Akta X, Směr jih, Věčný rytíř a spousty dalších britských sitcomů a amerických seriálů). Avocado byla ráda, že Clare vše uvedna na pravou míru, ale čím dál četla, tím víc toho bylo. Pro ukázku vám sem postnu jeden výňatek z článku:

Draco Sinister, chapter 11
„What are you looking at, Black?“ demanded Snape.

Sirius brandished the book in the air. „Demons, Demons, Demons – what a title.“

„It´s a book about demons. What would you call it?“

The Book of Demons?“ Sirius suggested, flicking idly through the pages.

„A name rife with single entendre.“

A skoro stejně to zaznělo originálně v seriálu Angel:

Angel, season 1: „The Ring“
CORDELIA: Demons, Demons, Demons. Wow! They put a lot of thought into *that* title.

WESLEY: It’s a demon database. What would you call it?

CORDELIA: I don’t know. How about – Demon Database?

WESLEY: Ahh! A name rife with single entendre.

Později si dokonce Avocado povšimla celých přepisů z knih Pamely Dean (Secret Country Trilogy). Její verze v knize:

86: „Laura was engaged in a vicious battle with her own hair.“

87: „‚It’s you?‘ said Laura. ‚Your bones aren’t coming out?'“

A u Clare to vypadalo takto:

She seemed to be involved in a battle with her own hair, shrieking and flailing with her arms at nothing.

„You’re all right?“ she said, in a quavering voice. „Your bones aren’t coming out?“

V článku jsou celé odstavce pro porovnání. Nejhorší na tom bylo, že Clare ustavičně zapírala a tvrdila, že si nepamatuje, odkud to všechno vzala a že by to vůbec přepsala. Ale Avocado to stále nehnala do velkých extrémů, protože jí bylo jasné, že čte pouhou fanfikci. Začala ovšem hledat na internetu a našla několik fór, kde lidé často citovali z ff Clare a ukazovali, z kterého seriálu vzala kterou scénu nebo dialog. Když odhalila, že si Clare vypůjčila z práce Pamely Dean až moc, obrátila se přímo na autorku a jejího nakladatele. Všechno se začalo řešit také s majiteli portálu, kde byla fanfikce clare publikována a administrátoři slíbili, že pokud bude Clare „usvědčena“ z plagiátorství, bude jí účet okamžitě smazán. Zároveň Avocado slíbili, že nevypustí ven, kdo na to upozornil.

Chvíli poté narazila Avocado v jedné diskuzi na Colina, který všem doporučoval ff Clare, Avocado na něj reagovala slovy, že zrovna ona je její nejnemilejší autorkou. Později mezi nimi proběhly nějaké emaily, kdy Colin slíbil, že se neozve Clare a Avocado neodhalí. Inu, nakonec udělal pravý opak.

Cassandra Clare a kyberšikana

Účet Clare byl na ff.net zrušen a tehdy se rozhořela bitva všude po okolních fórech. Její fanoušci jí podporovali a chtěli, aby psala dál. Clare několikrát opakovala, že přece uvedla, že si tu a tam něco vypůjčila. Navíc řekla, že ve svém přístupu nehodlá nic měnit. Následně se všichni fanušci obrátili proti všem ff serverům, kde se o plagiátorství vědělo a kde byly Clare účty zrušeny. Všichni si stěžovali na to, že Clare nedal nikdo vědět předtím, než ji smazali, ani jí o tom neupozornili. Clare všechno potvrzovala a stýskala si, že takové chování není fér. Nakonec se ukázalo, že Clare upozorňována byla hned několikrát. Fanoušci se navíc pustili i do Avocado.

Následně se to začalo probírat čím dál víc, Heidi dokonce napsala sérii článků o plagiátorství a postihování právem (respektive že je může Clare všechny žalovat). Mezi několika aktéra, administrátory i čtenáři byl vyměněn nespočet emailů. Kdokoliv měl jiný názor než Clare, Heidi a celý jejich gang, byl mazán z komunitních fór, dostával ban a ke konci také ne zrovna hezké emaily. Clare své opozitní diskutéry urážela v emailech, diskuzích, všechno je v onom článku (a je toho opravdu hodně). Napjatá atmosféra se po čase uklidnila a Clare se stáhla.

Cassandra Clare byla před smazáním účtů několikrát varována z několika různých stran. usvědčena z plagiátorství a nedovoleného přepisování a využívání scén jiných knih jiných autorů. Byla smazána a banována ze všech podobných psavých portálů a fór. Fanoušci Clare později založili několik podpůrných portálů a nakonec se spojili do jediného, kde se plagiátorská práce Clare znovu objevila. Tehdy jí lidé znalí situace žádali, aby inkriminované části svého příběhu přepsala. Později se ukázalo, že využila více knih k sepsání své fanfikce, nelze dohledat, kolik jich vůbec bylo. Dá se tak říci, že vlastně celá její fanfikce byla plagiátem někoho jiného. Nic z toho, proč ji měli fanoušci rádi, nepochází od ní, nýbrž z několika stran. Těžko tak můžete při čtení věřit, že je v tom příběhu vůbec něco originálního. Existuje dokonce soupis toho, co všechno bylo použito:

Z knih autorů:

Sorcery and Cecilia, Patricia Wrede and Caroline Stevermer (Epicyclical Elaborations in Sorcery comes from this novel)
Redwall, Brian Jacques
Fire and Hemlock, Diana Wynne Jones (the term „Magid“ also comes from Diana Wynne Jones)
Elizabeth Marie Pope
Douglas Adams
Roger Zelazny
Tanith Lee
Neil Gaiman
Christopher Stasheff
Terry Pratchett

Z televizních seriálů:

Buffyy, přemožitelka upírů
Černá zmije
Červený trpaslík
Babylon 5
Newsradio
Přátelé
Frasier
Skutečný genius

V roce 2007 dělala Clare ku příležitosti vydání své knih City of Bones řadu rozhovorů, mimo jiné přišla řeč i na její fanfikci The Draco Trilogy, v rozhovoru řekla:

JIVE: Getting back to your fic writing – I’ve always found your writing to be very canonically correct, your characters generally behave how Rowling has written them and your writing sounds much like hers. Do you do this consciously? Is it something you strive for?

Cassie: Well, that’s nice of you to say! Hmm. I would say that I strove very much in the beginning to make my writing sound like hers, to echo the cadences of her style. Later, I started to evolve my own style more, especially as Draco Veritas became darker and more complicated, so I think it may have less similarity purely in terms of writing style with Rowling’s work. As for the characters, I have tried to keep them rooted in canon while still allowing them to change and grow in believable ways as they are affected by their experiences.

Clare se ke svému plagiátorství nepřiznala, ba naopka vydává práci za svou vlastní. Končíme? Ani náhodou. The Mortal Instruments jsou původně fanfikcí na vztah Ron/Ginny. A teď se zděste. Ještě pořád by měl jít dohledat někde na netu.

Cassandra Clare a fandom, filmy a další série

V roce 2007 vyšlo City of Bones, na plagiátorství se dávno zapomnělo, Clare si získala celosvětovou oblibu. Ta se vesele rozšiřuje dál, autorka má obrovský fandom a je si toho vědoma, pravidelně s fanoušky komunikuje na všech sociálních sítích a ráda jim dává kousíčky informací o nových sériích. Zdá se, že se nedokáže svého universa vzdát. Proto má v zásobě další dvě (nebo rovnou tři) trilogie, které budou po TMI a TID následovat. V současné době také píše internetové povídky Bane Chronicles, na příští rok ve spolupráci s Holly Black chystá kompletní vykrádačku Harryho Pottera – alespoň to tak podle anotace zní.

Když se chystal film a vybíral se cast, většina fanoušků si za Jacea přála Alexe Pettyfera. Jednu dobu to vypadalo, že jej nakonec produkce získá, nakonec dal od všeho ruce pryč, což neskutečně popudilo tvrdé jádro fandomu. Později se ukázal Bower, který roli také získal. Clare od začátku tvrdila, že je plně přítomna natáčení a má ke scénáři i natáčení co říct. Co byla v USA slavnostní premiéra filmu, všichni kritici dávají filmu neskutečně do těla. Clare najednou dává veřejně od filmu ruce pryč. S tím, že autor může film ovlivňovat jen málo. Zajímavé je, že se jí pozornost na Comic Conu a ve všech médiích, premiérách a čteních – líbila. Dokonce je natáčení druhého filmu naplánováno na podzim a píše se scénář Clockwork Angel.

V recenzích, článcích a diskuzích se zase začíná mluvit o jejím plagiátorství, kdokoliv z fanoušků na to upozorní na Twitteru a adresuje Clare, je následně lynčován a utlačován. Můžete si všechny důkazy sami přečíst: první, druhý, třetí, čtvrtý, pátý, šestý.

Já a Cassandra Clare nyní

Abych pravdu řekla, jsem ze všech zjištění smutná. Ze všeho nejvíc mě to mrzí kvůli mému já z roku 2010, které si knihy opravdu užívalo a těšilo se na další. Měla jsem autorku ráda a už se nikdy na její knihy i filmy nebudu dívat stejně. Na filmovou podobu City of Bones jsem zvědavá, i když si stále myslím, že Bower vypadá jako by jel na kreku a vážně hrát neumí. Uvidím, jaké to nakonec bude. Ještě nedávno jsem si říkala, že si nepřečtu ani knihy, ale možná jo, ještě nevím. Třeba se ke všemu časem dostanu, ale budu se na vše dívat jiným, daleko kritičtějším okem než kdy dřív.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

54 Responses

  1. Filipskh napsal:

    Nechápu, proč se musela autorka nejdříve dostat k tomu, aby kopírovala, kradla (jak já to slovo nemám rád) a podobně, když si může vytvořit své vlastní věci, ne? Chápu, že je někdy těžké opustit svět, který si nějaký autor vytvoří, ale přeci jen… hm… přijde mi dost přehnané, když se k němu někdo upne, nepustí ho a brání zuby nehty. To, že autorka vymyslela další série, vztahující se stále k tomu samému světu, je to už trochu nepříjemné. Jak ale říkáš, je to o penězích… 🙁
    Mimo to je to ale pěkný článek, podložený fakty a jsem rád, že jsi to tak pěkně sepsala a otevřela některým oči. Já Město z kostí teprve čtu, ale myslím si, že by i stačila ta původní trilogie…
    Filipskh recently posted..RC Review: Vyslancova miseMy Profile

    • Syki napsal:

      Jo, původní trilogie byla fajn, a to i když jsem ji teď po letech četla znovu a v češtině, vidím nejasnosti a díry, ale i tak to nebylo špatné.

  2. Mischa napsal:

    Já sama o tom plagiátorství taky jednou už četla (i když ne v takové míře – no páni), akorát jsem měla to štěstí, že mě TMI nikdy nijak zvlášť nezaujalo, i tak jsem ale proti Clare až do té doby nic moc neměla. Jen fakt doufám, že ji ta karma někdy kousne pořádně do zadku.
    Jinak mi přijde značně vtipné, že to TMI tak pohořelo a to kolem něj byla taková propagace a takový Percy Jackson, u kterého vyšlo leda tak pár plakátů, si vede celkem dobře. 😀
    Mischa recently posted..Recenze: BreatheMy Profile

  3. Lady.Ge napsal:

    Já tuhle autorku nemám ráda už dlouho. :/ Lidi, jako je ona, vážně nenávidím. Četla jsem od ní první 3 díly TMI a moc se mi líbily. 🙂 Ale na ostatní její série se nechystám (dočtu TMI a konec). Její přístup mě hrozně štve a nejraději bych jí zakázala psát dál. Nebo aspoň psát pořád to samé dokola.
    Mimochodem, Rona a Ginny si zmiňovat nemusela. 😀 Udělalo se mi pěkně špatně. :’D

  4. Ohana napsal:

    Co se týče plagiátorství, dobře, nejspíš někde něco kdysi opsala, ale nevidím důvod, proč kvůli tomu zatracovat její novější díla, která jsou už naprosto originální.
    K tomu filmu, no, nikdo nevíme co se při natáčení děje a pár titulků v literárních bulvárech a pár vyjádření někde na twitteru mi nepřipadá jako dostatečný podklad, abych něco posuzovala. Co ty víš, třeba s ní ze začátku úzce spolupracovali a potom, když s nimi přestala ve všem souhlasit jí přestali poslouchat. Nemohlo se stát něco podobného? To nikdo nevíme.
    A ohledně její dalších sérií vycházejících ze stejného světa. Nepřijde mi to jako tak příšerná věc a rozhodně mi to nepřijde jako pouhá snaha o získání víc peněz. Pokud vytvořím složitý a propracovaný svět, do kterého zasadím svojí první trilogii, proč v tom nepokračovat? Spin-offy píše kde kdo a jestli chce v tomhle světě pokračovat ještě s dalšími sériemi, nevidím v tom problém. Ve světě lovců stínů se může stát tisíc věcí a přijde mi zbytečné vymýšlet nové a nové světy, když můžeme hezky využít ty už vymyšlené. Pokud kopíruje sama sebe, to už je něco jiného, ale to neposoudím, protože jsem TID nečetla. Nechápu proč je psaní příběhů pořád z jednoho světa takový problém. Kdyby Rowlingová napsala dalších deset sérií o Bradavicích, nikdo by jí nenadával, tak proč Clare nesmí?
    Ne, že bych jí chtěla nějak extra obhajovat, TMI se mi ani moc nelíbilo, ale proboha, tolik nenávisti. Já holt asi nesoudím lidi tak snadno.

    • Meghan napsal:

      Existuje rozdíl mezi rozepsáním vlastní série (Rowling) a roztažením vykradené fanfic na Harryho Pottera (Clare).
      Pokud jsi v článku objevila „tolik nenávisti“, pak to musela být ta, kterou rozséval kult kolem Cassandry.

      • Ohana napsal:

        Mě teda TMI vůbec Harryho nepřipomíná, pokud to vážně začalo jako fan fiction, pak se Clare nakonec dokázala hodně odpoutat od své původní inspirace.

        • Syki napsal:

          Nijak nenávistně jsem nepsala, pokud jsi to tak pochopila, je mi to líto, ale nic s tím nenadělám. Pokud jde o společné rysy s HP, které se v TMI objevují, uvedu příklad Idris:

          „Civilové o ní nevědí. Podél všech hranic jsou ochranná kouzla. Kdybys tam chtěla vniknout, jednoduše by ses hned ocitla u protějších hranic. Ani bys nevěděla, co se stalo.“ – výňatek z knihy

          De facto ochranná kouzla okolo Bradavic i styl ochrany Mistroství světa ve Framfrpálu. Takže i v TMI se schovává několik odkazů z původní ff Rona a Ginny.

          Evidentně soudíš lidi až příliš snadno (tey konkrétně mě). Kdyby sis pečlivě pročetla všechny zahraniční články, na které jsem uvedla odkazy, našla bys hromadu evidence, screenů, rozepisů a samotných autorčiných článků, kde buď na čtenáře útočí, anebo fandom uklidňují tím, že byla natáčení přítomna, že můžou být čtenáři spokojení, protože ona sama je s filmem spokojená. Je toho hodně, přesvědčovat tě nehodlám, stejně jako jsem nechtěla přesvědčovat ostatní. Pouze jsem sesumírovala všechna dostupná fakta.

          • Anya napsal:

            Na první pohled možná mnoho podobností s HP nenajdete, ale jeden článek to vystihl moc dobře, menší úryvek:

            The title „Mortal Instruments“ was first used for a Ron and Ginny-focused Harry Potter fanfic in 2004, and The Mortal Instruments: City of Bones borrows from that story and Clare’s Draco Trilogy to craft its heroes Clary — a carbon copy of Ginny Weasley whose name immediately echoes „Harry“ — and Jace (a blatant carbon copy of Harry Potter villain Draco Malfoy). They enter a domain that’s hidden in plain sight in the muggle „mundane“ world. Magic obscures their metropolitan residences, which lie far from their homelands, where the Clave — the governing body completely out of touch with the rising danger — resides. The Shadowhunters‘ wands are called „steles“; many of their names echo names Harry Potter came across (Ravenclaw/Ravenscar); and they even suffer similar plagues (dragon pox/demon pox). They’re fighting against Voldemort Valentine, a powerful Shadowhunter with a circle of like-minded followers who were eager to purify the bloodline until a brief war seemed to kill the villain — right after he and his followers had the children who must now save the world. They hunt not for three „Deathly Hallows,“ but three „Mortal Instruments,“ which would bring great, catastrophic power to Valentine, who happens to have followers in some of the adults the now-grown children trust. Is any of this sounding familiar?
            In Fifty Shades of Grey, James treated race as interchangeable by plugging in the Hispanic „Jose“ for Twilight’s Native American Jacob. In her work, race can simply be changed by dropping a few idiosyncratic Spanish phrases, as Jose utters „Dios mío“ over and over again.

            http://theweek.com/article/index/248587/girls-on-film-the-confounding-problems-of-fan-fiction#

          • Ohana napsal:

            Já jenom nechápu, proč bys po zjištění nějakých informací o autorce měla přestat mít ráda její knížky. I špatní lidé dokážou psát dobré věci.
            Co se týče těch podobností s Harrym, při čtení mě do očí nebily, takže mi tam nijak nevadí. Už dávno jsem vzdala potřebu, aby všechno v každé knížce bylo dokonale originální. To totiž už dneska není možné. Každý se nechá někde maličko inspirovat a pro mě to rozhodně neznamená, že bych hned měla jejich knihy ocenit o to méně.

            • Meghan napsal:

              Nikdo po tobě nechce, abys kohokoli či cokoli přestala mít ráda. Syki pouze napsala PROČ ji přestala mít ráda ona a co ji k tomu vedlo.

            • Klára napsal:

              Mám stejný názor jako ty. Nepřipadá mi ta podobnost tak hrozná, navíc se jí dost dobře povedlo ten svět pak založit na informacích z Bible a celkově to bylo něco, co by třeba i mohlo existovat a tak. Každopádně ta fanfikce tam do očí moc nebije a upřímně, teď už vycházejí fanfikce jako normální knihy. Mám ten svět ráda a pokud se rozhodne se do něj vrátit tak proč ne. Jako jo, to co udělala na začátku je špatné, ale asi by jí tu knihu taky nikdo nevydal, kdyby byla celá přes kopírku.

  5. Romulle napsal:

    Po tomto článku mám rozhodně jiný pohled na Cassandru Clare. Já jsem zastánce toho, že pokud chceš psát knihu nebo cokoliv co chceš poté zveřejnit by si měl mít ze své hlavy a né to někde okopírovat. Zase něco někdy je podobné ale skoro celé věty? Cassandra u mně tedy docela dost klesla. Rozhodně velký obdiv u mě má Avocado za to že měla tu odvahu a vyšla s tím najevo, to by jen tak někdo neudělal.
    Ps: Jsem ráda, že to nepřipadá jen mě ,že Bowen vypadá jako kdyby na něčem jel 🙂

  6. Boule napsal:

    Tak jsem azse o fous chytřejší…Ono je někdy lepší žít v nevědomosti. Já četla TMI 1-3 sice teprve nedávno a věděla jsem, že je nějaká aféra s ff a plagiátorstvím, ale všechno to šlo v podstatě mimo mne. Až po přečtení jsem zjistila nějaké další podrobnosti týkající se vzniku knih a od čtení dalších dílů/sérií mě to docela odradilo. A tvůj článek tomu akorát přidal. Ale časem se do nich třeba pustím.
    Mně by ani tak nevadil fakt, že brala insipraci všude možně nebo ta spousta spin offů (když to někoho baví), spíš ty její reakce (fanatické fanoušky radši neřeším).
    V souvislosti s tímhle tématem jsem si vybavila toto video http://www.youtube.com/watch?v=hAJdJTB7GcA , ale je otázka, jestli, i když si odmyslim veškeré chování Clare, si její dílu budu schopná užívat tak, jako kdybych nic nevěděla.

    • Syki napsal:

      Jo, taky si říkám, že někdy bych ráda některé věci nevěděla, aby mě to zbytečně netrápilo a neotravovalo. Ale zvědavost zabila kočku 😀

  7. Meghan napsal:

    Nuže, co to asi tak vypovídá o člověku, když nedokáže přiznat vlastní chybu a omluvit se, ale místo toho střílí jedovatými kulkami do davu a na svých lžích se snaží trhnout co nejvíce peněz? Ani nemluvě o tom, jak rychle dokáže změnit názor…

    • Syki napsal:

      Mě osobně to teda v souvislosti s tím filmem dost překvapilo. Nečekala jsem ani tu kritiku, ani to, že od toho dá ruce pryč. Myslela jsem, že se jim to povedlo…

      • Meghan napsal:

        Yo, trailery a fotky a všechno kolem vypadalo fakt luxusně! Mírně mě trápil fakt, že není Clary zrzka (Bonnie Wright je taky bruneta, proč nejít proti proudu, že?)… No po těch soudech vynesených na adresu Percyho už si asi budu o všem dělat obrázek sama, nehledě na to jaký office box propadák to bude 😀

  8. VeEee napsal:

    Já přečetla první dva díly TMI a pak jsem s tím sekla. Když jsem četla první díl poprvé, byla jsem úplně odvázaná a všechno. NO po nějaké době jsem si přečetla druhý díl a už jsem občas protáčela oči. Nemám ani v plánu si přečíst další díl…
    Něco málo jsem někde o tom četla, ale ne moc.
    VeEee recently posted..Místo knihovny do kina?My Profile

    • Syki napsal:

      Já se upřímně docela bojím toho, co bude ve čtvrtém díle. Dokonce i Clockwork Angel se mi líbil, pak jsem to všecko zjistila a prostě mě to zklamalo, no.

  9. Ali napsal:

    Chudák Clare, dělat z ní takovou knižní děvku. :’c
    Well, já jsem si TMI užívala a jsem ráda, že jsem je přečetla. A tím to u mě končí. 🙂

    • Syki napsal:

      Prej knižní děvku. Já jí to přeju, lidem se nemá přát nic zlého, ať už si o nich myslíš, co chceš 🙂

  10. Clairol napsal:

    Celou kauzu kolem plagiátorství nesleduju a ani sledovat nebudu,takže k té se vyjádřit ani nemůžu,ale ani za mák nevidím žádnou podobnost TMI a HP. To i kdybych hledala sebevíc,tak mě to při čtení ani v nejmenším nenapadlo. V tom souhlasím s Ohanou. A pokračování v úspěšné sérii,tak to dělá kdejaká spisovatelka. To mi nepřipadne zas tak zavrženíhodné. Myslím že je v životě důležité soustředit se na ty pozitivní věci. 🙂

    • Syki napsal:

      Viz má ukázková odpověd u Ohany. Víš, já jí prostě už po tom všem nevěřím, v tom celé mé zklamání tkví. Plus my to máme v českém překladu, já si třeba Harryho v angličtině tolik nepamatuju, zmiňované seriály jsem taky viděla v českém znění, takže tolik souvilostí nepoznám. Ale když to vidím černém na bílém, těžko to budu popírat.

    • Meghan napsal:

      Těch sérií má být tuším nakonec pět, všechny ze stejného univerza. Takže origoš + 4 spin-offy (sequely, prequely) – má TOTO nějaká jiná spisovatelka? 🙂
      Meghan recently posted..Teaser trailer k VA: Blood Sisters!My Profile

    • Týna napsal:

      Když se mi líbí nějaká série a pak se objeví i spin-off série tak si ji ráda přečtu. Například Vampýrská akademie – Pokrevní pouta, Noční lovci – svět nočních lovců, Percy Jackson – Bohové olympu nebo Mrecy Thompson – Alfa a omega… určitě jich bude víc, ale tyhle jsem četla. Každá ze zmíněných sérií se mi více či méně líbila a budu ráda za další díly, ale ČTYŘI spin-off série? To je vážně moc…

      • Syki napsal:

        Vidím to naprosto stejně, VA i Pokrevní pouta zbožňuju. Percyho i Bohy Olympu naprosto miluju. Nemám problém se spin-offy, ale všeho moc škodí.

  11. Roxanne napsal:

    Taky mě štve, že napsala další díly, když ta trojka skončila tak hezky.. Uvažuju a tom, že si čtyřku už nepřečtu, ale to bych psychicky nevydržela.. 😀
    Roxanne recently posted..Přerovnávat knihovnu může být nebezpečné!My Profile

    • Syki napsal:

      No že jo, po všech těch nervech po třech dílech, kdy se konečně stane něco, na co člověk čeká celé tři díly, a najednou bum! a je to tu… A pak napíše pokračování 😀 😀

  12. Janičta napsal:

    Hohóóó, já věděla že Valentýn a jeho Kruh je jen hodně nepodařená napodobenina Voldemorta! 😀
    Ale že je to až taková napodobenina… to mě vážně nenapadlo. Přečetla jsem tři díly TMI a nad dalším váhám, protože třetí je pro mě takový ideální konec… asi si dokážu představit co bude v těch dalších a nestojím o zbytečné natahování.
    PS: Do kina se chystám, ačkoliv už trailery (bože to herecké obsazení!) mě upozornily na to, že bych před tím možná měla spolknout Xanax nebo Rohypnol, abych tam nevyletěla z kůže – počítám spíše s negativními emocemi. 😀 Na druhou stranu jsem docela zvědavá jak se jim ten film nakonec ne/povedl.

    • Syki napsal:

      A já právě podle těch trailerů (když opominu fakt, že nemám ráda Bowera) myslela, že by to nemuselo být tak špatné. Uvidím, jaké to nakonec bude,

      • Janičta napsal:

        Já to mám asi z toho, že mě ty trailery vždycky znervózní. Hrozně mě napínaj 🙂 Nakonec budu před kinem nadšením poskakovat…. jako vždycky 😀
        Jde jen o to abych poskakovala i po skončení 🙂
        Už teď je mi jasný že na Bowera se asi jen tak nezvyknu, měla bych trénovat na trailerech, aby mě pak nelekal pokaždé když se ukáže na plátně 😀

        • Syki napsal:

          Tak to jsem ráda, že nejsem jediná, komu fakt nesedí. Já ho nemám ráda hlavně jako herce, protože podle mě hrát ani neumí. V takovém Camelotu byl příšerný.

  13. Ive napsal:

    První tři díly TMI jsem četla nedávno a o nějaké kauze s plagiátorstvím jsem neměla ani potuchy. C. Clare na mne skrz Twitter působila poměrně dobře – kvůli její komunikaci se čtenáři. Abych pravdu řekla, tak na to celé nemám jednotný názor…
    Co opravdu odsuzuji, je snaha o ututlání, urážení, mazání, banování atd. Co se týče plagiátorství – pokud jde POUZE o fanfiction (ze které autor nemá žádný prospěch krom základny fanoušků) a náležitě uvede, že se v textu nachází úryvky odtud a odtud…proč ne, pokud mne to zaujme příběhem…Můj pohled na TMI zůstává stejný. Příběh, prostředí a postavy se mi líbí a zaujali mne. Abych pravdu řekla, tak při čtení jsem si podobnosti s HP vůbec nevšimla (ano četla jsem předchozí komentáře, kde se uvedli příklady). Dokud mne to při čtení vyloženě nebije do očí, tak ať. A teď ani tak nechci bránit C. Clare ale spíš TMI – v každém společenstvu (ať už magickém nebo ne) se vždy objeví někdo ambiciozní, kdo půjde proti proudu.
    Někdo zde dával odkaz na video, které se zabývá tím, zda máme odsuzovat dílo, jehož autora nemáme v lásce. Za mne nikoli. Na druhou stranu chápu lidi, které to od čtení odradí 🙂

    • Syki napsal:

      Určitě si knihy nenech zkazit. Já bych na to ani nepřišla, kdybych nepátrala v recenzích po dočtení Clockwork Angel. Co se týče podobností s HP a o celém tom ff, nechám promluvit jedu z bývalých fanynek původní ff, která četla všechny ff Clare i původní TMI trilogii (odkaz na její článek jsem dávala i do svého článku):

      „Okay, technically, everything had been stolen because it was fanfiction. But even though it’s fanfiction, the same rules of literature still apply. You may be borrowing someone else’s settings, premise, and characters, but the writing and concept within your own fic is supposed to be wholly original. Cassie Clare’s was not.

      True, if anyone remembers reading The Draco Trilogy online way back in the day, you’ll also remember that Clare posted disclaimers about quotes she’d taken from sources like Buffy the Vampire Slayer and Blackadder. But if you Google Clare’s name, you’ll find countless sites, blogs, forums, and even wikis devoted to explaining how she plagiarized most of her work — and then got herself published on the basis of this plagiarized work. And they’re not wrong. Although as far as I am aware, the plots of her fanfiction were still her own (or at least mostly), the writing, which was snappy, witty, and often laugh out loud hilarious, was often not hers. “

      http://bellumina.wordpress.com/2012/03/14/049-why-i-have-a-problem-with-cassandra-clare-why-you-should-too/

  14. Syki napsal:

    Pro jistotu to ještě přidávám do zvláštního komentáře, protože nevím, jestli si někdo znovu přečte článek a všimne si změny (a je mi jasné, že si málokdo bude procházet všechny odkazy v článku), rozhodně si přečtěte článek bývalé fanynky původní ff, která četla i TMI trilogii a dokáže porovnat, nakolik si jsou obě práce podobné. Hoďte si to kdyžtak do Google Translate, nepřijde mi košér to celé překládat, navíc jsem sama četla jen TMI, takže si všimnu menšího množství podobností s HP světem: http://bellumina.wordpress.com/2012/03/14/049-why-i-have-a-problem-with-cassandra-clare-why-you-should-too/

  15. Pája napsal:

    Ok, chápu, že tě štve to že v nějaké fanfic něco kopírovala atd. atd. 😀 její knížky kvůli tomu nepřestanu mít ráda asi ani kdybych se snažila. Já osobně proti castu nic nemám a to že Jamie vypádá jako že jede na kreku tam je asi aby si to jen všechno sečetla a podtrhla. Ok, no 😀

    • Syki napsal:

      To po tobě ani nikdo neche, pouze jsem vyslyšela přání čtenářů a napsala, proč jsem ji přestala mít ráda ja. A není to jen kvůli plagiátorství, ale celkově kvůli jejímu chování 🙂

  16. moira napsal:

    přijde mi zvláštní, že někdo dokáže psát jen tak, že někoho kopíruje. Vždyť to musí být strašně únavné a veškerá radost z psaní se tak vytratí, ne? Zvláštní.
    A já se u povídky děsím, že má pár společných prvků se světem Kate Daniels. :DD
    btw – Holly Black mám ráda. Nemůže to přece s vykrádačkou HP myslet vážně, no ne? 😀
    Zajímavý článek. .))
    moira recently posted..(Prolog) Prší nebeMy Profile

    • Syki napsal:

      Jo, taky to tak úplně nechápu. Přitom si myslím, že autorka psát umí, takže nechápu, proč má tohle všechno zapotřebí.

  17. terezkasev napsal:

    Tak po tomhle článku vůbec nevím, jestli má vůbec cenu si TMI přečíst. Ještě jsem se k ní nedostala a docela jsem se na ní těšila, ale teď… Dilema 🙂

  18. laurdes napsal:

    Zaprvé, teď jsem už konečně in, když jsem si to přečetla!

    Zadruhé.. četla jsem první dva díly a o plagiátorství jsem předtím slyšela pouze hodně okrajově, nicméně i tak jsem v těch prvních dvou dílech dokázala najít spoustu věcí shodných s HP. Asi jsem si trochu lhala do kapsy, když jsem si říkala, že v dnešní době už všechno bylo napsáno a že je přirozené, že se to „něčemu“ podobá.

    Samotný fakt, že autorka ve FF použila prvky ze svých oblíbených knih/seriálů by mi tolik nevadil, kdyby to nebyly doslovné citace a především pak, kdyby to tak trapně nepopírala. Když už teda jednou něco řeknu/udělám, tak si za tím stojím – ono tohle vlastně platí i na její postoj k filmu, ke kterému se nejdříve hodně měla (čehož jsem si ráčila všimnout i já) a teď nazdar, je to vaše práce, já s tím nemám nic společného. Tohle je prostě to, co mi vadí.. je nestálá a mění názory tak, jak se jí zlíbí.

    Mému uchu také nelahodí, že trilogii roztáhla do hexalogie, protahované knihy/série prostě nemám ráda. Ne a ne a ne. Když bylo něco naplánované jako jednorázovka, má to zůstat u jendorázovky a ne z toho dělat třídilnou sérii. A to samé platí o trilogii – prostě by se neměla předělávat na hexalogii, protože někomu křuslo v bedně a chce víc peněz.

    Spin offy jsem pochopitelně nečetla (musím nejdříve dohnat ty čtyři základní díly, i když možná dám jenom trilogii a pak to odložím na neurčito), ale když někdo opisuje sám od sebe, je to prostě dvojnásob komické. Neříkám, že spin off série musí být nutně špatné, stačí se podívat na Pokrevní pouta, jak hezky to funguje, ale na druhou stranu třeba takové Rowlingové si vážím PRÁVĚ proto, že nikdy nenapsala nic o tom, jak byly ve škole Pobertové ani Harryho děcka. Zveřejnění doplňujících informací prostřednictvím Pottermore, vlastních stránek a pár knih/učebnic, které bychom našli v bradavické knihovně je pro mě mnohem přijatelnější formou. Jo a zapomněla jsem na tu jednu povídku o Siriusovi 😀

    Náhled na knihy asi nezměním, jsem schopná číst a oprostit se od ostatních věcí, ale musím ti jenom přizvukovat, že Cassandra Clare mi jako sympatický a férový člověk nepřipadá.

  19. Ronnie Lybbler napsal:

    Mě osobně se všechny knížky, které jsem od ní zatím četla líbily (The Infernal Devices a TMI) i když to, že rozšířila původní triologii mi trošku dost vadí, protože to, jak to bylo předtím napsaný, se mi líbilo a osobně bych to nerozšiřovala. I přes to se těším na poslední knížku.
    Názor na knížky asi moc nezmněním, i když se na ně nebudu moct dívat už nikdy stejně, protože knihy jsou sice dílem autora a mají v nich jeho část, ale celá Clarissa Clare jde nějak mimo mě :D. Což moc nedává smysl, ale popojedem.

    Obvinění z plagiátorství mi připadá celkem oprávněné. Autor sice musí někde zbírat inspiraci a podobně, ale je ve vlastním svědomí onoho člověka, aby nepřepisoval přesně věty z knih, seriálů a filmů. Navíc, komu by se to chtělo hledat (a tím nemyslím lidi, kteří citují pasáže z knih). U FF to ještě jde, když se používají přenesené myšlenky z děl, protože o tom fanfiction je, ale citovat je a míchat dohromady a pak to ještě popírat by nemusela. Přijde mi to krajně neetické a hnusné takhle kopírovat a vydávat za svou práci jiných.

    Dřív jsem si nevšimla podobnosti mezi TMI a TID, jelikož v TDI je Tessa hluboce zamilovaná do obou, ale jsou si svým způsobem šíleně podobné. Tessa přijede z Ameriky do Londýna a nikdo neví, že je potomkem Lovců Stínů. Clary jde do Pandemonia a uvidí partičku jak zabíjí fantoma a vůbec neví, kdo je, protože její matka zmizí předtím, než jí to stačila říct. Základní řekněme kostra příběhu a úplně stejná. Ale laurdes má s tím kopírováním vlastního díla pravdu. Je to vážně ‚komické‘ :D.

    Film jsem si nakonec oblíbila, přestože, když jsem ho viděla poprvé, strašlivě jsem na něj nadávala kvůli strašné nepodobnosti s knížkou a podobně.

    No, vím že se už na knížky nebudu moct dívat úplně stejně, ale pořád je mám ráda, přestože mi někdy lezou na mozek a je dost i lepších knih.

  20. Lucy Lillianne napsal:

    Je to sice hnusne a nemelo by se to delat, ale v dnesni dobe je takovych pripadu opravdu hodne. Jak v knizni, tak ve filmove branzi. Nejsem z toho buhvi jak nadsena, ale muj nazor na knihy to nijak neovlivnilo. Asi jsem spatna, ale i presto TMI a TID zboznuju. Na tom asi nezmeni nic, ani tyto fakta. Je to jen jeji hloupost, ze to nechala zajit tak daleko, popirala to, ze nebyla schopna si to sama vytvorit apod. Navic kdyz rikam, ze mam rada nejakeho autora, stejne tim myslim dany vytvoreny svet v knize 😛
    Lucy Lillianne recently posted..Jarní dumání 2 – FanfikceMy Profile

  21. Naděžda napsal:

    V podstatě je mi úplně jedno co dělá Cassandra Clare , ale její knihy se mi opravdu moc líbí a těším se na další

  22. Simon lewis napsal:

    Jo mam pseudonimum podle simona a precetl jsem komplet cele TMI a mi kamaradi ktery to cetly se mnou a mely si o cem cely prestavky o cem povidat a boli me ze to skoncilo ale zase ukldnuje to za existuje i TID a jine (jo cetla to cela moje trida) me nevadi co se delo diky teto knize jsem se zamiloval do sveta kter popisuje ale ne jen do sveta samotneho ale do podsvetanu a do slozite spleteneho deje a necekanych obratu. Me pseudonimum vzniklo tak ze mi decka zacaly rikat ze ae vzhledove a humorem a vkusem na vse podobam simonovi a to me potesilo film nenavidim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..