RC review: Všechno, nebo nic

Autor: Raine Miller
České datum vydání: 31.7.2013
Knižní série: Aféra Blackstone
Díl: druhý
Žánr: romance, erotika
Věková hranice: 20+
Nakladatel: Baronet

Česká anotace: Ethan Blackstone má život v troskách. Zradil Brynninu důvěru a ona od něj odešla. Ethan se ale tak snadno nevzdá, nechce žít bez své americké krásky. Vášeň mezi nimi je neskutečně spalující, ale temná tajemství z jejich minulosti, která jeden před druhým skrývají, mohou jejich společnou cestu jednou pro vždy zničit. Vzhledem k politické hrozbě, která Brynne ohrožuje, musí Ethan ve velmi krátkém čase zmobilizovat veškerou sílu a důvtip, aby svou lásku ochránil před nebezpečím, díky kterému by ji mohl ztratit navždy. Dokáže Ethan pomoci Brynne vymanit se z minulosti, která ji děsí ve snech? Sevře ji opět v náručí a získá si její důvěru? Láskou posedlý muž je schopen udělat cokoli, aby znovu přivedl do svého života ženu, kterou miluje. Vrhá se do toho po hlavě. A získá buď všechno, nebo nic.

Oblíbený bestseller

K příležitosti Nahého dne, který se v USA pořádal 14. července, na svém blogu autorka sepsala zajímavý příběh o tom, jak vůbec vznikla celá knižní série. První díl série napsala na základě inspirace fotkou modelky. V hlavě se jí zrodil začátek příběhu a po té, co dokončila první kapitolu, se rozhodla odsunout další rozdělané knihy a dopsat tuhle. Trvalo jí to celkově 3 týdny.

Nemohla přestat psát a nemohla na příběh přestat myslet. Celé ji to pohltilo skoro na celé léto. Ze začátku měla z publikace Nahé strach, protože se ještě nikdy nepouštěla na dráhu samopublikace. Za pomoci kamarádky se ke všemu nakonec odhodlala a doteď nedokáže uvěřit, jak rychlý spád všechno mělo. Všechny tři dosud publikované díly se dostaly na seznam bestsellerů New York Times, zajistily Miller profesionální agentku a smlouvu s větším nakladatelstvím.

Fakta a fikce

Ethan Blackstone je bez své Brynne bezradný. Nikdy by nevěřil, že by mu mohlo na nějaké ženě tolik záležet. Je z něj zlomený muž, protože mu v životě chybí. Její odchod mu v srdci zanechal obrovskou díru. Proto je rozhodnutý získat ji zpět. I kdyby pro to měl udělat cokoliv.

Podaří se mu to docela rychle, protože Brynne po rozhovoru s otcem pochopí, že ne všechno bylo tak, jak si myslela. Přesto Ethanovi už tolik nevěří jako dřív. Už v minulosti se velice ošklivě spálila a nechce, aby se něco podobného opakovalo. Ethan si tak musí získat její důvěru zpět a nezapomínat na to, že jí stále hrozí nebezpečí. Budou na něj ale připraveni?

Překlad

Jelikož jsem knihu nečetla v originále, nedokážu posoudit, nakolik je překlad věrohodný, ačkoliv se sama autorka nechala slyšet, že jí s britským vyjadřováním Ethana pomáhaly čtenářky. Osobně mi některé české výrazy vadily, například neustále kňučící a kvičící Brynne mi připomínala spíše nekontrovatelné zvíře, než ženskou osobu. A to je opravdu škoda.

Postřehy a pocity

Na druhý díl Aféry Blackstone jsem se opravdu těšila, proto se mi následující řádky budou psát s těžkým srdcem. Pokračování Nahé pro mě bylo obrovské zklamání. Jako bych četla o někom úplně jiném. Jako by tenhle díl psala úplně jiná osoba. Některé autorky by se prostě do mužského pohledu neměly vůbec pouštět, protože mají naprosto zkreslené představy o tom, co si asi muži myslí. Nalijme si čistého vína, žádná ženská neví, jak myslí chlap, stejně jako žádný chlap neví, jak myslí ženská. Kdybychom to věděli, vypadalo by to v tom životě úplně jinak.

Zatímco některé autorky dokážou napsat obstojný a uvěřitelný mužský pohled, většině to prostě nejde. A tohle je přesně ten případ. V prvním díle se mi Ethan líbil, Ethana z druhého dílu nesnáším. Ethan z druhého dílu je prase. Dělá všem normálním chlapům obrovskou ostudu. Dělá z nich skoro nemyslící a věčně chodící erekce. Exempláře, které nemyslí pomalu na nic jiného, než na sex a ve chvíli, kdy se mu Brynne svěřuje s dosti vážným problémem minulosti, jí věnuje asi tak pět minut pozornosti, načež opět myslí na prasárny. Tím si to u mě naprosto zabil.

Hodnocení

Největším problémem knihy je samotný Ethan, jehož autorka v prvním díle vykreslila úžasně, ovšem v druhém díle jej naprosto pohřbila. Těžko říct, jestli měl být takový už v Nahé, protože jsme vše pozorovali očima Brynne, ale tady se to autorce šeredně nepovedlo. Navíc se v druhé polovině začal chovat spíše jako ženská jedoucí na vlně PMS.

Dalším problémem knihy je naprosto neexistující zápletka. Ono se totiž vůbec nic neděje. Tedy, pokud nepočítáte Ethanovo skuhrání nad jeho láskou a sexem, a taky tím, že je Brynne v příšerném nebezpečí. Něco nového se dozvíte až během posledních kapitol – a to je žalostně málo. Nevím, jak ještě víc vyjádřit, jak moc jsem z knihy zklamaná. Mám až strach z toho, co na mě čeká v třetím díle. Se smutkem dávám knize 2 hvězdičky, protože jsem čekala daleko víc. Ukázka z třetího dílu ovšem napovídá, že se ve vyprávění opět vrátíme k Brynne a ta je daleko příjemnějším vypravěčem.

Všechno nebo nic si můžete objednat na stránkách nakladatelství Baronet.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. moira napsal:

    z recenze jsem pochytila, že se ti první díl líbil.
    ženská, já u prvního dílu umírala. Ta kniha je…
    ani nevím, jak se vyjádřit. Z první knihy mě bavila leda tak ukázka druhého dílu, což se dost smutné. 😀 A pokud ani druhý díl za nic nestojí…
    Jen mě překvapuje, že takový brak vydal zrovna Baronet. Většinou prodává kvalitní knihy… oO
    moira recently posted..(Prolog) Prší nebeMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..