RC review: Stíny v létě

Autor: Daniel Abraham
České datum vydání: 2009
Knižní série: Kvartet vysoké ceny
Díl: první
Žánr: fantasy
Nakladatel: Laser-books

Česká anotace: Městský stát Saraykeht představuje osvícenou baštu míru a pokroku v jinak drsném světě. Klíčem k jeho moci jsou andat – přízraky připoutané k básníkům, svým stvořitelům. Ohromné bohatství láká do městských přístavů obchodníky z nejvzdálenějších končin. Rušný pouliční život kypí stovkami jazyků a dialektů, cizinci rozmanitých ras a kultur plní pokladnice drahokamy a zlatem. Každé přání, jakkoli exotické a nezvyklé, může být uspokojeno ve vyhlášených domech potěšení. Přesto je zářivá metropole jen krůček od svého zániku. Galtská říše, mocný soused ze západu, si touží podrobit všechny okolní země.

Svobodná města byla díky přízrakům vždy až příliš silná, nyní se však objevila možná slabina. Pokud se podaří odstranit jednoho z básníků, jím spoutaný duch unikne a Saraykeht padne. V nezvyklé roli tělesného strážce se do složité sítě intrik čirou náhodou zaplete Otah, prostý dělník se složitou minulostí. Záhy zjišťuje, že na něm závisí nejen osud celého města, ale i všech jeho blízkých. Ovšem v Saraykehtu, sídle moci a intrik, má každý svá tajemství. Ukazuje se, že cena, kterou je nutné zaplatit za záchranu, může být vyšší, než si kdokoli dokáže představit. A přitom Galtové nejsou největším nebezpečím, kterému město musí čelit…

Autor mnoha jmen

Daniel Abraham je americký autor fantasy a scifi knih žijící v Albuquerque v Novém Mexiku. Sice na vysoké studoval a také vystudoval biologii, ale ze začátku se v New Yorku živil jako knihkupec. Jeho fantasy povídky se objevily v řadě publikací i sbornících. Do povědomí čtenářů se ovšem dostal až svým hororově laděným příběhem Flat Diana, který byl nominován na cenu Nebula a získal Cenu mezinárodní hororvé společnosti. Jeho novelky The Cambist a Lord Iron: a Fairytale of Economics byly v roce 2008 nominovány na cenu Hugo.

Autor píše knihy hned pod třemi jmény. Jako Daniel Abraham píše epické fantasy příběhy plné různorodých a nových světů, jako M.L.N. Hanover zase urban fantasy knihy podobné našemu světu i době a jako James S. A. Corey zase scifi příběhy daleké budoucnosti. S knihami Coreyho mu pomáhá Ty Franck, jejich Leviathan Wakes byl nominován na Nejlepší novelu ceny Hugo.

Abrahamova práce je častokrát přirovnávána k G.R.R.Martinovi, spisovatelé se znají už od dob příprav udílení cen Nebula a znovu se potkali v roce 1998 na Clarion West Writers Workshop (autorský seminář). Později s Martinem spolupracoval na projektu Wild Cards.

Fakta a fikce

Města khaiem řídí mocná politika a obchod. To vše díky přízrakům, které si k sobě dokázali připoutat básníci. Díky andatům města prosperují a všichni obchodníci jsou spokojení. Saraykeht živí obchod s bavlnou, to vše díky básníkovi jménem Hešai. Jeho andat Bez-semen dokáže vytáhnout semena z bavlníku, čímž město získává velkou výhodu ve sklízení oproti ostatním obchodníkům, co musí semena klasicky z bavlny vybírat.

Galtská říše má ovšem velkolepé plány. V cestě jí ovšem stojí mocní básníci. Jako první se rozhodne zničit právě Saraykeht a Bez-semen toho rád využije. Už jej nebaví skákat tak, jak si Heišo pískne, hlavně touží být konečně svobodný. Spiknutí tak začne zasahovat mnohem dál, než by si kdo myslel. Do všeho se zapletou i nevinní lidé, kteří jsou jen figurkami na politické šachovnici.

Překlad

Český překlad se mi opravdu líbil, ačkoliv jsem občas měla problémy s výslovností některých jmen. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla a dokázala jednotlivé postavy od sebe odlišit a pochopit společenskou hierarchii. Když jsem se do toho ovšem dostala, šlo to samo.

Postřehy a pocity

Díla epické fantasy mám raději ve filmové nebo seriálové podobě, než té knižní. Respektive jsem knihy tohoto žánru četla naspoledy během dospívání. Anotace i obálka Stínů v létě mě ovšem zaujala natolik, že jsem po ní ráda sáhla. Při počátečních stránkách mi ale došlo, že se nacházím v tak trochu jiném fantasy světě.

Tenhle je totiž hezky šmrncnutý asijskou kulturou, a to se mi velice zamlouvalo. Autor si se svým světem krásně vyhrál. Cokoliv se stane, má vliv na něco i někoho dalšího. Osudy všech postav příběhu jsou neuvěřitelně propletené a ačkoliv některé věci zprvu nedávají tak trochu smysl, nakonec se ukáže, že má vše svůj důvod. Autor dokonce dbal na styl vyjádřování postav a tak jakékoliv pocity, projevy náklonosti či díků nechává promlouvat pomocí gest.

Hodnocení

Daniel Abraham přišel s netradičním pojetím fantasy příběhu plného zákeřné politiky, úskoků a zmatených myšlenek hlavních hrdinů. Každý sleduje své cíle a hraje svou nebezpečnou hru. Velkým kladem knihy je také to, že nevíte, co se bude na další stránce dít a jak všechno skončí. Knize tak dávám 4 hvězdičky a doporučuju ji všem otaku, co mají rádi i pořádnou dávku fantasy světa.

Stíny v létě si můžete objednat na stránce nakladatelství Laser-books.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Laser-books za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. moira napsal:

    Ha, tohle jsem četla strašně dávno! A líbilo se mi to. Pořád se snažím dokopat k druhému dílu, ale jaksi, no, jsem se k němu ještě nedostala. 😀 Je tu tolik knih, a prázdniny už končí… :'(
    moira recently posted..(Prolog) Prší nebeMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..