RC review: Čo môžu muži, môžem aj ja

Autor: Silvia Antalíková
Slovenské datum vydání: 27.4.2012
Žánr: ze života
Nakladatel: Marenčin PT

Slovenská anotace: Nikto sa dnes už nepozastavuje nad tým keď MUŽ:

– nie je ochotný riešiť tehotenstvo svojej partnerky, pretože JEHO sa to jednoducho netýka
– odchádza od SVOJEJ ženy a SVOJICH detí k mladej milenke, pretože sa ich všetkých už nabažil
– založí si NOVÚ rodinu a na tú predchádzajúcu prosto už NEMÁ viac čas, peniaze a ani … pomyslenie
– poletuje medzi manželkou a milenkou, a kamaráti ho obdivujú, závidia a považujú ho za playboja, zvodcu a za kríženca kanca so žrebcom
ALE??????: ČO AK BY TO VŠETKO BOLO PRESNE: NAOPAK???

Knižní debut

Silvia Antalíková se narodila v roce 1969. Vystudovala polygrafii v Bratislavě, pracovala v administrativě, v podnikatelské oblasti, i jako opatrovatelka tělesně postižených dětí. Je šťastně vdaná a má dvě dcery, které jí dělají jenom radost. Její knižní prvotina, Čo môžu muži, môžem aj ja, se stala debutem roku 2012 v Knižnej revue. V současné době chystá druhou knihu, Život je šteniatko.

Fakta a fikce

Jste žena a taky vás někdy štve, že společnost dovoluje mužům to, co mají ženy zakázáno? Nedejbože toužíte po kariérním růstu, rodinu si založit chcete, ale až po čase, a vůbec máte ráda svůj život takový, jaký zrovna je. Co byste udělala, kdyby vás partner doslova vmanévroval do mateřství, na které ještě nejste vnitřně připravená a ani pořádně nevíte, jestli připravená budete?

Právě s tímto problémem se potýká Majka, emancipovaná žena, která je šťastná, že se jí v práci daří a stoupá vzhůru. Vůbec si svůj život nepředstavuje za sporákem a na mateřské. Jenže pak otěhotní a její přítel, Vlado, je z toho tak nadšený, že odmítá poslouchat její přání. Majka se tak ani nenaděje a do druhého dne o miminku ví celá její rodina, její plán na potrat tak vezme za své. A pak se to už všechno veze…

Postřehy a pocity

Nenechte se ošálit, Majka není tak úplně kladná postava. Vlastně vám většinu času leze šíleně na nervy. Ovšem takhle to má být. Je to ženská, co není připravená na manželství ani mateřství, do obojího ale proti své vůli spadne… a pak už není cesty ven. Možná vám může být krajně nesympatická kvůli svému chování, myšlenkám a závěrům, mě ovšem celá kniha donutila přemýšlet, co za neplechu vznikne, když jeden pořádně neposlouchá druhého.

Vůbec se nedivím jejím sarkastickým řečem, nenávisti a zlobě. Stejně jako se nedivím samotnému Vladovi, jenž se tolik těšil na dítě, že nedokázal myslet na nic jiného. Jen se oba zbytečně trápili až do bodu, kdy šlo všechno do háje. A právě o tom tento příběh je. O obyčejném živote, který nám to někdy tak úžasně zamíchá, že s ním sotva dokážeme držet krok.

Hodnocení

Čo môžu muži, môžem aj ja je taková knižní jednohubka, kterou slupnete klidně i na jediné posezení. Po celou dobu vidíte do hlavy hlavní hrdinky a je vám tak nějak smutno z toho, co se děje, leč i to k životu patří a ne každý příběh končí happyend.em Vlastně, kniha svůj šťastný konec svým způsobem i má, jen ne takový, jaký byste nejspíš čekali… Knihu jsem si opravdu užila, donutila mě zamyslet se, i postesknout si, proto jí dávám zasloužené 4 hvězdičky a těším se na další autorčiny knihy.

Čo môžu muži, môžem aj ja si můžete objednat na stránkách nakladatelství Marenčin PT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat Silvii Antalíkové za poskytnutý recenzní výtisk své knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

8 Responses

  1. Sue napsal:

    úplne súhlasím s tvojou recenziou, ako ked toto robí chlap čo robila Maja tak sa nikto nepozastavuje nad tým, ale ked to spraví zena tak uz je tu humbuk, nie je to dobre v ani jednom prípade, som rada, ze sa ti kniha páčila 🙂
    Sue recently posted..Dva roky blogovania, tak trošku nový začiatok a iné veciMy Profile

    • Syki napsal:

      Společnost se sice může tvářit, že už jsme si všichni rovni, ale vůbec to tak není. Neříkám, že jsem na té nebo oné straně, ale je fakt, že někdy jsou ženy výrazně znevýhodňovány a posuzovány jinak. Totéž se ale dá říkat o mužích, taky se setkávám s udivenými pohledy, když chce chlap dělat vyloženě ženskou práci.

  2. mayiree napsal:

    Tyhle druhy knih ze života jiných, z jejichž příběhu je snadné poučit se, jsem si oblíbila už v ’13. komnata milenek“ a od té doby se vezu. 😀 Osobně si myslím, že tahle kniha vypadá na velmi přínosnou, obzvlášť pro člověka (muže i ženu), který studuje vysokou školu a musí si uvědomit, co je jeho životním cílem a stylem. Doufám, že si ‚Co můžou muži, můžu i já“ přečtu také. Hledala jsem špatně, nebo není v češtině? (možná zvláštní dotaz od Češky, ale má své opodstatnění).
    mayiree recently posted..„Co by kdyby…“ #01My Profile

  3. Nikki Finn napsal:

    Já mám se slovenskými autorkami samé pozitivní zkušenosti 🙂 Hodně mi sedí například styl psaní Evy Urbaníkové… tak vyzkouším i tuhle 🙂
    Nikki Finn recently posted..10 nejzajímavějších titulů ve světě – červenec 2013My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..