Přímo do srdce

Autor: Bill Condon
Originální název: A Straight Line To My Heart
Český název: Přímo do srdce
Žánr: chick lit, ze života

Česká anotace: Skončila škola, a to nejen na dva měsíce prázdnin, ale navždy. Tiffany a Kayla jsou volné, což je přesně to, po čem vždycky toužily. Ovšem teď je i po létě, a to znamená, že je čekají těžká životní rozhodnutí. Tiffany doufá, že její dobrovolná práce v místních novinách povede k něčemu více, ale její šéf se jí chystá dát tvrdou lekci o tom, jak se nestát sentimentálním reportérem jako on. Rodiče Tiffany nikdy nepoznala a doma se kupí problémy s jejím nemocným dědečkem. A do všeho se objeví Davey. Hraje ragby, ale taky cituje zpaměti Trumana Capoteho, a je první kluk, který ji touží opravdu poznat a porozumět její citlivé duši. Tiff je nesmírně chytrá a racionální a zřídka podlehne svým emocím, ale v jednom krátkém týdnu zjistí, že slova ne vždy dokážou vyjádřit všechny věci ukryté hluboko v srdci.

Počet stran: QAllen & Unwin (EN), CooBoo (CZ)
Počet stran: 228 (EN), 179 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 1.8.2011
Vydání v ČR: 6.5.2013

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Datum četby: 1 den, srpen 2013, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Velmi příjemné počtení.

Můj názor (obsahuje spoilery):
Tuhletu knihu jsem dostala v květnu na Světu knihy od nakladatelství CooBoo jako pozornost, jelikož podobné knihy moc nečtu – přece jenom nejsem vyloženě cílovka jejich edice NO BOYZZZ – už na veletrhu jsem slíbila, že ji pošlu dál, až si ji přečtu. Konečně jsem se tedy ke knize dostala a musím říct, že jde o fajn oddechovou jednohubku.

Tiffany neměla zrovna slibný začátek života, nevychovávali ji biologičtí rodiče, ale jen známí její pravé tety. To ovšem neznamená, že by jí to při vývoji nějak uškodilo. Ba naopak. Sice si mateřské lásky moc neužila, ale bohatě jí stačili její dva nejdůležitější muži v životě – bratr a otec. No a co, že ani jeden z nich vlastně není krevně příbuzný. Rodinu nedělá stejná krev, ale hlavně lidé.

Bull a Reggie dokázali Tiff dát vše, co kdy potřebovala. Jenže teď jí skončila škola a ona má domluvenou praxi v novinách. Velice ráda čte i píše (tedy hlavně svůj deník) a její vysněná práce je ta novinářská. Brzy ovšem pochopí, že se její představa od skutečnosti dosti liší. Navíc se vůbec poprvé objeví kluk, který o ni projevuje zájem, a Tiff nějak neví, co si počít. A do toho všeho začne Reggie mluvit o tom, že tu už s nimi moc dlouho nebude…

Abych pravdu řekla, uvedená anotace knihy není tak úplně pravdivá. Mnohem lepší je popisek na zadní straně samotné knihy, který se obsahu drží daleko lépe. Stejně tak je mírně zavádějící samotná česká obálka, ale co, hezky se na ni kouká. Dějově se přesuneme do Austrálie, což je přece jenom exotičtější místo po všech těch knihách z prostředí Spojených států a Velké Británie (ojediněle Evropy, případně Ruska a Indie). Horší je, že vám zasazení příběhu pořádně dojde až ve chvíli, kdy Tiff před auto na silnici skočí klokan.

Autor se totiž nezdržuje se sáhodlouhými popisy okolí nebo toho, co má kdo na sobě a jak vlastně vypadá. Pro někoho to může být velké plus, pro jiné spíš mínus. Mně se to líbilo. Mnohem víc si totiž začnete všímat významu jednotlivých dialogů, což byl evidentně účel. Na první pohled vypadá, že jde vlastně o obyčejné a nudné povídání, přitom nám autor kousek po kousku dávkuje svůj suchý černý humor. Jelikož mám černý humor ráda už od dob Červeného trpaslíka, kterého jsem pozdě po večerech a potají sledovala na ČT2 už jako dítě (jsem rebel!), ohromně jsem se u knihy bavila.

Ve své podstatě jde o normální příběh ze života vyprávěný očima jedné knihomolky, která se nechce loučit se svým starým životem (a už vůbec ne rodinou), přitom ví, že se posunout dál musí. Je to uzounká knížečka o docela velkém písmu s krátkými kapitolami, vhodná pro mladší ročníky a nenáročné čtenáře, kteří si rádi u takovéhle jednohubky odpočinou. Jen mi občas nepřišlo reálné, že je hlavní hrdince 18. Celkově jde ovšem o příjemné počtení, co dokáže chvílemi i rozesmát.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Yanny napsal:

    Mrzí mě, že ten názor obsahuje spoilery, protože bych si ho rozhodně přečetla. Mám doma knihu tak z veletrhu (viděly jsme se! ) a jsem na to zvědavá, ale zatím je těch knih tolik od CooBoo a všech možných, že fakt nestíhám. Ale je to téma pro mě… novinařina je můj sen. 🙂 Jednoho krásného dne to taky přečtu a napíšu recenzi 😀 jen je ve hvězdách, kdy… 😀
    Yanny recently posted..Hvězdy nám nepřály – John GreenMy Profile

    • Syki napsal:

      Já už tam to upozornění na spoilery píšu už za ty roky spíš ze zvyku. Nikdy neporzrazuju v recenzích zásadní odhalení, ale někdy se nechám v popisu unést, když si třeba na něco stěžuju a potřebuju to popsat – někteří čtenáři to nemají rádi. Proto to upozornění. Ale nemusíš se bát, zrovna tady žádné extra spoilery nejsou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..