Foretold

Autor: Jana Oliver
Originální název: Foretold
Knižní série: The Demon Trappers
Díl: čtvrtý
Žánr: urban fantasy, lovci démonů, démoni, andělé, magie
Věková hranice: 15+

Anotace na Goodreads: Teď, když se Riley podařilo odvrátit hrozící Armageddon, se všechno změnilo. Tedy… většina věcí. Po vášnivém polibku, který si vyměnili na hřbitově před finální bitvou, se Beck opět vrátil k tomu, že s ní zachází jako s malou holkou. Jako by se nic nestalo. Ačkoliv by mu Riley tak ráda řekla, aby se konečně posunul dál, slíbila si, že se o něj postará stejně, jako se o ni postaral on, když přišla o otce – ale čeká na ni toho daleko víc, než by si představovala. Když je pověřena, aby se s Beckem vydala do jeho rodného města a pomohla mu postarat se o umírající matku, dostanou se až moc blízko dávnému a vražednému tajemství. Takovému, o němž je Beck přesvědčen, že Riley vystraší a navždy odežene pryč. Jakmile vypukne chaos, stane se Riley Beckovou jedinou nadějí na vykoupení… i přežití.

Mezitím v Atlantě začíná být více než jasné, že konečnou bitvu možná vyhrálo Nebe, ale válka ještě ani zdaleka neskončila. Riley a Beck se musí postavit bouřlivé budoucnosti, v níž se Luciferova bývalá pravá ruka, Sarfael, ukáže být mnohem odolnějším, než by si kdo myslel. Má Atlantu v pevném sevření a chystá se začít novou, brutální válku se samotným vládcem Pekla. Čím víc se blíží konečná konfrontace, je to právě na Riley a na muži, kterého z celého srdce miluje, aby porazili starého nepřítele, anebo přišli o vše, za co bojovali.

Nakladatel: St. Martin’s Griffin(EN)
Počet stran: 353 (EN)
Vazba: Brožovaná (EN)
Vydání v USA: 11.12.2012
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Datum četby: 2 dny, červenec 2013, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Ach jo, budou mi chybět…

Oficiální stránky knihy US
Oficiální stránky knihy UK
Oficiální stránky autorky
Oficiální blog autorky

Můj názor (obsahuje spoilery):
The Demon Trappers je moje srdcovka. Nevěřila bych, že si zrovna tuhle sérii tolik zamiluju. Čtení posledního dílu jsem neustále oddalovala, protože jsem nechtěla, aby to skončilo. Jenže teď už mám sérii za sebou a je mi docela líto, že se s hrdiny už nepotkám. Rozhodně ovšem nejsem zklamaná.

Po nedávných a dosti drastických událostech, kdy se na jednom zdánlivě obyčejném hřbitově střetly síly dobra a zla, tedy proběhl boj mezi nebeskými anděly a pekelnými démony, do něhož se zapletli také lovci démonů, se zdá, že se situace viditelně uklidnila. Atlanta se sice musí stále vypořádávat s důsledky bitvy a lovci mají plné ruce práce, ale na obzoru se začíná ukazovat vážnější problém. Vypadalo to, že mezi Riley a Beckem konečně ledy roztály a po tom všem budou mít šanci na šťastný život.

To by se ovšem nesměl Beck stáhnout do sebe a Riley odmítat. Má totiž obavy, že by ji mohla zasáhnout pravda o jeho minulosti. Ta není ani trochu hezká. Staré rány ještě víc otevře Beckova umírající matka, která se o syna nikdy pořádně nestarala. Jenže pro Becka je jeho jedinou rodinou, co mu zbyla – vyjma Riley – a tak nemůže jinak a musí se s ní alespoň rozloučit. Riley je odhodlaná mu být na blízku a celý problém rozluštit. Ani jeden z nich ovšem netuší, co se na ně chystá a co se mezitím bude dít v Atlantě.

Čtvrtý díl je spíše autorčino poděkování fanouškům, a tak si příběh více užijí právě ti. Jiné čtenáře by mohl příběh mírně nudit, jelikož svým pojetím vybočuje z klasické trilogie. Větší důraz je kladen na vzájemný vztah mezi Riley a Beckem a na to, jak vlastně Beck vyrůstal. Samozřejmě se do všeho ještě notnou dávkou zapletou démoni a Peklo, ale s tím se potýká spíše druhá polovina. Ta první by se svým způsobem dala přirovnat i k takové paranormální romanci. Já jsem si knihu ovšem vrchovatě užívala.

Na celé sérii se mi líbí to, že je prostě jiná. Nejen, že se týká démonů, což já v paranormálkách můžu, ale je vyprávěná z pohledů obou hlavních hrdinů – a mužský pohled tady opravdu jako mužský pohled působí. Navíc v sérii nejde o žádné zamilované cvrlikání, kdy se ona nemůže rozhodnout, kterého chlapa chce, a on jí splní vše, co jí na očích vidí. To tedy ani náhodou. Riley během příběhu vyroste a dospěje. Z prvotních lásek a velkých šlápnutí vedle se vyklube sebevědomá žena, jež dokáže jít za tím, co chce. Na Riley se mi líbilo, že nedělala všechno vždy správně a pořádně si toho zkusila. Opravdu se s ní život nemazlil.

Totéž platí o Beckovi, kterého si prostě musíte zamilovat. Na svůj skutečný věk ovšem působí spíše dospěleji – není se čemu divit, taky si prošel peklem… a nejednou. Je to tvrďák, ale dokáže být i jemný, což ovšem ukazuje jen málokdy. Velice se mi líbí, že si s jeho mluvou autorka pěkně pohrála a ten jižanský styl z něj naprosto sálá. Jo, už jsem vám říkala, jak je neuvěřitelně sexy? Myslí si to i ženské, co se okolo něj motají.

Společně tvoří výbornou dvojici, u níž nikdy tak úplně nevíte, jak se zachová. Zamilovala jsem si je oba a neměnila bych je. Tohle je přesně jedna z těch sérií, kterou bych velice ráda viděla také v češtině, abyste si ji mohli pořídit. Ovšem stejně jako v případě výborných Andělů noci by se musel zvolit dobrý překladatel. Víme, jak to bohužel s knihami Lili St. Crow dopadlo.

Jana Oliver s psaním nekončí, zjistila jsem, že napsala jednodílnou adult paranormal knihu, Tyngled Souls, a do měsíce vyjde další young adult kniha, Briar Rose. Doufám, že mě nezklame a přijde s další podobně temnou a akční sérií.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..