RC review: Pod rudým měsícem

Autor: Shannon Drake
České datum vydání: 10.9.2012
Knižní série: Vampýři
Díl: první
Žánr: romance, paramormálno, upíři
Nakladatel: Domino

Česká anotace: Láska osvobozuje, to víme všichni. Ale osvobodí nás i před dávným prokletím?

Maggie Montgomeryová, majitelka elegantního butiku v New Orleans, vede spokojený život. Vše se rázně změní, když v doposud poklidné čtvrti dojde k vraždě a krvavá stopa vede od oběti až ke dveřím Maggiina domu. Šok z krvavé události ještě umocní návštěva detektiva Seana Canadyho, který jí přišel položit pár otázek… a vyvolal v ní touhu tak silnou, že si s tím Maggie neví rady.

Pojí je cosi mocného, co se nedá rozumem vysvětlit. Důvod vzájemné přitažlivosti se nachází v nevyřešené minulosti: vše začalo událostí za noci, kdy na nebi svítil rudý měsíc. Před sto lety se v rodině Montgomeryových stalo něco hrozného… a Maggie nyní musí najít muže, jehož láska bude tak čistá, že ji z onoho dávného prokletí osvobodí. Je ale Sean ten pravý?

Upíři trochu jinak

Shannon Drake je známá díky svým historickým romancím, které si oblíbily čtenářky po celém světě. Její knihy se pravidelně umisťují na žebříčcích bestsellerů ve Spojených státech i v řadě evropských zemích. Shannon Drake je ve skutečnosti pseudonym Heather Graham, která se narodila i vyrostla na Floridě, kde získala vysokoškolský titul na University of South Florida s hlavním zaměřením na divadlo.

Po vysoké škole si vyzkoušela divadelní jeviště, módní molo i servírování v baru. Potom se vdala a po svém třetím dítěti se rozhodla splnit si svůj dávný sen: psaní. Svou první knihu vydala v roce 1982 a v současné chvíli prodala na 20 milionů knih. Získala za ně také několik cen.

Fakta a fikce

Sean Canady je jako policista v New Orleans zvyklý na ledacos. Když je ale přivolaný k mrtvole muže, u níž nic nenasvědčuje tomu, že by se snažil vrahovi ubránit, nemá v těle ani kapičku krve a je jaksi… bez hlavy, je Seanovi jasné, že tohle nebude jen tak obyčejný případ.

V Maggie Montgomeryové je víc, než se na první pohled zdá. Zprvu se od Seana snaží držet dál, ale osud je neustále svádí dohromady, navíc Seanově kouzlu velice ráda propadne. Maggie skrývá nejedno tajemství a vypadá to, že nejspíš tuší, kdo, nebo co, stojí za všemi brutálními vraždami.

Překlad

Z českého překladu jsem byla víceméně rozpačitá. Netuším, jak vypadá originální předloha, ale zdá se mi zvláštní, že by někdo při šeptání nebo mumlání křičel. Alespoň tak to vypadá, když se skoro v každé větě objevovaly !!! Až z toho oči přecházely.

Postřehy a pocity

Variace na známý, záhadný a neobjasněný případ Jacka Rozparovače byl chytrý tah. Pravda, tu a tam některé historické události autorce krapet ujely, ale celkové propojení s vlastním příběhem bylo chytré. I když člověk místy nevěděl, co se v té minulosti tedy stalo, jaký dopad to má na dnešní dobu a co to proboha pro všechny postavy znamená.

Maggie byla tajemná jako hrad v Karpatech. Vlastně tu tajemnost dotáhla na vyšší level. Místy jednala prazvláštně a nejspíš až moc unáhleně, ale ruku v ruce na tom byl Sean naprosto stejně. Autorčino pojetí upířího světa, všech zákonnitostí a pravidel, bylo dosti netradiční. Pro fanoušky klasického žánru paranormal romance tudíž kniha může být zklamáním. Nenároční čtenáři se pobaví a odreagují.

Hodnocení

Když člověk přihlédne k tomu, že byla kniha napsána na konci 90. let a že si autorka pohrála jak s příběhem, tak vyobrazením upírů a různých legend, a v neposlední řadě se samotným čtenářem, docela dobrá oddechovka. Líbilo se mi propojení různých historických událostí a zmínka o vúdú. Přece jenom, upíří v New Orleans nebývají zvykem.

Pod rudým měsícem je kousek, který vás nezvedne ze židle, ale hezky si u něj odpočinete. Jen nesmíte některé věci promýšlet až moc do detailů, protože by vám došlo, že autorka převezla sama sebe. Zaslouží si tak konečné 3 hvězdičky. Zajímá mě, co se bude dít v dalších dílech série.

Pod rudým měsícem si můžete objednat na stránkách nakladatelství Domino.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..