Prázdninový knižní tag

Když jsem si včera prohlížela příspěvky do Letního dumání 2, narazila jsem na Životu s knihami na tenhle speciální knižní tag a řekla jsem si, že si to na blogu trochu oživím, ať pořád nejedu stereotypně.

Pokud nevíte, co je to blogový tag, pak jde o určité otázky týkající se daného tématu, které blogeři zodpovídají na svých stránkách. Velice populární je to například u fashion blogů, kdy se blogerky rozplývají nad tím, jaké mají doma laky, kolik mají párů bot, různých kabelek a tak dále. A když Mona přišla s Prázdninovým knižním tagem, bylo mi jasné, že to prostě musím sepsat!

1. Čteš o prázdninách více, nebo méně, než přes rok?

To záleží na čase, který na četbu mám. Třeba minulý rok jsem toho za léto moc nepřečetla, protože jsem byla od června do září v USA. Teď mám sice času víc, ale počítám, že ta moje rozjetá jízda taky brzy utichne, protože mám v životě jiné a důležitější priority. Vlastně si uvědomuju, že tuhletu šílenou jízdu plnou recenzí, článků, projektů a soutěží jsem rozjela po té, co jsem se loni z USA vrátila. Ačkoliv mi to loni chybělo, byla to pro mě hezká dovolená. Člověk se nemusel stresovat s tím, že si o něm povídají spíše ve zlém a snaží se na všem, co dělá, najít něco špatného. Byla jsem od celé blogosféry pryč a bylo mi fajn. Někdy si říkám, že bych si měla podobnou dovolenou zase udělat. Odmlčet se na pár měsíců a pak se zase vrátit. Od návratu jsem toho přečetla rekordně hodně, a to i na mě. Ne, že bych hltala jednu knihu za druhou (věřte mi, na GoodReads jsou větší šílenci než já, ti snad čtou nonstop nebo co), ale nějak to prostě jde… rychleji.

2. Když si vybavíš prázdniny, jakou knihu si s nimi spojíš?

Kupodivu žádnou konkrétní. Pro mě byly vždycky prázdniny mezi školou jakousi dobou odpočinku, takže jsem se víc těšila na to, že si konečně přečtu všechno, co chci. Legrační je, že mi to vydrželo asi tak týden, pak jsem si hledala brigádu, protože mě nebaví se věčně povalovat po baráku, zahradě a u bazénu. Ale pokud by šlo o tématický letní žánr, tak určitě nějakou romanci anebo humornou knihu.

3. Kolik si schopná/ný si vzít knih na dovolenou?

Od té doby, co jsem si před více než dvěma lety koupila čtečku, můžu si s sebou vzít knih, kolik jenom chci. Nutno podotknout, že si do ní nahrávám jen knihy v angličtině. Kdysi jsem si s sebou na dovolenou brávala jednu nebo dvě knihy v češtině, protože víc jsem povoleno neměla. Zbytek kufru zabralo oblečení, boty a tak dále. Když jsem na dovolené, spíš si ji užívám, než abych měla nos zabořený do knihy/čtečky. Ráda chodím po různých památkách, jezdím na výlety, plavu. I když je fakt, že na pořádné dovolené jsem už nebyla strašně dlouho. Ale zase na druhou stranu… jsem byla dvakrát v USA 😀

4. Čteš o prázdninách nějakou povinnou četbu?

Povinná četba je fuj… ne tedy knihy samy o sobě, ale nikdy jsem neměla ráda to označení. Zbytečně lidi odrazuje od skvělých kousků. Nikdo nedělá rád to, co čeho ho někdo nutí – o to víc, když jde o školu. Za jistou povinnou četbu by se dala považovat ta hromádka recenzních výtisků, které tu na mě čekají.

5. Preferuješ klasické knihy (papírové), nebo e-knihy (elektronické knihy)?

Papírové. Ať si říká kdo chce co chce, pro mě jediná pravá kniha ta, kterou můžu držet v ruce, listovat stránkami a v případě frustrace ji hodit na postel. Na elektronické knihy se ve své knihovničce nepodíváte, nemůžete si na ně sáhnout, přivonět, mávat jimi před očima kamarádce, když se ji snažíte předsvědčit, že tohle si prostě musí přečíst. Elektronické knihy jsou fajn, v mnoha případech jsou daleko levnější než ty papírové a můžete je mít ve čtečce na jednom místě. Ale stejně se klasickým knihám nevyrovnají.

6. Jakou knihu by jsi ráda viděla zfilmovanou?

Kdysi jsem byla šíleně nadšená z natáčení Harryho Pottera a ještě teď jsem ráda, že jsme se filmů dočkali. Taky jsem si přála, aby se konečně začala natáčet Vampýrská akademie, což se mi splnilo a já se jí příští rok na Valentýna dočkám. Totéž platí o Divergenci. Chystá se i Anna krví oděná, Andělé nebo Dokonalý pár. Já jsem spokojená. Jen by ještě mohli zfilmovat Kate Daniels.

7. Kdyby jsi měla možnost prožít den s nějakou knižní postavou, jaká by to byla?

Hermiona Granger. Mám ji už od dětství ohromně ráda a děkuju J.K., že do svých příběhů přidala takhle skvělou ženskou postavu. Díky ní jsem se přestala cítit jako obyčejný šprt, ze kterého si dělali spolužáci na základce legraci. Ukázala mi, že být chytrá neznamená být nudná a že když má člověk rád knihy, ukáže se, že může být častokrát tou nejdůležitější osobou.

8. Které místo z knih bys ráda navštívila?

Myslím, že je to jasné. Jako správný Potteromaniak bych chtěla navštívit skutečné Bradavice. Ne makety a zábavní parky, ale opravdové Bradavice. Vybrala bych si ale nějaké klidné období, bez válek, soubojů a tak dále. Mám svůj život až moc ráda.

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

7 Responses

  1. Mona napsal:

    Jsem ráda, že se tag trochu ujmul 😀 S těmi papírovými knihami naprosto souhlasím. Není nad to držet knihu v ruce 🙂
    Mona recently posted..Letní dumání 2 – Paralelní světyMy Profile

    • Syki napsal:

      Jako já vím, že teď existují speciální spreje, které mají vůni knih, ale to prostě není ono 😀

  2. Bastera napsal:

    Taky mám tenhle tag v plánu. To je otázka no, jestli dvakrát USA brát jako dovolenou 😀 Papírové knihy jsou prostě lepší, přesně, ta elektronická mi vůni nenahradí, i když i na tom trh pracuje 😀 A ano přesně Hermiona prostě byla nejlepší šprt, kterého znám, to že je někdo chytrý neznamená, že je něco méněcenného naopak, jen někteří prostě jsou chytří a opravdu do role nechutného šprta pasují, když si hrají na: „to jsou švestičky, z naší zahrádky, jsem si dovolil pane učiteli…“ 😀
    Bastera recently posted..RC recenze: Než jsem Tě poznala (Myes, Jojo)My Profile

  3. Beily napsal:

    Super tag! Klasické tištěné knihy jsou prostě nejlepší. Možná to bude znít trochu blbě, ale občas mi připadá že si ty knížky kupuju hlavně proto, abych si mohla další poklad založit do své knihovničky a chlubit se tím a být na to pyšná 😀 Takže zahrabané někde v čtečce by asi neměly ten pravý význam 😀 Prostě mi nejde o jen o ten příběh, ale o knížku jako celek. Ze zfilmovaných knížek se asi nejvíce těším na Divergenci a i Anna krví oděná by mohla být zajímavá. A do Bradavic bych se samozřejmě taky podívala 🙂

    • Syki napsal:

      Samozřejmě, že většina z nás ty knihy potřebuje hromadit a syslit… a pak se na ně toužebně a pyšně dívá v knihovničce 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..