Scarlet

Scarlet_bookAutor: Marissa Meyer
Originální název: Scarlet
Český název: Scarlet
Knižní série: Lunar Chronicles (Měsíční kroniky)
Díl: druhý
Žánr: young adult, dystopie, scifi, paranormálno, re-telling
Hodnocení: 5 hvězdiček

Scarlet si žije v jedné menší francouzské vesnici, kde se spolu se svou babičkou stará o zeleninu, ovoce a hospodářská zvířata, aby bylo na obživu.

Jenže její babička už před dvěma týdny zmizela, bez rozloučení, bez jakéhokoliv zavazadla a dokonce bez svého čipu. Policie jí nechce věřit, že prostě jen tak neodešla a že rozhodně nespáchala sebevraždu. Přece jenom o babičce všichni v okolí říkali, že byla praštěná, šílená a tak vůbec. Proč by se obtěžovali s hledáním?

Scarlet to ovšem nehodlá nechat jen tak. Ví, že se s její babičkou něco stalo a je odhodlaná ji najít, za každou cenu. Těžko by mohla vědět, jak moc jí životem zamává neznámý pouliční rváč, který si říká Wolf. A už vůbec nemohla tušit, že si sama sehraje roli v mnohem větším soukolí. Navíc… válka mezi Zemí a Lunou je stále na spadnutí.

Nakladatel: Feiwel & Friends (CN), Egmont (CZ)
Počet stran: 452 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 5.2.2013
Vydání v ČR: vyjde

Datum četby: 2 dny, červen 2013, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Výborné

Oficiální web autora
Oficiální blog autora

Můj názor: První díl série Měsíční kroniky na mě nezapůsobil tolik, jako se líbil čtenářům v zahraničí i u nás. S hlavní hrdinkou jsem se nijak nesžila, během čtení mě napadalo až přespříliš hloubavých otázek a celkově bylo vše až moc průhledné. V druhém díle se ovšem všechno změnilo. K daleko, daleko lepšímu! Sama jsem překvapená z toho, jak výborná tahle kniha byla.

Ačkoliv jde opět o další retelling docela známé pohádky, během četby příběhu zase tak úplně nevíte, co se bude v knize dít – a že se toho děje hodně. Meyer sice přišla s novými hlavními hrdiny, ale nezapomněla na hrdiny z prvního dílu. My tak můžeme sledovat jak Scarlet a Wolfa, tak pokračování osudu Cinder i Kaie. Autorka vše krásně propojila a ze dvou zdánlivě nesourodých příběhů udělala jeden, který se úžasně doplňoval. Smekám. Vážně smekám.

Scarlet i Wolfa jsem si ohromně oblíbila a žasnu nad tím, jak si vše autorka promyslela. Pravda, občas se nevyhne klišé, ale to v celém kontextu nijak nevadí. Novou hrdinku krapet postaršila a dala jí do vínku pořádnou vyřídilku. Wolf je sladký, přitom poměrně děsivý. Budování jejich vztahu bylo moc hezké. Nečekejte nic přehnaně romantického, protože autorka ví, co dělá a vše dokáže umně vyvážit.

Cinder už není žádná naivka a bere situaci do svých rukou. Dělá chyby, nedaří se jí a bojuje o holý život, ale dělá to výborně. Nesmím zapomenout ani na Kaie, který je ještě stále ze všeho zmatený, ale osud říše leží na jeho bedrech a on se o ni musí postarat. A nakonec vtipný, dobrácký a lehce na nervy lezoucí Thorne, co působí jako taková ta pomyslná třešnička na dortu. Líbí se mi.

Meyer ukázala, že psát umí. V první knize se nejspíš jen rozjížděla a stavěla základy celého příběhu, aby se měla od čeho odstrčit. I když vše na první pohled vypadá jednoduše, je vidět, že si na vystavění celého příběhu dala záležet. Čtenáři tak konečně dostávají plno odpovědí a rozhodně se mají na co těšit. A po tom nevyhnutelném konci mě neskutečně svrbí prsty. Strašná škoda, že se třetího dílu dočkáme až v roce 2014 a toho posledního o rok později. Těším se, jak autorka přetvoří příběhy Rapunzel (Locika) i Snow White (Sněhurka). Jedna na Sahaře, druhá na Měsíci. No nezní to velkolepě?

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Desirée Lydon napsal:

    Páni, to vypadá skvěle, už se těším, až vyjde u nás 😉
    Desirée Lydon recently posted..Recenze knih 3.0 – Vražedná pomstaMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..