RC review: Setkání s duchem

Autor: Stacey Kade
České datum vydání: 13.3.2013
Knižní série: Mezi nebem a zemí
Díl: první
Žánr: paranormálno, duchové, mediátor
Nakladatel: FRAGMENT

Česká anotace: Královna školy a hvězda místních roztleskávaček Alona Dareová je předurčena pro skvělou budoucnost. Její život však končí nečekaně pod koly autobusu. Všichni si myslí, že je navždy pryč, ale… Alona zůstala ve světě živých jako duch. Pouze jediný člověk ji může vnímat – spolužák a totální lúzr Will. Podaří se jim překonat vzájemnou nechuť a pomoct jeden druhému? Proč Alona neodešla skrze jasné světlo do onoho světa?

Duchařina opět na scéně

Duchařských knižních sérií pro dospívající je hned několik, žádná ovšem nedokázala čtenáře v zahraničí tolik oslovit, jako právě Mezi nebem a zemí. Stacey Kade totiž přišla s poměrně jednoduchou zápletkou, ale svěžím pohledem a vyprávěním, které čtenáře baví. Možná je to tím, že je zvyklá psát naprosto o čemkoliv od bagrů až po odsávačky.

To vše díky své práci firemního copywritera. Mnohem radši si ovšem vymýšlí své vlastní příběhy. Spolu se svým manželem Gregem a dvěma pejsky žije na předměstí Chicaga. Když nečte nebo nepíše, najdete ji usazenou před televizí s boxem DVD seriálu Roswell, jak nadšeně zírá na Jasona Behra.

Fakta a fikce

Alona je pěkně protivná sebestředná holka, kterou nešťastnou náhodou přejede autobus. A teď je mrtvá. A musí si na svůj nový stav zvyknout. Ne, že by se jí to dařilo, protože nemá ani páru o tom, proč je ještě stále na “pozemském světě” a neposunula se už dávno dál. Tedy takhle to přece má být, no ne? Uvidíte bílé zářivé světlo, které vás vezme dál. Jenže Alona žádné takové světlo nevidí, což ji docela deprimuje. Pak ale narazí na Williama…

Will je považován za podivína a gothika. I když ani jedno ani druhé není ve skutečnosti pravda. Má jen tu smůlu, že po svém otci zdědil jistý dosti nepříjemný dar. Dokáže vidět a mluvit s duchy. Snaží se to před nimi za každou cenu utajit, jinak by se na něj totiž sesypali jako supi a nedali by mu ani na chvíli pokoj. A pak se objeví Alona…

Překlad

Knihu jsem už před časem četla v originále a musím říct, že český překlad se mi ohromně líbil. Byl zachován přesně tan správný líbivý ráz, čímž mě kniha bavila úplně stejně jako tenkrát poprvé. Oba hlavní hrdinové jsou stejně sympatičtí i stejně frustrující. A to je jenom dobře.

Postřehy a pocity

Jelikož jsem knihu četla už před dvěma lety, věděla jsem, do čeho jdu. I tak jsem si ale pěkně osvěžila věci, na které jsem už pozapomněla. Alona možná ze začátku působí jako ledová královna, co umí výborně manipulovat s lidmi, ale postupem času zjistíte, že jedině život ve škole byl to, co dokázala výborně ovládat. Zbytek jejího života nebyl nijak jednoduchý. Přesto neztrácí tu správnou rýpavost, šmrnc a nadhled do života. Především lidi chápe mnohem lépe, než takový Will.

William je kapitola sama o sobě. Svůj dar bere spíše jako prokletí, čemuž se nemůžeme vůbec divit. Snaží se přežít zbytek střední školy, aby se mohl vydat daleko od míst, kde by jej pronásledovali duchové s nevyřízenými záležitostmi. Celkově je to ovšem sympaťák, pro kterého vám tu a tam srdce krvácí. Oba dva hrdiny se zamilujete a bude vám líto, když zmizí ze scény.

Hodnocení

Setkání s duchem je kniha, která možná není obsahově nijak extrémně přelomová, to ovšem nic nemění na tom, že se skvěle čte a člověk se u ní pobaví i uvolní. A hlavně ho bude zajímat, co se bude dít dál. Velkým plusem knihy je také střídání pohledů vypravěčů, čímž čtenář získává kompletní pohled na celý vývoj příběhu.

Výborné odpočinkové čtení, které si zaslouží 4 hvězdičky. Autorka nám říká, že ne vždycky je všechno tak, jak navenek vypadá a že bychom si měli dát na čas, než někoho odsoudíme. Což je bohužel smutná pravda každodenního života. Nehledě na to, jestli někdo umí nebo neumí mluvit s duchy.

Setkání s duchem si můžete objednat na stránce nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..