RC review: Noční směna

Autor: Cassie Alexander
České datum vydání: 22.5.2013
Knižní série: Edie Spence
Díl: první
Žánr: urban fantasy, upíři, měňavci, zombie
Věková hranice: 20+
Nakladatel: Fantom Print

Česká anotace: Zdravotní škola připravila Edie Spenceovou na spoustu věcí. Pacienti s popáleninami? Žádný problém. Utržené končetiny? To je hračka. Upíři? Ani za nic. Ale Edie coby nejnovější sestra na Y4, tajném oddělení ukrytém v samém nitru Okresní nemocnice, má plné ruce práce s nejrůznějšími paranormálními pacienty: od upírů po zvěrodlaky, zombie a další bytosti ze záhrobí…

Edie se v tom snaží naučit chodit tak, aby další noční službu přečkala bez újmy. Ale když se jí upíří služebník pod rukama rozpadne v prach, rozpoutá se pravé peklo.

Nyní ji pronásledují jeho poslední slova – „Zachraňte Annu!“ – a než se naděje, vezme na sebe úkol zachránit jednu ubohou dívku před nemrtvými. Přičemž se ocitne v upířím doupěti, zamiluje se do zombieho a musí bojovat o vlastní duši. Nic takového se v televizních seriálech z nemocnic nevidí…

Nemocnice trochu jinak

Ty tam jsou doby, kdy se autoři báli do jistých míst se svými příběhy vkročit. To Cassie Alexander na to jde zhurta. Jako zdravotní sestra píše o tom, co sama nejlépe zná a ještě tomu dává ten správný paranormální šmrnc. Není tak nouze o měňavce všech druhů i tvarů, krvěžíznivé upíry, chlupaté vlkodlaky, či lidské maso požírající zombíky. A co potom draci!

Fakta a fikce

Edie Spence ještě nedávno neměla ani ponětí o tom, že se světem potulují bytosti, o nichž slyšela jen v povídačkách. Vše se změnilo v okamžiku, kdy jí byla nabídnuta práce sestry na oddělení Y4. I když se ještě tak úplně neorientuje ve všech bytostech, o které se má starat, snaží se svou práci zvládat. Přece jenom má motivaci v tom, že jí zaměstnavatelé pomůžou držet jejího bratra na té správné straně.

Těžko by mohla tušit, že ji jedna pracovní chyba přivede do dráhy mocných a nebezpečných upírů. A pak už to s ní jde jenom z kopce. Tedy, pokud to s ní z kopce nešlo už dávno. Žije sama jen s kočkou a v barech vyhledává muže na jednu noc. Není zvyklá být středem pozornosti. Jenže to se má teď změnit. Vypadá to, že jí zbývá jen pár dní života, pokud s tím rychle něco neudělá.

Překlad

Český překlad knihy se mi líbil. Nepamatuju si na žádné zádrhely, či nepřesnosti a chybky. Jediným výrazným mínusem je vysoký počet kapitol. Je jich totiž 61. Jednotlivé kapitoly tak mají sotva dvě, tři stránky a autorka tak má tendenci příběh utínat a různě opět navazovat.

Postřehy a pocity

Od knihy jsem toho příliš neočekávala. Sice anotace zněla zajímavě, ale ne vždycky jsou originální nápady dobře sepsány. V tomto případě jsem ovšem na pochybách, jestli byla kniha opravdu tak dobrá, anebo prostě jen neskutečně zvláštní. Edie totiž není typická hrdinka. Nedělá vše správně, nevyzná se sama v sobě a už vůbec ne ve svých citech, a častokrát neví, co se okolo ní děje. Co se jí ovšem nedá upřít, je to, že je neskutečně vytrvalá.

Její přístup k životu je v některých momentech neskutečně vtipný, v jiných zase neuvěřitelně hloupý a naivní. Nejste si tak jistí, jestli vám je vůbec sympatická a jestli jí fandíte. Totéž platí o jejím milostném životě. Tak jako tak vás ovšem něco nutí číst dál a zjistit tak, co jsou prokrista ty mocné Stíny. O děsivém společenství upírů nemluvě.

Hodnocení

Autorka přišla s něčím opravdu originálním a neotřelým. Nemocniční oddělení pro nadpřirozené bytosti toho do budoucna hodně slibuje. Ačkoliv autorka děj podává čtenáři po malých kousíčcích, má spád a pořád se něco děje. Kdybych měla hlavní hrdinku popsat jedním slovem, bude to ztřeštěná. Možná právě proto se příběh čte velice dobře, ačkoliv tu a tam musíte nevěřícně povytáhnout obočí.

Knize tak nakonec dávám 4 hvězdičky a jsem zvědavá, co se bude dít v dalších dílech. Něco mi totiž říká, že se může dít naprosto cokoliv. Zdá se, že autorka velice ráda experimentuje a dělá si vše po svém, i když se jistých zákonitostí světa drží. Ovšem její podoba zombíků byla i na mě silnější kafe, hlavně co se tedy týče přístupu hlavní hrdinky, než samotné podoby zombie.

Noční směnu si můžete objednat na stránce nakladatelství Fantom Print.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Fantom Print za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..