RC review: Deklarace smrti

Autor: Gemma Malley
České datum vydání: 5.2.2013
Knižní série: Deklarace
Díl: první
Žánr: dystopie, scifi
Nakladatel: FRAGMENT

Česká anotace: Velká Británie, rok 2140.

Život na Zemi se změnil od základů. Lidská civilizace už není ohrožena smrtelnými nemocemi, na které věda objevila léky. Nesmrtelnost však přináší i možná rizika – největším z nich je přelidnění. Proto byla přijata Deklarace – každý obyvatel může mít jen jedno dítě… Kdo zákony poruší, bude potrestán.

Patnáctiletá Anna se narodila rodičům, kteří měli dvě děti. Nyní je označována za „Přebytečnou“. Jaký život ji čeká? Dokáže se vyrovnat se svým osudem vyděděnce?

Recept na dlouhověkost

Co byste dělali, kdyby existovala možnost, jak zůstat navždy naživu? Sice byste museli dodržovat jistá pravidla, ale jinak byste si mohli užívat dle libosti. Dokázali byste to? Žít dlouho jen díky speciálním práškům? Chtěli byste patřit mezi Vyvolené?

Co když by to znamenalo, že si můžete pořídit pouze jedno dítě? Každé další totiž bude patřit mezi Přebytečné. Některé země se svých Přebytečných zbavují ihned po narození, jiné je umisťují do výchovných zařízení, aby z nich vychovali důstojné pomocníky v domácnosti. Tak jako tak jsou Přebyteční pro společnost přítěž. Jenže kdo určuje, kdo má a nemá právo na život?

Fakta a fikce

Patnáctiletá Anna je Přebytečná. Už od malička žije ve výchovném zařízení pro Přebytečné v Grange Hall. Někteří by řekli, že je to peklo na zemi, Anna ví, kde je její místo. Ví, že nemá právo existovat, přesto tu je, a proto by se měla společnosti odvděčit.

Proto se snaží být nejlepší z Přebytečných. Dodržuje tvrdá pravidla, nikdy se nepozastavuje nad tím, co všechno a jak je třeba vykonat, neodmlouvá a zbytečně se neptá. Anna je Vhodná, čeká ji slibná budoucnost v nějaké z domácností Vyvolených. To je její sen. Ale nový příchozí Přebytečný jí pořádně zamává životem. Petr totiž tvrdí, že zná její rodiče…

Překlad

I když jde o reedici a znovuvydání knihy, která vyšla v češtině poprvé v roce 2007 pod názvem Přebyteční, zdá se, že jméno překladatelky zůstalo stejné. Těžko posoudit, jestli došlo k nějakým jazykovým úpravám a opravám, ale kniha se četla velice příjemně. Spád a dramatičnost byly zachovány, některá jména počeštěna – přece jenom je to kniha spíše pro mládež.

Postřehy a pocity

Tahle kniha je kruťárna. Od začátku do konce. Ne, že by byla nějak přehnaně násilná, či divoká, ale jakmile se do ní pořádně začnete, začne vás děsit, jak výborně autorka dokázala vykreslit smýšlení společnosti. Obzvlášť středisko Grange Hall je kruté. Co tam těm dětem prováděli… naprosté vymývání mozků. To, jak někdo dokáže někomu vštípit, že nemá právo na život, že by měl být vděčný, že by měl na slovo poslouchat. Hrůza. Autorka to vystihla úžasně.

Všechny postavy jsou uvěřitelné a naprosto „hmatatelné“. Celý příběh vlastně pozorujete očima Anny, vidíte, jak vnímá společnost, jak se postupně začíná probouzet z toho špatného. Místy až nechápete, jak může společnost tohle dělat lidem a je vám z ní špatně. Jak může někdo rozhodovat o tom, kdo bude a nebude žít? Po dočtení vám dojde, že všechny postavy jsou vlastně jen oběťmi okolního světa.

Hodnocení

Gemma Malley možná nepřišla s přehnaně originální myšlenkou – přece jenom podobných zápletek v knihách už bylo nespočet – ale jako jedna z mála dokázala věrohodně svůj svět vykreslit. Až tak, že začnete mít obavy z toho, aby se do téhle podoby náš svět nikdy nedostal. Ke svému příběhu přistupuje zcela racionálně a rozhodně si nebere servítky. Vše podává v té nejsyrovější podobě a svým hrdinům nedává nic zadarmo.

Knihu si užijí stejně dospívající i dospělí, přitom každá věková kategorie ji bude vnímat jiným způsobem. Autorčino poselství je poměrně jasné, jsem proto zvědavá, jak bude vypadat pokračování. Knize dávám plný počet, tedy zasloužených 5 hvězdiček, protože si mě maximálně získala.

Deklaraci smrti si můžete objednat na stránce nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Desirée Lydon napsal:

    Na tuhle knihu už jsem narazila a zaujala mě 🙂 Těším se, až si jí přečtu 🙂
    Desirée Lydon recently posted..Recenze knih 3.2 – Krásné zloMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..