Můj autor roku 2012 – Michael Grant

Konečně přicházím se svým příspěvkem do projektu Můj autor roku 2012, o kterém jsem vám už psala dříve. Za minulý rok jsem toho opět přečetla hodně a seznámila se s několika novými a pro mě dosud neznámými autory. Největší dojem ovšem na mě udělal jenom jeden. Některé z vás možná jeho výběr překvapí, některé nejspíš ne.

Michael Grant

Michael Grant je šprýmař. Tedy alespoň takovým pohledem se na svět okolo sebe dívá a nikdy nezapomene utrousit nějakou trefnou a mírně sarkastickou poznámku. Čtenáři po celém světě si jeho knihy oblíbili právě díky jeho specifickému stylu vyprávění. O svém dětství říká, že bylo těžké. Tedy hlavně pro jeho rodiče. Narodil se v Kalifornii, ale během dětství a dospívání žil všudemožně – v Americe, 3 roky ve Francii a taky v Itálii. To vše díky tomu, že byl jeho otec voják z povolání. Většinu svého života strávil povalováním se, dokud se nerozhodl, že bude spisovatelem. Jeho žena mu totiž řekla, že by měl konečně dospět a najít si práci.

Jeho vůbec nejznámější knižní série je vysoce hodnocené a oceňované Gone. To vypráví o skupině dětí, co se snaží přežít poté, co se v městě i bližším okolí zčistajasna vypařili všichni dospělí a dospívající nad patnáct let. Nejen že jejich život najednou ztratí jakýkoliv jasný řád, ale také se o sebe budou muset postarat sami. O sérii říká, že ji sepsal s jasným úmyslem – všechny vyděsit. Kromě toho má na kontě také sérii The Magnificent 12 (vychází v češtině u nakladatelství Fragment), Eve and Adam (píše společně se svou ženou) a nově také BZRK (vychází v češtině u nakladatelství CooBoo).

 

 

 

Michaela Granta znám více od roku 2012. Poprvé jsem se k jeho knihám dostala díky cestování v Americe, kdy jsem si první díl série Gone koupila na letišti v San Franciscu. Druhý díl série jsem si pak zakoupila v New Yorku. Obě knihy jsou docela bichle a díky cestování a neustálému otevírání také vypadají mírně sežvýkaně. Řeknu vám, že to byla láska na první počtení. Grant je totiž pořádný kruťák a vůbec se s tím nesere. Proto jeho knihy nejspíš nesednou hned tak někomu.

Jeho knihy jsou spíše krutějšího rázu, s ničím a nikým si nebere servítky a svým hrdinům dá pořádně zabrat. Alespoň tedy co se sérií Gone a BZRK týče. The Magnificent je spíše pro mladší čtenáře. Grantova vyprávění jsou syrová, děsivá, častokrát detailní a velice promyšlená. Vidí do lidí jako málokdo a dokáže odhalit i ty nejhorší části lidské duše. Mám ho i v přátelích na FaceBooku a řeknu vám, že se rozhodně nedrží zpátky v ničem. Říká, co si myslí a nesnaží se to nijak zaobalit. A to se mi ohromně líbí.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..