Knižní okénko: Knihy v angličtině

Minulý týden jsem vám přinesla rozcestníkový a mírně informační článek o Knižním okénku. Teď přináším první FAQ, které by snad mohlo pomoci všem, kteří by se právě na tohle rádi zeptali.

Knihy v angličtině

Hodně mi píšete různé otázky ohledně čtení i nakupování knih v angličtině. Už před více než rokem jsem právě kvůli hromadícím se dotazům sepsala postupné radící články, JAK NA TO. Ale vezměme si je popořádku:

Jak začít číst knihy v cizím jazyce
Rady, jak se čtením v cizím jazyce vůbec začít, čeho se vyvarovat a jak si dodat odvahu, když vám to nepůjde. Věřte mi, že každý z nás se čtením v cizím jazyce nějak začínal a nebylo to vůbec jednoduché. Musíte si ale věřit, nezvdávat to a i když vám přečtení jedné knihy zabere měsíc nebo víc, až dočtete, budete mít sami ze sebe lepší pocit. U dalších knih to už půjde jenom líp.

S jakou knihou začít v angličtině
U první knihy v angličtině (i jiném cizím jazyce) je důležité sáhnout po té s jednodušším jazykem. Možná vás lákají bestsellery, ale můžete být později zklamaní z toho, že slovíčkům nerozumíte. To je úplně normální, ale raději si vezměte něco lehčího. Pro holky určitě doporučuju cokoliv od Meg Cabot, Kody Keplinger, jakékoliv lehčí romance typu After Math (recenzi najdete na webu), A Kiss in Time apod., pro kluky je to už těžší, protože zahraniční autoři píšou specifičtěji – můžete zkusit Percyho Jacksona, ale budete si muset vytvořit slovníček pro všechny řecké, římské i egyptské bohy v angličtině, u Eragona je to v podstatě totéž. Můžete si nejdřív zkusit přečíst v angličtině knihu, kterou jste už dříve četli v češtině.

Kde objednat knihu v angličtině
Seznam míst, kde si můžete pořídit knihu v angličtině. Samozřejmě za ten rok se počet míst určitě zvýšil. Knihy v angličtině teď najdete třeba i na Neoluxoru. Kupovat knihy ze zahraničí jsou poprví vždycky risk. Ještě pořád u nás nejsme zvyklí na placení kartou dopředu, alespoň to u nás není tak obvyklé jako v zahraničí. Doporučuju poprvé zkusit koupit něco s nižší cenou a počkat si, jestli vám kniha opravdu dorazí. Vždycky se může stát, že něco nedorazí, anebo přijde mírně poškozené. Bohužel, totéž se děje i s českými (potažmo i slovenskými) obchody.

Jak objednat knihu na BookDepository
Často se mě ptáte, kde kupuju knihy v angličtině já – je to BookDepository. Amazon nemám ráda a nikdy jej nebudu podporovat. BD sice nemá tak širokou nabídku, ale časem se i tam objeví vámi žádané kousky, jen si musíte počkat. Hlavní ovšem je, že knihy posílají do Česka i Slovenska, neplatíte poštovné a balné (pouze ceny můžou být někdy o krapánek vyšší než na Amazonu, ale i tak se to stále vyplatí) a když vám kniha nepřijde, nebo se při cestě poškodí (přece jenom se to převáží z UK letadly a ty balíky občas bývají mírně potlučené, i když se to stává spíš v období velkých svátků jako jsou Vánoce), stačí jim napsat do formuláře a oni vám buď nabídnou peníze zpátky, anebo knihu pošlou znovu. Za celé tři roky jsem s BD neměla žádný problém. Párkrát jsem sice na knihu čekala krapet déle, ale dorazila a navíc jsou hardcovery v opravdu pevné krabicové formě a paperbacky v bublinkové obálce. Častokrát mají různé slevové akce, kdy si můžete klidně knihu koupit i za 4 eura, kdežto u nás byste za stejnou dali i přes 3 stovky. Můžete si tvořit wishlisty, kdy vás pak sám systém upozorní, že třeba klesla cena. Jedinou nevýhodou je platba předem přes kartu – proto říkám, zkuste jednu zkušební objednávku a uvidíte. Knihy vám většinou přicházejí po jednotlivých kusech do 10-ti dnů od expedice (i o tom vás emailem upozorní). Já jsem s BD nadmíru spokojená. Odkazující článek výše vám přesně krok po kroku popisuje, jak provést objednávku. Jen upozornění: Existuje BD.com a BD.co.uk Většinou bývají knihy na BD.com o krapánek v eurech levnější než tomu bývá u BD.co.uk, jindy zase naopak. Účet máte vytvořený na jednotný portál, takže se můžete v pohodě přepínat z com na co.uk, jen to chce někdy si poměřit ceny, než začnete nakupovat.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Zuzzi napsal:

    Skvělý článek! 🙂 Když jsem už před rokem uvažovala o koupi anglické knížky, inspirovala jsem se u tebe a ačkoli jsem z BD do teď ještě nenakupovala, musím říct, že jejich systém a organizování je skvělé!
    Se čtením anglických knih máš úplnou pravdu. Před pár měsíci mi to nešlo vůbec, teď už se chytám skoro bez problémů, akorát to chce čas od času vyhledávat nějaká slovíčka 🙂
    Zuzzi recently posted..Lest vílí královny- Nářek by Maggie Stiefvater (RECENZE)My Profile

  2. Martina napsal:

    Já tedy zkouším nejdříve městskou knihovnu a začala jsem čtením angličtiny vhodné pro věk 12 – 14 let. Pak uvidíme, co bude dál. 🙂
    Martina recently posted..Knižní úlovky, červen 2013My Profile

  3. Desirée Lydon napsal:

    Super článek, zrovna chci začít se čtením v angličtině. Nevíš, kde by se dali stáhnout anglické knihy na netu? Ve škole sice máme anglickou knihovnu, ale jsou prázdniny xD
    Desirée Lydon recently posted..Pleasantovi – 5.dílMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..