Knihy měsíce – květen 2013

Sice nám už pomalu končí červen a vy byste nejspíš čekali spíše shrnující články za červen, já vám ještě přináším ty květnové.

NetvorBoj o trůnClementineNaháBreathlessThis GirlPoint of RetreatSlammedRozhodující bitvaUnravelingShades of EarthZoo CityA tak mi unikajíSuddenly RoyalGenesisFor You

Hitparáda

Nejlepší kniha
Genesis (Karin Slaughter)

Proč: Celou sérii Will Trent jsem si ohromně oblíbila. Karin píše úžasně a dokáže ve vás vyvolat příšerný děs, i neskutečný smutek. Vím, vypadá to všelijak, ale tuhle sérii prostě musíte zkusit, abyste pochopili, o čem mluvím. Will je naprosté zlatíčko. Pravda, torchu nemotorné, antiscoiální a přehnaně chytré, ale zamilujete si ho.

Nejhorší kniha
Unraveling (Micalea Smeltzer)

Proč: Tady jsem se musela rozhodovat hned mezi třemi knihami, protože jak to tak vypadá, za květen jsem nečetla zase tolik úžasných kousků, jako tomu bylo v dubnu. Nakonec jsem zvolila tuhle, protože vlastně vůbec nedávala smysl, i když byla docela originální tím, že v ní nebylo příliš popisů. Postavy se mi nelíbily, pojetí příběhu bylo místy dost mimoidní a celkově to byla dost nuda.

Největší překvapení
Suddenly Royal (Nichole Chase)

Proč: Když jsem tuhle knihu zkoušela, věděla jsem, do čeho jdu – variace na Princezniny deníky – a to jsem taky dostala… ale taky něco navíc. To něco, co mě bavilo a co se mi líbilo, hezká romanťárna, která vás zahřeje na srdci. Jsem ráda, že jsem nesáhla vedle a ohromně se těším na další díly.

Největší zklamání
Slammed (Colleen Hoover)

Proč: Po tom obrovském zahraničním (a mnohdy i domácím) haló nad celou touhle sérií, jsem čekala něco převratného. No, neměla jsem. Rozhodně jsem se mohla věnovat lepším knižním kouskům, než tomuhle. A začínám mít obavy, jestli je podobná i druhá autorčina série, která by měla v příštím roce vyjít dokonce i v češtině.

Nejnapínavější kniha
Rozhodující bitva (Rick Riordan)

Proč: Starý dobrý Rick Riordan a poslední egyptské dobrodružství sourozenců Kaneových. Už jsem celá natěšená na jeho novou vikingskou sérii, jen je škoda, že se ven nejspíš dostane až po té, co skončí s Bohy Olympu. A to mi zase bude smutno po Precym a spol. Áááách jo, takhle se pozná zažraný fanoušek Riordanových knih, no.

Nejvtipnější kniha
Clementine (Cherie Priest)

Proč: Celé Mechanické století mě baví, sice mám za sebou zatím jen první dva díly, ale v poslední době jsem celému steampunku přišla na chuť. Přináší to vzpomínky na mé dětství, kdy jsem žrala Verneovky a filmy Karla Zemana. Jsem ráda, že se tenhle žánr (společně s new weird) začíná o krapet víc prosazovat i na české knižní scéně, i když je fakt, že ještě hodně z vás nejspíš těmto knihám šanci nedalo. Měli byste to zkusit a pak si pokecáme nad tím, jak super muselo být letět ve vzducholodi.

Nejnudnější kniha
This Girl (Colleen Hoover)

Proč: Uh, celá tahle série by se dala považovat za dosti nudnou. První díl byl sice nejlepší, něco se tam dělo a tu a tam obsahoval i hezké scény, s pokračováním to bylo už jenom horší. Korunu tomu nasadila tahle naprosto zbytečná kniha, která vás stejně ještě víc naštve, než aby vás bavila.

Nejromantičtější kniha
Breathless (Brigid Kemmerer)

Proč: Tohle není vyloženě celá kniha, spíše jen kratší novela, to ovšem nemění nic na tom, že se mi obsahově prostě zdála nejvíce romantická. Nejspíš to bude kvůli Nickovi, který celý život před svými bratr tajil, že ho přitahuje stejné pohlaví a teď si to konečně pořádně přiznává i on sám.

Nejočekávanější kniha
Shades of Earth (Beth Revis)

Proč: V tomto případě nejde o nejneočekávanější knize ve smyslu „nemůžu se dočkat, až si ji přečtu“, ale spíše v podobě „nemůžu se dočkat, až to bude za mnou“. Už první díl mi nijak extrémně nepadl do noty – hlavně kvůli příšerně otravné hlavní postavě, u druhého jsem to autorce ani chvilku nežrala a o třetím jsem věděla, že nejspíš nebude stát za to. Inu, nestála. Ještě že už mám celou sérii za mnou. Krásný příklad toho, jak se dá zabít příběh s potenciálem.

Knižní série objevená v tomto měsíci
Aféra Blackstone (Raine Miller)

Proč: Sice jsem toho o téhle erotické sérii už díky zahraničním blogeůrm slyšela hodně, opravdu hodně, dostala se mi do rukou až v květnu v českém provedení. Co mě ovšem dosti mrzelo, že jde o dosti kratičkou knížečku, která skončí dřív, než se vůbec pořádně rozjede. Proto se vážně těším na pokračování, protože mám slabost pro Brity a Ethan je vážně kousek.

Nejlepší cover knihy
ZOO City (Lauren Beukes)

Proč: Netradiční a rozhodně originální obálka, která není vyloženě jedna z nejkrášnějších a nejpřitažlivějších, ale krásně doráží samotný obsah i pojetí knih – a to se mi moc líbí. Je to jedna z obálek, která vás zaujme na první pohled a vy začnete zkoumat, co všechno se na té obálce nachází. Já se na ni musela dívat hned několikrát, protože mi nebylo docela jasné, co všechno skrývá.

Nejhorší cover knihy
Point of Retreat (Colleen Hoover)

Proč: Já vím, už to začíná vypadat, že mám na celou sérii docela pifku… možná že i jo. Každopádně tady to tak nějak souvisí se vším dohromady. Ono se totiž v knize používalo výrazu „motýlek“, jako nadávky či klení apod., což mě neskutečně iritovalo. Vlastně celá kniha mě iritovala. Od začátku do konce. A tahle obálka pro mě zosobňuje knižní packaninu a zlo… zlooo…

Největší crush
Ethan (Nahá ~ Raine Miller)

Proč: Jo, já vím, zase tolik jsme si ho v té knize neužili a jo, je to trochu prevít, ale líbí se mi… hodně, hodně moc. A jsem zvědavá, jak bude vypadat v druhém díle jeho pohled a jestli se autorce podaří. Držím pěsti, ať to stojí za to. Navíc, pokud si pamatuju dobře, Ethan má slabost pro fialové kravaty, ne…? A víte, jak já zbožňuju fialovou.

Hrdina měsíce
Loki (Boj o trůn ~ Amanda Hocking)

Proč: Pro Lokiho mám slabost už od druhého dílu (dobře, možná s tím osuvisí i Avengers, ale tak… hahááá) a i když je fakt, že se častokrát chová spíše jako zamilovaný blázen, ačkoliv netuším, co na Wendy vůbec vidí. Celkově jde snad o jedinou vážně symaptickou a normální postavu celé série.

Hrdinka měsíce
Maria Isabella Boyd (Clementine ~ Cherie Priest)

Proč: Maria je drsňačka. Skrz naskrz. Líbí se mi, že není vyloženě mlaďounká a že má tuším blízko ke čtyřicíctce, je to na ní poznat. Líbí se mi její smýšlení, její styl a její jednání. Není to úplně typická hrdinka a já jsem za to ráda, ať už pracuje pro ty nebo pro ty, víc, co je to čest a morálka.

Pár měsíce
Samantha a Alex (Suddenly Royal ~ Nichole Chase)

Proč: Mám tuhle dvojici vážně ráda. Sice se tu a tam pošťuchují, ale Alex dává Sam jasně najevo, že o ni stojí. Ona se mu snaží odolat, i když je to spíš jen tak naoko. Dohromady jsou moc hezký pár a je mi trošku líto, že jejich hlavní linie příběhu skončila, přestože je mi jasné, že je nejspíš uvidíme i v druhém díle série.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Maťa napsal:

    s Lokim sa úplne zhodujem 😀 Hoci u mňa vyhráva ten z Avengers, to že som si obľúbila aj tohoto, s tým má niečo spoločné 😀
    Maťa recently posted..Mesačná chvastačka – júnMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..