RC review: Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla

Autor: C. D. Payne
České datum vydání: 27.2.2013
Žánr: humor, ze života
Nakladatel: JOTA

Česká anotace: Helena je ve všech směrech průměrná americká žena v domácnosti a její život je jen nuda, bída, šeď, prostě opruz. Mládí zmizelo nenávratně v dál, povinnosti hospodyňky ji ani v nejmenším neuspokojují a s manželem už roky nic není, ten suchopárný právník dávno vyměnil sex za golf.

Matka žijící v domově důchodců je senilní a většinou si Helenu plete se svou vlastní sestrou. Děcka si na maminku vzpomenou, jenom když potřebují peníze, a čím jsou starší, tím jich potřebují víc. A když tak Helena vidí ty příšerné týpky, se kterými se její dcery tahají, začíná uvažovat o tom, že si pořídí kulovnici.

Cesty osudu jsou ale nevyzpytatelné a mnohdy nečekané.

Všechno se změní v okamžiku, kdy Helena zdědí po zesnulé tetičce Maddy zpustlý domek kdesi v Zapadákově a musí ho jet připravit k prodeji. Velice záhy s pocitem lehkého překvapení zjistí, že její milovaná rodinka jí jaksi vůbec nechybí a že se život dá strávit i jinak než jen vařením a poklízením.

Při třídění starých krámů v domě navíc objeví záhadné dokumenty, ze kterých vyplývá, že v její rodině není zdaleka všechno tak, jak to na první pohled vypadá. A když se k tomu ještě přichomýtne jeden opravdu pohledný profesor angličtiny, který zřejmě není vůči Heleniným půvabům tak docela imunní, život začíná nabírat jiný, mnohem víc vzrušující a daleko zajímavější směr.

Teď by se ještě šikly nějaké penízky, aby se Helena mohla postavit zcela úplně na vlastní nohy…

Oblíbený vtipálek

C. D. Payne se narodil v Akronu, Ohiu v roce 1949. Svá raná léta strávil v Západní Virginii a na jihu Ohia. Absolvoval veřejné školy v Akronu a promoval na Harvardu, kde se specializoval na historii. V roce 1971 se přestěhoval do Kalifornie a během následujících 25-ti let vystřídal celou řadu zaměstnání. Byl tak redaktorem novin, asistentem vydavatele knih, korektorem, grafikem, údržbářem i příležitostným spisovatelem.

Psaní knih se mu ovšem natolik zalíbilo, že u něho už zůstal. Nejvíce se proslavil svou knižní sérií Mládí v hajzlu, které si získalo své čtenáře po celém světě. V roce 2002 dokonce sepsal komedii Královna Ameriky. Kromě psaní se věnuje provozu svého vlastního nakladatelství Aivia Press, či muzeu karavanů.

Fakta a fikce

Helena je skoro šedesátiletá matka tří dětí, která životem už jen tak proplouvá, aniž by zažila něco převratného. Stará se o domácnost a s manželem si už zvykli na jistou rutinu. Nejstarší dcera si našla pochybného filmaře, prostřední syn za svou mámou dojde, jen když potřebuje peníze, a nejmladší dcera je neskutečně divoká a hubatá.

Ve chvíli, kdy ovšem po své tetičce Maddy zdědí zašlý domek, dostane její život nový impuls. Při probírání se vším tím harampádím totiž narazí na záhadu, která jí nedá spát. Je odhodlaná ji vyřešit a zjistit tak, co její teta před všemi tajila. Těžko by mohla vědět, že celé tajemství je mnohem víc zamotané, než by si představovala.

Překlad

Českému překladu nemám co vytknout. Myslím, že byl bravurně proveden a zachoval osobitý styl vyprávění autora. Helena mi kolikrát mluvila přímo z duše a rozhodně mi byla sympatická. Nejsem si vědoma žádných jazykových nesrovnalostí či chybiček a přepisů.

Postřehy a pocity

Mládí v hajzlu jsem nečetla a ačkoliv jsem měla jistou představu o tom, co bych měla čekat, stejně jsem do toho spadla rovnýma nohama. A tak je to nejspíš dobře. Užívala jsem si příběh plnými doušky a musím uznat, že ačkoliv je autor chlap, do ženské mysli vidí docela dobře. Tedy, alespoň do netypické mysli živelné Heleny ano.

Jediným mínusem knihy je neustále připomínaný věk hlavní hrdinky. Sice vím a věřím, že člověk v šedesáti má do zenitu ještě daleko a dokáže být aktivní v mnoha věcech, Helena však byla na můj vkus až příliš mladá duchem, jednáním i vyjadřováním. Proto pro mě bylo těžké uvěřit, že jde vážně o šedesátiletou ženskou, když mi vším připomínala spíše aktivní čtyřicátnici.

Hodnocení

Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla je humorná kniha, která vám vykreslí téměř permanentní úsměv na tváři. Budete se bavit tím, co všechno je autor schopný vymyslet a s jakou vervou sobě vlastní jeho postava k životu přistupuje. Je z příběhu znát, že tady nejde o žádné zbytečné tlachání, ale o obyčejné a toliko cenné životní zkušenosti.

I když to tak nevypadá, Helena je jednou z nás. Možná jí do klína spadlo dědictví, co jí převrátilo celý život vzhůru nohama, ale kdo říká, že se něco podobného nemůže stát i nám? Život je plný překvapení a přestože se nám nemusí líbit, kolik klacků nám háže pod nohy, stejně jsme s odstupem času rádi za všechno, co nám přišlo do cesty. A přesně taková je i kniha. Proto jí dávám zasloužené 4 hvězdičky a určitě od autora zkusím něco dalšího.

Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla si můžete objednat na stránce internetového knihkupectví Knihcentrum.cz.

Chtěla bych touto cestou poděkovat internetovému knihkupectví Knihcentrum.cz za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..