RC review: Clementine

Autor: Cherie Priest
České datum vydání: 11.6.2012
Knižní série: Mechanické století
Díl: druhý
Žánr: fantasy, scifi, steampunk
Nakladatel: Triton

Česká anotace: Maria Isabella Boydová, úspěšná konfederační špionka, se během let stala natolik známou, že je pro výzvědnou službu prakticky nepoužitelná. Jako vdova propuštěná ze státních služeb a na hranici bídy neochotně přijímá nabídku Pinkertonovy národní detektivní agentury v Chicagu.

Aby toho nebylo málo, jejím prvním úkolem je zakázka unionistické armády. Federaci totiž velice leží na srdci osud nákladní vzducholodě Clementine, kterou k nelibosti Strýčka Sama přes Skalnaté hory neúprosně pronásleduje jiná vzducholoď. Clementine převáží utajovaný vojenský náklad, který musí být co nejdřív doručen do Louisville.

Podle dostupných zpráv je oním pronásledovatelem uprchlý černoch, po kterém už patnáct let úřady pátrají. Celou tu dobu se kapitán Hainey pohybuje po celém kontinentu, zanechává za sebou vyloupené banky, krade válečné stroje a pašuje zbraně od pobřeží k pobřeží.

A Maria ho má chytit.

Století páry opět na scéně

Století páry se v knihách i filmech pomaloučku probouzí ze svého spánku a uchvacuje čtenáře i diváky svou alternativní podobou historie. Nastává chvíle pro novodobé Verneovky a naše neuvěřitelné sny. Fantazii se meze nekladou, a proto se autoři nebojí zabrousit i do víceméně pochybných končin, aby přinesli něco, co tu možná už bylo, ale ne v takové podobě. Létání ve vzducholodích je stejně přirozené jako sestrojování nebezpečných zbraní, a to už nemluvíme o pořádné špionáži. A co potom všechny možné i nemožné válečné koflikty. Rozhodně je z čeho si vybírat.

Fakta a fikce

Kapitán Croggon Hainey zuří. Jeho vzducholoď, Svobodnou vránu, mu někdo čmajznul přímo před nosem a teď vesele uhání kdoví kam. Jenže on si to nenechá líbit a chce ji dostat zpátky. Proto se se svou posádkou vydá na zběsilý hon za ryšavým zlodějíčkem, kterého by nejradši viděl smažit se v pekle. Jeho loď mu nikdo krást nebude.

Maria Isabella Boydová je zvyklá, že se s ní život nepáře. Špionáž musela pověsit na hřebík a ani kariéra herečky se jí zrovna moc nevyvedla. První manžel je mrtvý, z druhého je ex-manžel, navíc sympatizant Unie, a Marii nikdo nechce zaměstnant. Až přijde pracovní nabídka, kterou odmítnout nemůže. Pinkertonova národní detektivní agentura pro ni má úkol, co se nakonec vyvine jinak, než by přepdokládala.

Překlad

S českým překladem jsem spokojená. Nepamatuju si žádné výrazné zádrhely a přehmaty, i když jsem možná párkrát narazila na malý přepis. Vyprávění mě natolik chytilo, že jsem se o jazykovou stránku zase tolik nezajímala a prostě četla, četla a chtěla vlastní vzducholoď.

Postřehy a pocity

Líbí se mi, že autorka svůj vytvořený svět neopouští a my se tak dozvídáme příběhy dalších postav, navíc tu a tam nezapomene naťuknout i jiné postavy. Nedělá to nijak násilně, ale vše prostě lehce zakomponuje do příběhu. Kapitána Haineyho jsme měli možnost částečně poznat už v Zemětřasovi. Teď se se s ním setkáváme ve chvíli, kdy se snaží dohonit svou ukradenou vzducholoď, o níž hrdě říká, že si ji sám poctivě před pár lety ukradl.

Jako velké pozitivum vnímám také časové zasazení příběhu, jelikož se pohybujeme v době americké občanské války, kdy proti sobě bojovala Unie a Konfederace. Hainey je totiž černoch, k tomu ještě uprchlý vězeň a navíc také pirát. Impozantní kombinace. Jeho svéráznost mi učarovala a já se díky němu při četbě opravdu bavila. Totéž platí o Marii, která toho v životě taky dokázala hodně a jako ženská na ni prostě musím být pyšná. Ráda bych si myslela, že bych v tom prostředí uměla chodit jako ona, ale nejspíš bych na tom byla podstatně hůř. Všechna čest.

Hodnocení

Clementine je poměrně útlá knížka, kterou zhltnete, ani pořádně nevíte jak. Priest výborně pokračuje v tom, co započala a nebojí se přijít s docela obyčejnými zápletkami, přitom si je přetvoří po svém. Možná jí to tu a tam ujede, až si říkáte, jestli by to bylo vůbec možné, ale nijak výrazně to příběhu na spádu neubírá.

Plusem je také to, že nikdy nevíte, co která její postava udělá. Můžete si myslet, že máte vše prokouknuté, ale stejně vás svým provedením dostane. Proto dávám zasloužené 4 hvězdičky a velice se těším na další díl. Hlavně, nevím jak jste na tom vy, ale já jim všem ohromně ty vzducholodě závidím.

Clementine si můžete objednat na stránce nakladatelství Triton.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Triton za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..