Genesis

Autor: Karin Slaughter
Originální název: Undone
Český název: Genesis
Knižní série: Will Trent
Díl: třetí
Žánr: krimi, drama, thriller, detektivní
Věková hranice: 20+

Česká anotace: Bývalá soudní patoložka Sára Lintonová chtěla udělat tlustou čáru za tragickou minulostí. Přestěhovala se a začala pracovat jako lékařka v městské nemocnici. Nějaký čas měla skutečně pocit, že začala nový život – ovšem jen do okamžiku, kdy jí na oddělení přivezli těžce zraněnou ženu. Jakmile Sára zjistí, že pacientka se nestala obětí autonehody, ale neznámého sadistického šílence, začne se její mysl navracet do světa násilí a hrůzy. Kdo a proč té nebohé ženě vyjmul zaživa žebro?

Pátrání na místě činu dovede agenta Willa Trenta do podzemní kobky, která je zhmotněním nejhrůznějších představ: na špinavé podlaze stojí krvavé lůžko, stěny pokrývají mučicí přístroje… Vše naznačuje, že Sářina zmasakrovaná pacientka je pouze předzvěstí zrůdného plánu, který se mohl zrodit jedině v naprosto vyšinutém mozku.

Možná vyšinutém, ale v jistém smyslu geniálním. Jak se zdá, pachatel má všechno promyšlené do nejmenších detailů. Zastavit by ho snad mohla bezchybná policejní práce, ale tu bohužel místní vyšetřovatelé neodvádějí. Možná jsou Sára a Will jediní, kdo může zachránit příští oběť…

Nakladatel: Delacorte Press (EN), Domino (CZ)
Počet stran: 436 (EN), 424 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 29.6.2008
Vydání v ČR: 23.11.2009

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Datum četby: 5 dní, duben 2013, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Zase. Zase mě dostala.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Karin Slaughter je jedna z těch spisovatelů, kteří vás dokážou s každou další knihou jen více nalákat na pokračování. A i když víte, že vás i v další knize parádně nachytá, stejně si to musíte přečíst, protože chcete sakra vědět, co se děje s vašimi oblíbenými hrdiny. Tak nějak to totiž funguje u mě.

Od posledního velkého případu uběhla pořádná chvíle. Will je ženatý, jeho manželka jej ovšem hned po měsíci soužití opustila, přesto jeho život nepřestává kontrolovat jakkoli se jí zlíbí. Angie už je prostě taková a i když si to Will plně uvědomuje, přesto se od ní nedokáže odpoutat. Ani by se nenadál, že ho strach o parťačku, která najednou omdlí na parkovišti, dovede do nemocnice, v níž potká někoho, kdo by do jeho života mohl přinést krapet toho světla.

Will a Faith jsou dobrý tým, místy lehce dysfunkční. Oba dva jsou odhodlaní nalézt nebezpečného šílence, který si za své oběti volí úspěšné, cílevědomé a tvrdé ženy. Mučí je, znásilňuje a připravuje o hrdost. Zatímco jediná přeživší bojuje v nemocnici o holý život, jsou uneseny další ženy a agenti mají jen málo informací, s nimiž by je mohli najít. Ví, že je musí najít co možná nejdřív. Dokud ještě mají šanci, že by je našli živé.

Páni. Nějak nevím, co přesně říct, přitom toho nevyzradit tolik, abyste pochopili, jak moc mě zase příběh vzal. Karin ve vás dokáže vyvolat přesvědčení, že se vlastně pořádně nic neděje a že se v příběhu posouváte jen po částech. Ale zdání klame. I když nám toho odhalí hodně a vy třeba už máte představu o tom, kdo je vrah, stejně vám pořád zbývá ta poslední součástka. A ke konci vám pokaždé naprosto vytře zrak, protože se nic neděje tak, jak byste předpokládali. To je na tom to úžasné.

A taky ohromně frustrující. Musíte si totiž dávat dobrý pozor na to, co která postava říká, co za informace se dozvíte nově, a i když se kolikrát podíváme do zákoutí mysli nejedné postavy (včetně hromady zkušeností z minulosti), je to v příběhu zcela účelně a autorka moc dobře ví, co dělá. Will tak svým výrokem o tom, že většinou jde o štěstí a souhru šťastných událostí, trefil hřebík na hlavičku.

Willa mám ohromně ráda a moc mě mrzí vidět, s čím se musí potýkat. Jeho život nejspíš nebude nikdy procházka růžovou zahradou. Mám pocit, že mě jeho osudem autorka cíleně mučí. Dokáže tak ze mě – i ze svého hrdiny – vymáčknout to nejlepší. Faith mám taky moc ráda a stejně jako Will se i ona protlouká životem, jak to jenom jde. Všechno to ještě završuje úderná Amanda, u níž nikdy nevíte, co nemyslí a co myslí vážně.

Nově se na scéně objevuje Sára, kterou autorka představila v původní knižní sérii Grant County. Jelikož jsem ji ještě nečetla, docela jsem si vyspoilerovala konec oné série, ale nijak extra mi to nevadí. Jsem ráda, že ji v příběhu máme a jsem zvědavá, co se bude dít dál. Doufám, že ji autorka připlete Willovi do cesty víckrát, jisté náznaky tam byly. Uvidíme, těšme se. Stejně jako se těšme na další díl téhle úžasné série.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. laurdes napsal:

    Dá se to číst, když jsem nečetla nic z téhle série předtím? 🙂 .. nebo to na sebe navazuje natolik, že bych to měla vzít radši popořadě?
    laurdes recently posted..S komentáři je to složitéMy Profile

    • Syki napsal:

      Dá, jen si možná vyspoileruješ některé věci, co se týká Willa. On je každý díl jiný případ a ten ti pěkně zamotá hlavu, ale postupně se tu a tam něco o Willovi dozvídáš.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..