A tak mi unikají

Autor: Beth Revis
Originální název: As They Slip Away
Český název: A tak mi unikají
Knižní série: Vesmír (Across the Universe)
Díl: půldíl
Žánr: dystopie, scifi

Česká anotace: Vzpomínáte si na dívku, co očkovala králíky? Jmenuje se Seléné a dříve byla zpěvačkou žijící na vesmírné lodi, kde se oceňují jenom dovednosti nutné k přežití. Místo obvyklých přednášek o fyzice se má spolu se svými kamarády „blázny“ naučit důležitosti umění. Od Kronikáře. Od Oriona. Její úkol ji spojí s mladým sochařem Luthorem a jejich nebezpečný románek dokáže, jak jen může být život děsivý, když jste uvězněni na vesmírné lodi pod vládou bezcitného diktátora.

Nakladatel: Razorbill (EN), CooBoo (CZ)
Počet stran: 48 (EN), 47 (CZ)
Vazba: ebook (EN)
Vydání v USA: 11.1.2013
Vydání v ČR: 13.3.2013

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Datum četby: 1 den, květen 2013, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Mnohem lepší, procítěnější a poutavější, než celý druhý díl.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Bonusová novelka, kterou jste si mohli přečíst na speciální blogtour a která je také k dostání přímo na stránkách nakladatelství CooBoo. Já se k ní pořádně dostala teprve teď, protože v době probíhající blogtour jsem nebyla v dosahu počítače a později na to čtení nějak nebyl čas. Ale protože jsem si dala předsevzetí, že dočtu všechny započaté knižní série, abych si mohla udělat konečně zářez na posteli a protože nesnáším nedokončené série, vrhla jsem se na Vesmír.

Anotace v podstatě říká vše, o co v novele jde. Podíváme se na dobu, kdy Syn ještě nepobýval s blázny v Nemocnici, ale zatím se zaučoval na polích. Potkáme tak Kayleigh, jejíž vztah s Harleym byl teprve v plenkách, ale také Bartieho, jemuž do oka padla Victrie, či podivínského Luthora. Hlavní vypravěčkou svého smutného příběhu je ovšem Seléné.

Abych pravdu řekla, novela na mě zapůsobila daleko víc než celý druhý díl, který se autorce opravdu nepovedl. Možná je to i dáno stylem vyprávění a konečným dopadem a osudovostí. Pořádně sympatizovat tak můžete akorát se Seléné, která okolí vnímá po svém a také po svém popisuje, co se děje.

Velká škoda, že se Revis rozhodla zbavit takové Kayleigh, mohla být v samotné trilogii velice zajímavou postavou, totéž platí i o Harleym, jehož čas také nadešel mnohem dřív, než měl. Tak trochu jsem očekávala, že se autorka spíše rozhodne sepsat novelu o Orionovi, aby nám tak osvětlila hromadu nevysvětlených a hloupě „tajemných“ věcí, ale místo toto si vybrala dívku, jejíž život skončil dřív, než vůbec pořádně začal.

Celkově jde o poměrně příjemnou jednohubku, která ve vás zanechá mírný smutek, ale nijak extra vás neovlivní. Sama jsem zvědavá, jak celá trilogie skončí, jelikož se mi zdá, že Revis v některých věcech nemůže být průhlednější. A to je i u young adult žánru docela problém. Jako by si ukousla větší scifi dystopické sousto, než dokáže zvládnout a na příběhu je to citelně poznat.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Meghan napsal:

    Budu si muset přečíst ten druhý díl, ale cítím, že mě to zklame, chjo. Séléne, Kayleigh i Harleyho je škoda…
    Meghan recently posted..Posuď knihu podle obalu (5)My Profile

  2. E_V_E napsal:

    Ja som čítala zatiaľ iba 1. diel, ale až tak ma nenadchol. Námet je skvelý, ale niečo mi tam vadilo či chýbalo. Chystám sa aj na túto novelku, ale už som aj zabudla, kto sú tie postavy…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..