Top Ten Tuesday (26)

Toto úterní meme plné top má na svědomí The Broke and the Bookish. Úkolem je každé úterý sestavit top deset věcí souvisejících s knižním světem.

~ Top 10 knižních slov/námětů, které si automaticky vybírám/kupuju ~

Ano, čtu toho hodně, opravdu hodně. Je to pro mě prostě způsob relaxace a úniku do jiného světa. Nemám problém přečíst si knihu z různých žánrů, stačí jen, aby mě kniha zaujala svou anotací. A tyto anotace samozřejmě obsahují jistá slovíčka, či témata, která mě dokážou upoutat daleko víc.

1. humor, vtip, legrácky, sázky

V tomto případě nemůžu vybrat jedno jediné slovo, které by obsáhlo tohle všechno. Prostě musím už z anotace cítit, že je příběh postaven na vtipné nebo naprosot poťouchlé zápletce. Častokrát i ty anotace vyznívají úžasně vtipně, anebo mě donutí se usmát. Takové knihy jsou pro odreagování naprosto nejlepší. Obzvlášť zbožňuju černý humor a trefné dialogy.

2. vysoká škola

Sice už vysokou končím (doufejme, že ji ukončím úspěšně), ale přece jenom mi jsou věkem bližší příběhy odehrávající se na vysoké škole. Nepohrdnu ani středoškoláky, ale do vysokoškolaček se dokážu mnohem líp vžít a nezáleží ani na tom, že mají naprosto jiné pojetí vysokého školství. Prostě mě to baví. A těžko uvěřit, ale úplně mě dostávají ty jejich příběhy se sorority a všemi těmi spolky, protože to u nás nemáme a mě to fascinuje. Nejspíš bych typově nezapadla ani do jiného, jelikož nejsem žádná sexbomba, ale tenhle jejich systém mě prostě nepřestane udivovat.

3. hate/love vztah

Jeden z mých nejoblíbenějších „stylů“. Ne nadarmo se říká, že od nenávisti je k lásce pouhý krůček a já si naprosto libuju v podobně laděných knihách. Strašně mě baví číst příběhy, kdy na sebe nadávají, ale stejně nemůžou odolat. Možná jsem beznadějná romantička a těžko říct, jestli si tím něco kompenzuju, protože jsem ještě nenarazila na nikoho, koho bych nesnášela, přitom zbožňovala, ale tak co. Mám tyhle dynamické zápletky ráda a rozhodně se u nich nenudím.

4. reinkarnace

Žeru reinkarnaci. Nejsem věřící, nedělám do žádných okultních věd, ani si neumím vyvěstit budoucnost z karet, ale krucinál, možnost reinkarnace mě děsně bere. Neříkali jste si někdy, jaké by to bylo zjistit, že existuje něco jako minulé životy? A co když na ně budete mít vzpomínky. Rozumějte, ráda bych věřila, že jsem byla kdysi třeba nějakou významnou postavou dějin. I když těžko říct, jak bych se srovnala s faktem, že bych v některých životech byla chlap. Na druhou stranu, konečně by se tím vyřešilo to tápání pohlaví, kdy si člověk kolikrát přeje, aby věděl, jak ten chlap/ženská proboha myslí.

5. hudba, tanec

Skoro 11 let jsem hrála na klavír, 3 roky jsem byla ve sboru, miluju hudbu. Mám ráda jakékoliv hudební a taneční příběhy. U těch hudebních samozřejmě vedou rockové skupiny a nebezpeční bad boys, ale líbí se mi i mírumilovnější hudební nástroje jako jsou housle, cello, klavír, harfa… proč ne. A taneční mě fascinují hlavně baleťárny. Už jsem myslím v jedné recenzi i psala, že jsem jako malá chtěla tančit balet, ale prd z toho. Celkově miluju tanec, ale proboha, nikdy mi neříkejte, že při tancování vypadám jako přerostlý pavián nebo něco podobného. Mé ego by to nemuselo unést.

6. duchové, mediátoři

Jó, už od dob Mediátora se duchařiny staly mým velkým tahákem, ačkoliv jsem zatím nenarazila na nic tak úžasného. Nejspíš pro mě příběh Suze zůstane tím nej, i když bych nechtěla mít její schopnost. Jen si představte, že si takhle sedíte na záchodě a najednou bum, nějaká duše vás začne otravovat. Anebo ty vtíravé pocity, když víte, že vás někdo pozoruje, o nebezpečných typech ani nemluvě.

7. romanťárny

Co si budeme říkat. Jsem ženská, co si potřebuje dodávat endorfiny, a než abych někde něco šňupala, já si raději přečtu romantický příběh. A když je dobrý, lítám na horské dráze tak vysoké, že mě nedokáže nikdo sundat dolů. Mám ráda dobrou náladu, vy ne?

8. heroické

Nevím, jak vy, ale já bych taky někdy chtěla být hrdinkou. Ještě jsem nenarazila na knihu, v níž by tedy byla Petra hlavní hrdinkou (chápejte, pro zahraniční autory mám nejspíš až přespříliš exotické jméno nebo co), ale jak drsné by to bylo, no? Miluju silné hrdinky a hrdiny, u holek mám nejradši typy ve stylu Buffy.

9. dystopie, apokalypsa

Já jsem už od mala rebel, zeptejte se mých rodičů, jak často jsem jim lezla a ještě stále lezu na nervy. Nevím proč, ale mám v sobě zakořeněný boj proti systému – samozřejmě proti takovému, co si to zaslouží… Nějak tyhle své rebelující myšlenky reflektuju prostřednicttvím četby dystopických knih. Co se týče těch apokalyptických, tam je to zase taková ta „hra na přežití“.

10. magie, čarodějové a čarodějnice

V tomto případě jde vlastně skoro o tentýž případ jako u duchařin. Navždy pro mě největší magickou sérií bude ta o Harry Potterovi a tu bohužel nic asi nepřekoná. Sice jsem zkoušela nějaké čarodějnické young adult, ale nějak extrémně mě to nebralo. I když je fakt, že některé zápletky spojené se Saleme, nebyla špatné.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. E_V_E napsal:

    Hate/love vzťahy zbožňujem 8)
    Takisto bosorky a rôzne bytosti či dystópie neodmietnem 8)
    E_V_E recently posted..What happened? – APRÍLMy Profile

  2. annalisen napsal:

    Hlavní hrdinka a Petra, možná tě potěším a nebo taky ne ale já znám knížku s hlavní hrdinkou jménem Petra a jeto od Františka Kotlety ,Hustej nářez .
    A ve všem bodech s tebou můžu jenom souhlasit ,
    normálně nezanechávám komentáře ale když sem si přečetla bod 8 tak sem se neudržela a napsala sem . a pardon za chyby

  3. Veru napsal:

    já taky moc oceňuji humor v knihách, když si strkám různé papírky, kde semi co líbilo, zjistím naonec, že jsem si tam zatrhla téměř samé vtipné věci 😀 mě to prostě baví… a s tou vysokou.. žejo? máme naprosto jiný systém, ale mě to taky baví (nemusí to být nutně v knihách), všechny ty různé spolky, ale třeba i ten způsob ubytování, ty kampusy, to, že mají různé speciální přednášky na naprosto krátkou dobu (né ani semestr), já mám prostě školu ráda, zajímá mě to a je prima si dycky číst třeba, že má někdo úplně husté hodiny, jako předmět, který nejspíš v reálu nikdo nemá (něco jako dejme tomu homosexualita a komiksy, prostě něco neobvyklého)…
    Veru recently posted..Měsíční chvástačka za záříMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..