RC review: Zkrocení šarmantního rebela

ZkroceniSarmantnihoRebela_bookAutor: Suzanne Enoch
České datum vydání: 6.3.2013
Knižní série: Klub dobrodruhů
Díl: první
Žánr: adult, historická romance
Nakladatel: Domino

Bennett Wolfe neměl život nikdy zrovna lehký, ale vždycky věděl, že chce cestovat, objevovat a psát o tom. Jenže jeho poslední cesta se poněkud nevyvedla a vše skončilo tak, že si všichni myslí, že zemřel. Vydatně tuto domněnku přiživuje jeho někdejší přítel a spolucestovatel David Langley, který se z cest vrátil s Bennettovými deníky.

Podle nich totiž napsal úspěšnou knihu, jenž na Bennetta neukazuje ve zrovna příznivém světle. Jaké je Bennettovo překvapení, když se domů vrátí a zjistí, že byl prohlášen za mrtvého a že mu jeho práci ukradl jeho přítel. Ale nic nemusí být tak hrozné, jak to na první pohled vypadá.

Phillipa Eddisonová, které nikdo v jejím okolí neřekne jinak, než Flip, je zvyklá, že zatímco její sestra je vždy v „záři reflektorů“, ona zůstává v pozadí, spokojená a vždy s dobrou knihou v ruce. Nevěří vlastním očím, když uvidí slavného cestovatele na jednom ze schůzek jejího oblíbeného knižního klubu, kde mají poslední knihu o jeho životě právě rozebírat. Ještě větší překvapení si pro ni ovšem přichystá sám Bennett, který je od jejich prvního setkání odhodlaný ji získat. Respektive, podle jeho slov se jí dvoří, podle všeobecného mínění je jen hrubián.

Veterán historické romance

Suzanne Enoch se narodila někdy během druhé poloviny 20. století v jižní Kalifornii (přesné datum úzkostlivě tají). Jak už to tak bývá, zatímco ostatní chtějí být v dětství astronauty nebo hudebníky, Suzanne si přála být spisovatelkou.

Původně chtěla psát o svých dechberoucích dobrodružstvích v rámci své vášně pro zoologii, ale její představy byly krutě umlčeny ve chvíli, kdy v televizi viděla dokument o největším hadovi na světě – rozhodně nechtěla psát o tom, jak ji uštkla smrtelná kobra a museli jí amputovat část těla. Díkybohu ve stejné době měly premiéru Hvězdné války a Suzanne došlo, že si svá dobrodružství může vymýšlet a také o nich psát. Nebude se tak muset bát, že by ji během výzkumu sežral nějaký predátor.

Během i po ukončení studií na University of California si pohrávala s psaním fantasy romancí, později přešla k psaní historických romancí. Po prvních odmítnutích u nakladatelů se jí přece jen podařilo upoutat pozornost jednoho z nejlepších a nejtrpělivějších literárních agentů, který jí doporučil rukopis přepsat. To vedlo k publikování její první knihy v roce 1995. Od té doby napsala více než 20 historických romancí. Suzanne je známá pro své humorné postavy, sexy rebelující chlapíky a vtipné dialogy. Právě pro tuto kombinaci její knihy stále čtenářky vyhledávají.

Překlad

K českému překladu nemám žádné výtky. Pokud se bojíte, že narazíte na vlhké mušličky a kopí lásky, můžu vás vyvést z omylu – nic takového tu nenajdete. Podobné výrazy už v domácích překladech pomalu, ale jistě, mizí. Myslím, že by bylo záhodno také svůj názor na historické romance přehodnotit, protože ne všechny knihy jsou zoufalé. Tato je toho zářným příkladem.

Postřehy a pocity

Historické romance nebývají nedílnou součástí mého čtiva, ale razím heslo, že člověk nemůže číst neustále totéž, jinak se z toho zblázní. Proto jsem sáhla po Rebelovi, u něhož mě zaujala v anotaci zmínka o tom, že má hlavní hrdinka raději knihy než nějaké společenské radovánky. No uznejte, že takový knihomol, jako jsem já, si tohle rozhodně nemůže nechat ujít. A musím říct, že jsem byla spokojená.

Dostala jsem přesně to, co jsem očekávala. Mírně netradiční romanci z dob, kdy bylo postavení a dobrá pověst to nejcennějším, co jste mohli mít, kdy cestovalé a dobrodruzi patřili ve společnosti mezi ty nejzajímavější a nejobletovanější kousky a kdy i zdánlivě tichá osůbka dokázala zachytit pozornost jednoho divočáka… ehm, tedy rebela. Ačkoliv dokázal být Bennet v jistý okamžicích značně frustrující, Flip to skvěle vyvažovala a hlavně se snažila udržovat dekórum, ačkoliv to bylo vůbec poprvé, kdy se jí někdo dvořil. Společně tvořili pěknou a lehce dráždivou dvojici.

Hodnocení

Mé vůbec první setkání s knihou z pera Suzanne Enoch dopadlo velice dobře. I když jsem někdy měla víceméně problém uvěřit tomu, že by Bennett s sebou všude tahal i malou opičku, když to vezmu kolem a kolem, přece jenom to byl dobdodruh tělem i duší a společenská pravidla mu naprosto nic neříkala.

Příběh krásně plynul a ačkoliv zápletkově nešlo o nic převratného, patří mezi ty historické romance, u nichž si člověk skvěle odpočine a pobaví se. Nemůžu tedy jinak a dávám knize zasloužené 4 hvězdičky. Těším se na další příběh dobdrodruha, podle prvního dílu je rozhodně z koho si vybírat.

Zkrocení šarmantního rebela si můžete objednat na stránkách nakladatelství Domino.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..