RC review: Triptych

Autor: Karin Slaughter
České datum vydání: 8.10.2007 (dotisk 27.2.2013)
Knižní série: Will Trent
Díl: první
Žánr: krimi, drama, thriller, detektivní
Nakladatel: Domino
Věková hranice: 20+

Česká anotace: Nikdo nechápal, podle jakých kritérií vrah své oběti vybíral. Jisté bylo jen jedno: že všechny mladé ženy se udusily vlastní krví, protože je vrah připravil o jazyk. Má to snad být pachatelův zrůdný podpis? Chce tím policii něco vzkázat, nebo je tak šílený, že si prostě nemůže pomoct?

Sérii brutálních vražd vyšetřuje policejní veterán Michael Ormewood, který neproslul ani tak svými detektivními schopnostmi, jako spíše arogancí a záchvaty vzteku. Své by o tom mohla vyprávět jeho zdeptaná manželka, každý policajt z města a teď také mladý agent Will Trent, který byl k případu nasazen.

Ormewood možná nezkušeným kolegou pohrdá, ale spolupracovat s ním musí. Vrah totiž udeřil znovu. A když se na scéně objeví John Shelly, který byl před lety neprávem odsouzen za vraždu a nyní je odhodlán najít na vlastní pěst skutečného viníka, začne se rozvíjet drama, které drsně zasáhne do života všech zúčastněných.

Oblíbená autorka mrazivých příběhů

Karin Slaughter je americká autorka, která si svým stylem vystavení detektivních příběhů získala všechny milovníky toliko typických severských detektivek. Už během dospívání četla téměř všechno, co se jí dostalo do rukou, což v ní vyvolalo touhu stát se spisovatelkou. První příběhy začala psát už jako malá.

Větší úspěch přišel až s knihou Zběsilost. Tu vydala ve svých třiceti letech. Román byl nominován do užšího výběru na Zlatou dýku – cenu udílí Americká asociace autorů detektivních románů – a byl přeložen do 23 zemí. Od té doby sepsala celou řadu detektivních románů. Nejčastěji jejich příběhy zasazuje do prostředí, které velice dobře zná, do americké Gerogie, kde se sama narodila a stále žije. Na svém kontě má šest dílů série Grant County a šest dílů Willa Trenta, jehož sedmý díl by měl v zahraničí vyjít v červnu roku 2013.

Fakta a fikce

Ve chvíli, kdy je detektiv Michael Ormewood přivolán na místo činu v nejnebezpečnější čtvrti města kvůli brutální vraždě, je mu jasné, že nepůjde o žádný rutinní výkon. Nalezené tělo mrtvé prostitutky je je jediným vodítkem, jaké má, protože pachatel byl natolik chytrý, že po sobě nic nezanechal. Dřív, než si vůbec promyslí, jakým způsobem povede vyšetřování, je mu přidělen Will Trent z GBI, aby mu s případem pomohl.

Will Trent je tichý, soustředěný a celkově na první pohled dosti nudný patron. Patří ovšem mezi jedny z nejlepších vyšetřovatelů a sled podobných případů jej dovedl až k atlantské policii. Oběti totiž jedna věc spojuje a i když tomu nikdo nechce pořádně věřit, vypadá to, že vrah ještě neřekl poslední slovo.

Překlad

Český překlad knihy se mi líbil. Nepamatuju si na žádná výrazná zaškobrtnutí, jen myslím tu a tam chyběly v textu uvozovky, takže jsem byla mírně zmatená tím, jestli se jedná o přímou řeč nebo o niterní myšlenky postav. Ale ono to ani tolik nevadilo, protože vám stejně došlo, kdo co říká. Celému vyprávění byla zachována mrazivost a děsivé očekávání toho, co se bude dít dál. Já jsem tedy spokojená.

Postřehy a pocity

Jestli si myslíte, že hned od začátku budete vědět, na čem jste, autorka vás okamžitě vyvede z omylu. Ačkoliv vypadá, že jen tak nezávazně skáče z pohledu jedné postavy na pohled postavy druhé, činí tak zcela záměrně, jelikož tak získáváme možnost nahlédnout do myslí všech zúčastněných. Navíc nám tak odkrývá kus informací, které bychom jinak neznali. Mírně matoucí můžě být i střídání časových os, kdy musí čtenář dávat dobrý pozor na to, v jakém časovém úseku se momentálně ocitá a k čemu to nakonec vede.

Své postavy rozebírá až do těch nejmenších kousíčků. Nebere si servítky a popisuje i ošklivé příběhy z minulosti podrobně a věrohodně. Až vám z toho všeho běhá mráz po zádech. Ačkoliv je Will Trent styčným bodem celé série, poznáváme jej postupně a zjišťujeme tak, proč se od ostatních liší a co ho dělá výjimečným. Neměl v životě na růžích ustláno, ale dokázal se se svým osudem poprat. Prozatím to vypadá, že zdárně vyhrává, i když po cestě nejednou zakopne. To ho dělá tak zajímavým a sympatickým.

Hodnocení

Karin Slaughter si se svými čtenáři hraje od začátku do konce. Naservíruje vám informace v takovém pořadí a v takové podobě, jaké ona sama chce, aby vám v následujících kapitolách ukázala, že všechno, co vám dříve připadalo jako zbytečná vata, je důmyslně sestavené ústrojí, které stojí i padá na těch nejmenších detailech. Vám tak několikrát během četby naprosto dojde dech a svou bradu sbíráte ze země až s hanbou, protože nevěříte, jak vás mohla takhle napálit.

První seznámení s tvorbou této autorky bylo nanejvýš úspěšné. Dokázala ve mě vyvolat celou řadu pocitů a donutila mě namáhat si své mozkové závity. Série o Willu Trentovi aspiruje na jednu z mých oblíbených sérií. Pokaždé, když mě dokáže autor takhle nachytat, že mu to sežeru i s navijákem, vypovídá to o jisté kvalitě. První díl si tak ode mě vysloužil 4 hvězdičky a já se těším na ty další.

V současné době se dokončuje filmový scénář, který si na starost vzali švédští filmaři stojící i za filmovým Miléniem. Autorka si ovšem zajistila, že se psaní scénáře sama účastní, proto by nemělo dojít k nepřesnostem. My se tak můžeme těšit, co si pro nás přichystají a doufat, že to bude co nejdřív.

Triptycha si můžete objednat na stránkách nakladatelství Domino.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. E_V_E napsal:

    Vyslovene ma také detektívne príbehy nelákajú, ale vyzerá to zaujímavo. Hľadať vraha je vždy coolové. Presne to milujem na kriminálnych seriáloch 8P
    E_V_E recently posted..I can be anyone… #33My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..