Knihy měsíce – březen 2013

Další měsíc je úspěšně za námi, proto přicházím se svým seznamem těch nej a nej knih za měsíc březen.

Znamení AthényMrazivé tichoThe Vincent BrothersThe Vincent BoysKrásná katastrofaSummerNepřítel mého nepříteleFallen Too FarNever Too FarRushVánoce s Nigellou - Sváteční pokrmy pro rodinu a přáteleMráz ze záhrobíUnbrokenThe Alpha Alternative: JZB Sex SceneDarkfeverRozpolceníProdigyAnna krví oděnáThe Boy Who Sneaks in My Bedroom WindowMagie zabíjí

Hitparáda

Nejlepší kniha
Znamení Athény (Rick Riordan)

Proč: Protože prostě Rick. Bez něho ani ránu. Stále nestačím žasnout nad tím, co všechno je schopný vymyslet, sepsat a jak moc mě jeho knihy dokážou vtáhnout. Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších autorů současnosti. Už teď se nemůžu dočkat dalšího dílu, protože ten konec mě prostě udolal. Všechna čest, Ricku, všechna čest! A mohl bys to taky vydat podstatně dřív!

Nejhorší kniha
The Boy Who Sneaks in My Bedroom Window (Kirsty Moseley)

Proč: Panebože! Tahle kniha byla špatná od začátku do konce. Něco ve stylu telenovela v kombinaci s bolestivou groteskou, kde se každý sápe pomalu po každém, nebo 90% jejich času zabírají myšlenky o tom, jak by se třeba mohli sápat. Do toho ještě správná dávka podivného dramatu, nebezpečné myšlenky, plno lítajících pěstí, nadávek a já nevím-čeho-ještě. Tahle kniha představuje největší epic fail, jaký jsem za měsíc četla.

Největší překvapení
Mrazivé ticho (Wulf Dorn)

Proč: Když jsem knihu začala číst, netušila jsem, jak moc mě chytne a jak moc mě bude celkově i děsit. Většinou se spíš takovým knihám vyhýbám, spíše se dívám na žánrově podobné filmy – a i z těch mám občas noční můry, nebo přímo bojové sny. Myslím, že za to může i to sledování Xeny v dětství 😀 Probudilo to mou bojovnou a krvelačnou duši, takže v noci vždycky všechny prevíty zmlátím, rozumíte. A tady u téhle knihy jsem jich pomlátila hodně.

Největší zklamání
The Vincent Boys (Abbi Glines)

Proč: Celkově jsem od téhle série očekávala daleko víc. Možná jsem neměla. Anebo jsem knihu měla číst mnohem dřív, než se rozjela celá vlna NA. Vedle toho všeho kniha (potažmo knihy) působily chudě a divně. Nehledě na to, že mi samotná hlavní hrdinka pila krev a častokrát jsem si říkala, že by ji už někdo měl něčím přetáhnout po hlavě. Sama jsem si říkala, proč už to někdo dávno neudělal.

Nejnapínavější kniha
Znamení Athény (Rick Riordan)

Proč: Od začátku do konce mě Rick mučil. Nevěděla jsem, co mám čekat na další stránce a samotným koncem tomu nasadil korunu. Na Rickových knihách se mi líbí to, že se pořád něco děje a že si člověk nemůže být jistý pomalu ničím. Ono to sice vypadá, že můžou všichni všechno přežít, ale všichni už z předchozích dílů víme, že umřít může nejedna oblíbená postava.

Nejvtipnější kniha
Magie zabíjí (Ilona Andrews)

Proč: Ačkoliv to určitě není vyloženě kniha, která by spadala do kolonky nejvtipnějších ze všech, tenhle díl se opravdu povedl. A to hlavně díky slovním přestřelkám mezi Kate a Andreou. Ty dvě jsou nebezpečná kombinace a střílí jim to taky pěkně, tedy jen slovně. Kate nestřílí, ta se ohání šavlí… mečem… Zabíječem. Celkově je pořádně vražedná a nebere si servítky. A proto ji mám ráda.

Nejnudnější kniha
The Boy Who Sneaks in My Bedroom Window (Kirsty Moseley)

Proč: I když se v knize pořá něco dělo, pomalu jak na houpačce, byla to náramná nuda. Sice se tu a tam objevily pěkné momenty, ale většina z příběhu šla stejně do háje. Lezlo mi to na nervy, nebavilo mě to, hlavní postavy mi přišly jak bez duše a jen hloupě odříkávaly slova, která jim autorka vložila do úst s touhou po nějaké emoční hloubce. Nuda, nuda, nuda.

Nejromantičtější kniha
Unbroken (Melody Grace)

Proč: Dobře, ona to možná nebude ta nej nej nejromantičtější kniha měsíce, ale má něco v sobě, co mi přijde romantičtější než všechny ostatní. Tady příběh vlastně stojí a padá na hlavní dvojici, protože se odehrává hlavně okolo toho, co cítí a jak se se vším okolo dokážou vyvolat. Možná jejich důvody nejsou ty z nejdrásavějších, na jaké jsem kdy v knihách narazila, přesto mi to celkově přišlo jako jedno z nejhezčích.

Nejočekávanější kniha
Prodigy (Marie Lu)

Proč: Na druhý díl téhle dystopické série jsem se opravdu těšila. Jednička skončila sice otevřeně i uzavřeně zároveň, ale u Marie Lu si člověk nemůže být ničím jistý. I když anotace zněla tak, že vlastně víte, co všechno s v knize stane, nedokázala vás připravit na to, co přijde. Sice mě některé věci nehorázně štvaly, ale to byl autorčin jasný účel. Obávám se toho, co bude v posledním díle a jak to vůbec celé může skončit.

Knižní série objevená v tomto měsíci
Too Far (Abbi Glines)

Proč: Sice jsem o téhle série věděla už dlouho, ale až v březnu jsem se odhodlala k jejímu přečtení. A víte co? Udělala jsem dobře. Možná byla přecpaná jedním klišé za druhým, ale zase tolik mi to nevadilo. Sice jsem tu a tam nadávala na Blaire nebo na Rushe za to, jak jsou pitomí, ale stejně jsem se bavila. A jsem ohromně zvědavá na další díly.

Nejlepší cover knihy
Anna krví oděná (Kendare Blake)

Proč: Myslím, že vám nemusím říkat, jak moc mám tuhle obálku ráda. Líbí se mi, že odráží celkový příběh knihy. Barevně zase tolik výrazná není, a proto jakýkoliv barevnější prvek vyčnívá a zaujme. Také se mi líbí, že si s ní autor pořádně vyhrál. Nejde o fotku, ale o kresbu a já vždycky záviděla těm, kteří uměli vytvořit něco takového. Klobouk dolů, vážně.

Nejhorší cover knihy
The Boy Who Sneaks in My Bedroom Window (Kirsty Moseley)

Proč: Dobře, ono to už možná vypadá tak, že proti téhle knize něco mám – a nejspíš byste nebyli ani daleko od pravdy – ale ani ta obálka se mi nelíbí. Konec. Šlus marijus. Finíto. Gůůůdbáááj. Jo, možná mi trošku šibe, ale vám by taky šibalo, kdybyste si vybavili, co se v té knize dělo. A že to byly ale šílenosti! No jo, možná krapítek přeháním, ale to je jedno. Stejně to stálo za prd.

Největší crush
Percy (Znamení Athény ~ Rick Riordan)

Proč: Protože prostě Percy! Sice naše společné začátky nebyly nijak valné, ale postupem času jsem si ho zamilovala. Ohromná škoda, že je jenom v knihách a rozhodně by mohl být daleko starší, jestli rozumíte, co tím myslím 😀 Ale i tak je to jedna z mých největších knižních book crush. Bude mi líto, až to skončí a já se s Percym na dalších stránkách knih nepotkám.

Hrdina měsíce
Robert (Bavettovi ~ Kateřina Petrusová)

Proč: Roberta jsem si oblíbila už v prvním díle série a když jsem se dozvěděla, že se dočkám pokračování, kde bude hrát hlavní roli, věděla jsem, že se mi bude líbit. Robert je prostě king. Maxi king. Bavil mě, škoda jen, že ho nebylo víc. Hodně toho zažil a hodně se toho od něj očekávalo a i když to nebylo vždycky perfektní, nakonec to zvládl. I když to chvílemi bylo jen tak tak.

Hrdinka měsíce
Blaire (Too Far ~ Abbi Glines)

Proč: I když mi Blaire po většinu času přišla neuvěřitelně naivní a hloupoučká, stejně jsem jí fandila. Přece jenom jí bylo devatenáct a za poslední dobu se toho na ní navalilo opravdu hodně. Ne každý by to dokázal ustát a ať už je kniha jakkoliv kýčovitá, musím říct, že takové postavy prostě obdivuju. Jsem zvědavá, co se jim přihodí dál, protože mi přijde, že jim to už fakt mohlo stačit.

Pár měsíce
Harper a Tolliver (Harper Connelly ~ Charlaine Harris)

Proč: Tuhle dvojici mám prostě ráda. Už od prvního dílu jsem si je oblíbila a fandila jsem jim, co to jen šlo. Tak trochu se ale bojím toho, co se bude dít dál.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..