Detektivní Tour s Karin Slaughter (9)

První ukázka z pátého dílu série:

Faith jako dlouholetá obyvatelka Sherwoodského lesa vášnivě nenáviděla muže, kteří čtvrť vyprojektovali. Začalo se tam stavět po druhé světové válce a v cihlových přízemních domech se zabydlely rodiny mužů, kteří se vrátili z války a využili výhodných půjček pro válečné veterány, jež nabízela vláda. Projektanti se legendárním Sherwoodským lesem bezezbytku inspirovali. Faith prudce odbočila vlevo do Lionelovy ulice, přejela ulici Mnicha Tucka a odbočila vpravo do ulice Robina Hooda. Potom projela křižovatkou tvaru V, do níž vedla ulička Lady Mariany, a zkontrolovala příjezdovou cestu před svým domkem na rohu Doncasterské a Barnesdaleské ulice. Pak zajela na matčinu příjezdovou cestu na Stezce Malého Johna.

Evelynin béžový chevrolet stál předkem do ulice na zastřešeném parkovišti. Přinejmenším tohle bylo normální. Faith nikdy neviděla, že by matka na parkoviště vjela opačně. Navykla si to v dobách, kdy nosila policejní uniformu. Musela vždycky mít auto připravené, aby mohla vyjet, jakmile jí zavolají.

Faith neměla čas uvažovat o matčiných zvycích. Vjela na příjezdovou cestu a zaparkovala své mini předkem k chevroletu. Když vstala, rozbolely ji nohy. Posledních dvacet minut měla napnuté všechny svaly v těle. Z matčina domu se ozývala hlasitá hudba. Byl to heavy metal, ne Beatles, které Evelyn obvykle poslouchala. Faith cestou ke dveřím kuchyně sáhla na kapotu chevroletu. Auto mělo studený motor. Možná, že se Evelyn sprchovala, když jí volala. Třeba se nepodívala na e-mail ani nezkontrolovala mobil. Možná se pořezala. Na dveřích se skvěl krvavý otisk ruky.

Faith se zarazila.

Krvavý otisk byl od levé ruky a nacházel se asi pětačtyřicet centimetrů nad klikou. Kdosi dveře zavřel, ale nezastrčil na nich západku. Kolem zárubně prosvítal proužek slunečního světla, které sem dopadalo nejspíš od okna nad dřezem.

Faith stále činilo problém vstřebat, co vidí. Zvedla ruku a přiblížila ji k otisku jako dítě, jež tiskne své prsty k matčiným. Evelyn měla menší ruku a štíhlé prsty. Špička jejího prsteníku se dveří nedotkla. V místě, kde by měl být její otisk, se nacházela sražená krev.

Hudba najednou přestala hrát. Faith v nastalém tichu zaslechla povědomé bručení, jež nabíralo na intenzitě a za okamžik se mělo proměnit v hlasitý řev. Zvuk se ozvěnou odrážel od střechy nad parkovištěm a Faith na okamžik napadlo, že vychází z jejích vlastních úst. Pak ho uslyšela znovu a otočila se. Věděla, že to je Emma.

Skoro každý druhý dům v Sherwoodském lese se dočkal zbourání nebo přestavby, ale dům Mitchellových zůstal v podstatě stejný, jako když ho postavili. Měl jednoduchou dispozici – tři ložnice, obývací pokoj, jídelnu a kuchyň, z níž vedly dveře na parkoviště. Faithin otec na druhé straně parkoviště postavil boudu na nářadí. Byla masivní, měla kovové dveře se závorou a v jediném okně bezpečnostní sklo. Bill Mitchell nikdy nic nedělal polovičatě. Faith už v necelých deseti letech pochopila, že bouda je na uchovávání nářadí až příliš bytelná. Zeke ji o skutečném účelu informoval s jemností, již v sobě dokáže najít pouze starší bratr. „Máma tam má schovanou pistoli, ty blbko.“

Faith oběhla auto a pokusila se boudu otevřít. Byla zamčená. Podívala se dovnitř oknem. Dráty v bezpečnostním skle se jí před očima proměnily v pavučinu. Viděla zahradnický stůl a pod ním vzorně srovnané pytle se zeminou. Nářadí viselo na příslušných hácích. Sekačka na trávu stála na svém místě. K podlaze pod stolem byl připevněný černý kovový trezor s kombinačním zámkem. Byl otevřený a scházel v něm Evelynin revolver s rukojetí z třešňového dřeva. Zmizela i krabice nábojů, která obvykle ležela vedle zbraně.

Bručení se ozvalo znovu, tentokrát hlasitěji. Na zemi ležela hromada dek a hýbala se nahoru a dolů, jako když tluče srdce. Evelyn dekami přikrývala rostliny na zahradě, když začalo nečekaně mrznout. Obvykle ležely složené na horní polici nad stolem, ale teď byly zmačkané v rohu vedle trezoru. Faith zahlédla kus růžové látky, který vykukoval zpod šedých dek, a zahnutou plastovou opěrku hlavy, jež mohla patřit jedině k Emmině autosedačce. Deky se znovu pohnuly a vymrštila se zpod nich maličká noha ve světle žluté bavlněné ponožce s bílým krajkovým lemem na kotníku. Pak se objevila růžová pěstička a Faith spatřila Emmin obličej.

Emma se na Faith usmála a našpulila horní ret. Radostně zavrněla.

„Proboha.“ Faith marně lomcovala zámkem na dveřích. Rozechvělýma rukama osahávala horní zárubeň a snažila se nahmatat klíč. Sesypal se na ni oblak prachu a do prstu se jí zabodla ostrá tříska. Znovu se podívala dovnitř a Emma zatleskala ručkama. Pohled na matku ji uklidnil. Faith naproti tomu začínala hrozivě panikařit. V boudě je určitě horko, protože venku je velké teplo. Emmě hrozí přehřátí nebo dehydratace. Může umřít!

Faith si celá zděšená klekla. Napadlo ji, že klíč někam zapadl, možná zajel pod dveře. Viděla, že Emmina autosedačka má v místě, kde je zaražená mezi trezor a stěnu, ohnutý spodek. Byla skrytá pod dekami a schovaná za trezorem.

Trezor ji chránil.

Faith se zarazila a plíce se jí při nádechu sevřely. Čelist jí ztuhla, jako by jí někdo zadrátoval ústa, aby je nemohla otevřít. Pomalu se posadila. Na betonu před sebou spatřila kapky krve. Pohledem sledovala stopu, kterou vytvářely směrem ke kuchyňským dveřím a ke krvavému otisku ruky.

Emma byla zamčená v boudě, z níž se ztratila Evelynina pistole. K domu vedla krvavá stopa.

Faith vstala a podívala se na nezamčené kuchyňské dveře. Slyšela jenom svůj přerušovaný dech.

Žádný výcvik nepomůže policajtovi tolik jako správně fungující instinkt.

Matka agentky Faith Mitchellové nezvedá telefon. Na dveřích je krvavý otisk dlaně. A uvnitř je to ještě horší: na podlaze prádelny leží mrtvý muž, uprostřed obývacího pokoje stojí jiný muž se zbraní v ruce a další právě utíká zahradou. Faith vidí všude kolem sebe naprostou spoušť. Bohužel však nikde nevidí svou matku…

Když vše skončí, Faith se marně snaží najít odpovědi na bezpočet otázek, které se jí rojí hlavou. Nejprve ovšem musí zjistit, kam se poděla matka. Proč ji někdo sledoval a odposlouchával její telefon? Byla Evelyn unesena? Zavražděna? K nalezení pravdy bude Faith potřebovat pomoc Willa Trenta a Sáry Lintonové, mimo jiné i proto, že sama byla dočasně suspendována. Pro detektivy je nyní svědkyní. A také podezřelou.

Jak tenká hranice dělí spravedlivého policistu od korupce, vydírání nebo dokonce vraždy? Faith se bude muset postavit lidem, které až doposud respektovala, pokud chce najít matku a vynést pravdu na světlo – nebo ji navždy pohřbít…

Oficiální web Karin Slaughter ~ profil na FaceBooku ~ série na GoodReads

koupit knihy: Triptych ~ Nic nebude jako dřív ~ Genesis ~ Hřbitov nadějí ~ Podlost ~ Kriminálník

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..