Temná horečka

Autor: Karen Marie Moning
Originální název: Darkfever
Český název: Temná horečka
Knižní série: Horečka (Fever)
Díl: první
Žánr: paranormálno, fae, upíři
Věková hranice: 18+

Česká anotace: Mac je obyčejná holka z malého jižanského města, která se stará především o nehty a dokonalé opálení. Její bezstarostný život ale trvá jen do chvíle, kdy najdou tělo její mrtvé sestry, která jí stačila v hlasové schránce zanechat podivný vzkaz…

Ve snaze přijít tajemství na kloub vyráží do Dublinu, kde nachází sestřin rozházený byt a množství stop. Postupně se zaplétá do přediva klamu a lží a zjišťuje, že je stejně jako její mrtvá sestra obdařena zrakem, jímž dokáže nahlédnout do světa, který zůstává ostatním lidem utajen. Zajímá ji jediné: najít knihu, která možná stála její sestru život a může přivodit zkázu celému lidstvu.

Nakladatel: Dell (EN), JOTA (CZ)
Počet stran: 352 (CZ)
Vazba: Brožovaná a vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 1.10.2006
Vydání v ČR: 4.7.2012

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Promo ke knize


 
Datum četby: 3 dny, březen 2013, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Začátek byl mnohem lepší než celý zbytek knihy. Pak už to šlo bohužel z kopce.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Nad četbou téhle knihy uvažuju už nějaký ten rok. V minulých letech byste nenašli jediný zahraniční knižní blog, kde by se o sérii nezmiňovali. Skákalo to na vás odevšad, tudíž jste byli pěkně masírováni k tomu, abyste si sérii taky přečetli. Já jsem zprvu odolávala, protože víly a fae nebyli nikdy mým oblíbeným žánrem, ale na naléhání Lusy a Anyi jsem si sérii v angličtině pořídila, ale pak jsem na ni zdárně pozapomněla a odsunula ji až někam do zadního koutku mysli. Ve chvíli, kdy se objevila také v českém překladu, jsem si říkala, že bych se do ní mohla konečně pustit a zjistit, jestli je vážně tak úžasná, jak o ní ostatní tvrdí. Jenže k prvnímu dílu jsem se dostala až teď, v rámci svého projektu Čteme s Knižním doupětem.

MacKayla Lane je obyčejná dvaadvacetiletá Američanka, jejíž největší starostí vždy bylo, jestli se jí barva její manikúry hodí k tomu, co má na sobě. Jenže stačil jeden telefonát a vše se obrátilo vzhůru nohama. Její sestra, která odjela do Irska studovat, byla nalezena zavražděná a místní policice nemá žádné informace o tom, kdo a proč to mohl udělat.

Ačkoliv je touto zprávou hluboce zasažena a stejně jako její rodiče si nechce připustit, že už svou sestru a zároveň nejlepší kamarádku neuvidí, je odhodlaná jejího vraha najít. A proto se odebere do Dublinu a jedinou její indicií je podivný telefonát její sestry pár minut před smrtí, v němž mluvila o něčem, o čem Mac v životě neslyšela. Při pátrání se ovšem dostane do slepé uličiky a ještě na sebe upoutá nechtěnou pozornost.

Těžko říct, jestli její vstup do jednoho knihkupectví je jejím vykoupením nebo prokletím… Od chvíle, kdy Jericho Barrons přijde na to, co je Mac zač, nehodlá ji nechat jen tak odejít. Ať už se jí to líbí nebo ne. Mac se tak dozví, že náš svět je mnohem temnější, než by si představovala a ona je velice cenným zbožím.

Abych pravdu řekla, první polovina knihy mi přišla daleko lepší než zbytek knihy. Mac se mi líbila, přestože až moc času věnovala tomu, co má na sobě a jak vypadají ostatní, sem tam byly její myšlenkové pochody dosti zvláštní, ale celkově mi přišla symaptická. Hlavně ty její průpovídky byly častokrát trefné a mnohdy, jako by mi mluvila z duše, protože se ukázala být v nitru stejně střelená jako já. No jen uznejte, kdo z vás sám se sebou vede vnitřní rozhovory a uvažuje o tom, jak jinak by se dala vést konverzace, která právě proběhla a co strašně skvělého jste měli původně říct, načež se zamyslíte na tak dlouho, že ten, s kterým mluvíte, na vás jen zírá a čeká, až se vrátíte z obláčku? No že ne? Já to dělám.

I ta její vymyšlená sprostá mluva, na kterou přišly jako děti se svou sestrou, aby jejich matka nezjistila, že nadávají. Nevím, jak je to v češtině, ale výrazivo „Kiss my petunia!“ asi budu používat! Co se týče tajemného a drsného Jericha. Mnohem víc sexy mi přišel v první půlce, v té druhé na mě působil spíše jako primitiv, co po každém chlapovi, co po Mac hodí očkem, háže vražedné pohledy, načež háže ještě vražednější pohledy směrem k Mac a ještě si ji vodí pomalu na vodítku a říká jí, co má a nemá dělat. Později to už prostě bylo až trapné, nudné a frustrující.

Co se týče celkového vykreslení světa série, po prvním díle můžu těžko hodnotit, jak moc se to autorce povedlo, každopádně je vidět, že to má hezky promyšlené. Ačkoliv to ze začátku nevypadá, že by to mohlo být nějak sexuálně okořeněné, postupem času se toho odhaluje více než dost a myslím, že do budoucna to bude ještě ostřejší. Přece jenom se ukazuje, že fae jsou poměrně sexuchtivé bytosti, které si vezmou všechno, co chtějí. A něco mi říká, že Jericho bude ze všech nejhorší, ačkoliv to fae není… a nejspíš se dlouho nedozvíme, co je zač.

Kniha to nebyla vůbec špatná, ani co se podobného žánru týče. Jen se mi opravdu první půlka zdála mnohem lepší a mám obavy z toho, co se dočtu v druhém díle, pokud autorka najede na stejný styl, jako byla druhá polovina knihy, která mi moc nesedla a spíše mě štvala. Na druhou stranu chápu, co má tolik lidí na sérii rádo. Jericho Barrons je totiž nebezpečně sexy… a rozhodně ví, jak toho využít.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

5 Responses

  1. Petra napsal:

    Bohužel musím souhlasit s prezentovaným názor. I když dle sebe uděluji pouze 2, maximálně 2 a půl hvězdy. Jak již bylo zmíněno, začátek knihy se zdál být velice zajímavý a rychle jsem se začetla. Jak jsem byla rychle vyvedena z omylu :/

  2. Meghan napsal:

    Víš co je zvláštní? Že se mi postupně Barrons začínal líbit víc. Možná proto, že míň už to nešlo. Ale stejně je to magor. Knížka nebyla špatná, ale já vážně z duše nenávidím růžovou!
    Teď ti neřeknu, jak bylo česky „Kiss my petunia!“, ale bylo krásné, jak Barronse poslala do lesíka 😀

  3. E_V_E napsal:

    Takže nejaký hot bad boy? 8P Žeby som sa v dohľadnej dobe pustila do tejto knihy? Mne asi stačí fakt málo, aby som si knihy zaradila do wishlistu 8D Väčšinou mi stačí úžasný hot boy 8P
    E_V_E recently posted..Anna #1: Anna krví oděnáMy Profile

  4. *Táňa* napsal:

    Na knihu mám podobný názor. Začátek byl hodně dobrej, ale potom to šlo z kopce. Série má podle mě na víc, protože samotný námět je dobrý. Jsem zvědavá na další díl 😀 Pěkná recenze!

  5. Petra napsal:

    to E_V_E: je fakt, že se mi někdy stává, že knihu dočtu jen kvůli tvému “ hot bad boy“ 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..