Téma týdne: New adult

Už je to nějaký čas, kdy jsem přišla s nějakým tématem, o němž se v blogosféře diskutuje, či mě prostě jen tak popadlo a nehodlá se mě pustit. Věřím, že vás zrovna toto téma zajímá alespoň tolik, jako mě, protože nepřišlo zčistajasna, ale bylo tu s námi už dlouho, jen nebylo pojmenované a zaškatulkované. Pojďme se tedy podívat na to, jak tento nedávno definovaný knižní žánr vnímám já.

Co je to New Adult

Pokud pravidelně čtete můj blog (anebo řadu dalších, na nichž se nějaké knihy žánru už taky objevily), určitě vám pojem nebude až tak neznámý, přesto nezaškodí jej krapet definovat, než se budeme moci posunout zase o kousek dál. Co je tedy New Adult? Podle GoodReads jde o žánr, který spadá věkově mezi 18 až 26 let, tedy jakýsi překlenovací žánr mezi klasickou young adult literaturou a adult literaturou. Pro tento žánr je typické, že hrdinky příběhů bývají vysokoškolačky a hrdinové jsou na tom věkově buď stejně, anebo se už pohybují výrazně nad dvacet let, někdy dokonce i k třicítce (ale to bývá výjimečně).

Typově jde spíše o dívčí romány, které otevřeně mluví o životních problémech a samozřejmě sexu. Nedílnou součástí bývají detailní sexuální scény a peprnější slovník. Do určité míry jsou i erotické, ačkoliv ani klasická erotická literatura to není. Paranormální příměs nebývá zvykem, ale už i v tomto směru se začíná vše měnit. Docela vtipným postřehem je to, že valná většina new adult knih se vydává jako ebook a až po všeobecném úspěchu se dočkají svých 3D vydání, které si můžete zakoupit v knihkupectví a odnést domů.

Na čem stojí úspěch New Adult

Dalo by se říct, že 80% new adult knih vsází na klasické pojetí: ona je čistá jako padlý sníh -> on je bad boy -> náhodou se setkají a okamžitě se přitahují -> ona si ho ale zakazuje chtít, protože ví, že jejich vztah nemůže dopadnout dobře -> on ji chce, on ji musí mít, on bez ní nedokáže žít a jen díky ní se jakoby mávnutím proutku dokáže změnit v milujícího chlapa… ovšem s chybami -> po řadě peripetií, kdy jeden proklíná druhého, ale neustále se k sobě vracejí, konečně naleznou své štěstí -> … anebo ne a autorka první díl zakončí kulervoucím cliffhangerem, který vás maximálně vytočí, ale stejně toužíte po dalším díle, abyste sakra zjistili, jak to celé skončí.

Připadá vám to až příliš jednoduché? Prvoplánové? Procpané jedním klišé za druhým? Ano, nejste vedle. Tak proč tolik lidí po těchto knihách baží? Protože se sakra dobře čtou. A o tom to je. Když vás kniha chytne, je vám postupem času tak nějak putna, že nečtete nic originálního a že se postavy chovají tak debilně, jak by to nezvládli ani chudáci po lobotomii, navíc jsou některé zápletky a rozhřešení vidět na hony daleko a vy v podstatě už po prvních pár kapitolách dokážete odhalit, co za děsivé tajemství hrdin(k)a má, anebo co se asi tak bude dít dál. Protože ty příběhy jsou nemlich to samé.

Jenže… jenže tyhle knihy jsou silně návykové. Když se do nějaké pustíte, po čase toužíte po další a další a zase další. Dobrá střídá špatnou, úžasná střídá naprosto příšernou a čas od času se objeví nějaká mindblowing, kterou nesnášíte až do morku kostí, přitom bez ní nedokážete žít, protože vám připadá naprosto skvělá a vy prostě musíte otočit další stránku, jinak se z té nevědomosti zcvoknete. Takové mám osobně nejradši, to je totiž hotová emoční ždímačka, po jejímž dočtení si připadáte, jako by vám vyrvali kus vaší duše a pak se ji snažili nějak nalepit zpátky. Že přeháním? Ještě jste žádnou takovou neměli v rukou, tak nesuďte. Až si něco přečtete, uvidíte sami.

Začátky New Adult

Ačkoliv se může zdát, že new adult je nový žánr, knihy tu bývaly už dávno, jen nebyly tolik známé a nebylo jich tolik. Jako úžasný příklad uvedu takovou Krásnou katastrofu (tento měsíc vyšla v češtině i slovenštině). Já ji četla v době, kdy existovala jen jako ebook, s takovou dosti otravnou obálkou, kdy holka vyplazuje jazyk, co je potetovaný nějakým uměním nebo co to. Každopádně by vás ani nenapadlo, že z téhle knihy se v budoucnu stane takový trhák. Pravda, už v době, kdy jsem se do čtení pouštěla já, protože mě na ni upozorňovaly zahraniční blogy, to byl nějaký ten pojem.

Ale později se z knihy stala pomalu stálice a právě ona již zmiňovaná mindblowing kniha, co vám nedá spát. Těžko říct, jestli byla Katastrofa první NA vůbec, to nejspíš ne, byla to ovšem první výrazná NA. A tak se stalo, že ji čtenáři vyhnali až do 3D podoby, stála docela slušnou pálku i na paperback a nakonec se dostala i k nám, čímž otevírá dveře dalším podobným knihám, které se budou líbit všem dospělejším čtenářkám, co se cítí tak trochu blbě za to, že čtou young adult knihy – nestyďte se, já to dělám furt a je mi putna, co si ostatní myslí. Čtu to, co mám ráda. Ale zpět ke Katastrofě, čtenáři na autorku tlačili tak dlouho, až se rozhodla, že jim stejný příběh převypráví z pohledu hlavního hrdiny, Travise. Kniha vyjde za pár dní a já jsem upřímně zvědavá, jaké to bude. Travis je totiž tak trochu psychouš.

New Adult nyní

Momentálně se vezu na velké vlně tohoto žánru a baví mě otevírat další a další podobně laděné knihy. Pravda, stále si zachovávám určitou objektivnost v tom, že dokážu rozeznat skvělé knih od těch méně dobrých, nehážu to do sebe bezmyšlenkovitě a stále to prokládám jinými žánry, abych si nevymyla mozek. Jako starší čtenářka jsem ovšem za tuhle vlnu ráda, stejně jako jsem ráda, že se začíná dostávat i do našich končin. Totéž platí i o erotickém žánru, ale o tom zase někdy jindy.

V poslední době i na mém webu můžete vidět více recenzí na new adult knihy a podle vašich reakcí to vypadá, že jste za ně rádi, což mě samozřejmě těší. Počítám, že po čase nastane opět žánrový útlum a já se zase nadchnu u něčeho jiného. Takhle to prostě v tom našem knižním světě bývá a je to ohromně fajn. Nerada zůstávám jen u jedné věci a čtu podobné knihy stále dokolečka, chce to oživení, aby člověk nezakrněl a rozšířil si obzor. Hlavní pozitivum new adult knih tkví v tom, že u nich zase tolik myslet nemusíte a zblajznete je klidně za jedno odpoledne. Existují ovšem také výjimky jako jsou Krásná katastrofa nebo Rocked Under, které vás nenechají spát a to je ještě lepší.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

6 Responses

  1. mummy napsal:

    Spadám do new adult vekovej kategórie (ešte tesne :D), takže by ma knihy, kde sú hrdinovia rovnako starí potešili, ale žiadna ma neláka. Väčšinou sa mi zdajú neskutočne hlúpe, len recyklované príbehy pre tínedžerov (presne to dobré dievča – zlý chlapec a akurát oni sú si súdení), ale so sexom.

  2. Martina napsal:

    Tak já už jsem za trochu víc za zenitem pro NA a raději si přečtu o někom, kdo je je ještě starší než já. Ale nevyhýbám se vůbec žádnému žánru. Např. donedávna jsem tvrdila, že Y/A nikdy číst nebudu a od té doby už jsem jich několik přečetla. Takže už nikdy neříkám nikdy. 🙂
    Martina recently posted..MarinaMy Profile

  3. Bastera napsal:

    Hezky jsi to napsala 😀 Jsem se nasmála s tou lobotomií 😀 Žádnou takovou jsem ještě nečetla, moc tyhle prvoplánové věci nemám ráda, ale mohla bych to zkusit, abych mohla objektivně hodnotit 🙂
    Bastera recently posted..RC recenze: Hvězdy nám nepřályMy Profile

  4. Suzanne napsal:

    To jsi trefila 😀 vždycky jak se mě někdo zeptá, co teda čtu za žánr, tak to radši ani neříkám, ptz by se hned zeptali co je to zač. 😀 Takže jsem moc ráda, že je tu konečně něco i pro naši věkovou skupinu a teda jsi mě přesvědčila, abych si tu krásnou katastrofu min. přečetla. 🙂

  5. E_V_E napsal:

    Už teraz, keď mám 21 rokov, tak nejak viac uvítam hrdinky s vekom 19+
    Také malé 16-18 ročné naivné mi už nejak moc nesedia 8D Ale zase záleží od toho, ako to autorka pojme a či ma zaujme. Minule som čítala Tweetni mi!, kde majú 17-18 rokov a bolo to úplne super, ale zase pri sérii Krásní a mŕtvi mi pripadala hl. hrdinka fakt taká „malá“ aj keď aj tam sa mi knihy páčili. Ale celkove asi viac uvítam New Adult, mohlo by toho byť viac, teraz sa ma to už viac týka 8)
    E_V_E recently posted..Pikaču vyberá… #6My Profile

  6. Meghan napsal:

    On je nějaký důvod proč se stydět za čtení YA? Já si stejně většinou postavy postarším, málokdy se opravdu chovají na svůj věk. Na new adult jsem zvědavá, teoreticky v tom věku je i Cat Crawfield nebo ta praštěná MacKayla Lane, že 😀 Uvidíme, co se nám rozhodnou nakladatelství přinést z tohohle žánru 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..