Prodigy

Prodigy_bookAutor: Marie Lu
Originální název: Prodigy
Český název: Fenomén
Knižní série: Legend (Legenda)
Díl: druhý
Žánr: young adult, dystopie, armáda
Hodnocení: 4 hvězdičky

Děj knihy navazuje tam, kde předchozí skončil – June a Day jsou na útěku z Los Angeles po té, co oba ztratili vše, na čem jim záleželo. Day má ovšem jasný cíl. Chce se dostat k Patriotům a přesvědčit se, že je o Tess dobře postaráno. A co pak dál? Pokusí se zachránit svého bratra Edena. Oběma je ovšem jasné, že Patriotům nemají co nabídnou.

Tedy kromě svých služeb. A těch hodlají Patrioti využít. Mají v plánu zavraždit nově zvoleného Electora, Andena, a rozpoutat tak celorepublikovou revoluci. Chtějí svrhnout systém a spojit se se zbytkem světa. Hlavně přestat vést válku s Koloniemi a nějak se s nimi domluvit.

Co však vypadá jako jednoduchý úkol, se postupem času ukáže jako závažná otázka, na níž stojí budoucnost Republiky, ale i jich samotných. Ani jeden z nich neví, komu může věřit a kdo si s nimi jen zahrává, přitom sleduje jen své vlastní cíle. Ale nemají jinou možnost. Co ani jeden z nich netuší, je, jak moc je nastálá situace ovlivní a kam až to všechno povede.

Nakladatel: Putnam Juvenile (EN)
Počet stran: 371 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 29.1.2013
Vydání v ČR: 2.9.2013

Promo ke knize

Datum četby: 3 dny, březen 2013, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Kruciš, naprosto netuším, co si pro mě Marie Lu přichystá v posledním dílu. Protože tady je možné úplně všechno…

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor: Na druhý díl Legendy jsem se opravdu těšila, první díl se mi ohromně líbil a já doufala, že druhý bude stejně našlápnutý a že konečně dostanu odpovědi na všechny otázky. Už ze zahraničních recenzí jsem věděla, že mě autorka nejspíš nezklame, ale stoprocentně jistí si nemůžete být nikdy, hlavně dokud si knihu sami nepřečtete. A víte co? Zase mě dostala.

Proč jsem knize dala o hvězdičku míň než prvnímu dílu? Protože mě strašně naštvala. Přitom vím, že jinačí vývoj to nejspíš ani nemohlo mít – a to je to, co mě na tom všem neskutečně frustruje a co mě nutí se bát toho, co se odehraje v posledním díle. Oba hlavní hrdiny mám ráda a všechny jejich vzlety i pády jsem prožívala s nimi. Jako bych byla i já součástí tohohle splašeného příběhu.

Líbí se mi, že tentokrát se Marie Lu více pohroužila do samotného pozadí příběhu a vy tak konečně dostanete odpovědi na hromadu otázek, které se objevily při čtení Legendy. A že je na tom vidět, jak hezky to má promyšlené. Bonusem je také to, že to dává smysl a díky různými indiciím dokážete odhalit, kam to nejspíš dál povede. I když ty největší trumfy si autorka stále nechává v rukou, aby je na vás vytáhla v té správné chvíli. A vám tak pak nezbývá nic jiného, než koukat s otevřenou pusou… a nadávat jak dlaždič.

Nechci příliš zacházet do podrobností, abych vám neubrala tu dávku vzrušení a nesnášenlivosti, co vás popadne pokaždé, když se něco začne dít. Kniha má vše v té správné dávce a rozhodně nezklame. Z každičké společné scény June a Daye mi srdce plesalo a nervy mi hrály beatbox. Andena jsem nenáviděla a zároveň mi byl sympatický. Tess mě nehorázně štvala a Kolonie jsem odhadla dobře.

Samotný konec vás nejspíš nechá krvácet a vy budete mít strach z toho, co se bude dít dál. Protože u téhle série to sice vypadá, že víte, co se bude dít dál, ale stejně vás autorka překvapí. Kor po takovémhle konci se může stát cokoliv. A to ani trochu nepřeháním.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..