Through the Ever Night

ThroughtheEverNight_bookAutor: Veronica Rossi
Originální název: Through the Ever Night
Český název: Cesta věčnou nocí
Knižní série: Under the Never Sky (Nebe)
Díl: druhý
Žánr: young adult, dystopie, fantasy, scifi
Hodnocení: 5 hvězdiček

Aria už ví, co se přihodilo její matce a jelikož svého otce nezná, zbývá jí jediná rodina, kterou má. Tedy Perryho a Roara. Jenže z Perryho se stal Blood Lord (Krvepán) a má teď zodpovědnost za svůj kmen. A Aria je odhodlaná mu přivést zpátky jeho synovce, Talona. Tím ji konzul Hess také drží v šachu. Chce, aby mu pomohla najít Still Blue (Poklidnou modř), protože situace s Éterem začíná být velice špatná.

Po měsísích, kdy jeden na druhého jen toužebně mysleli, se konečně setkávají. Jenže jejich situace se opět změnila. I když už Aria není Dweller (Osadník), pořád není pravý člen kmene a ostatní se na ni budou dívat jen skrz prsty. A tím Perrymu jen přivodí další starosti. A jak už to tak bývá, připletou se do cesty další problémy… včetně cesty za Liv, která se najednou objevila tam, kde sama být nechtěla.

Nakladatel: HarperCollins (EN), Knižní klub (CZ)
Počet stran: 384 (EN), 224 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 8.1.2013
Vydání v ČR: květen 2013

Datum četby: 2 dny, únor 2013, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Kde mám sakra ten třetí díl?

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor: Na druhý díl téhle dystopické série jsem se ohromně těšila. Hlavně po té, co jsem si přečetla speciální novelku zaměřující se na osud Roara a Liv, protože ta mě pěkně nažhavila. I když jsem se trošku bála, jestli se mi bude pokračování líbit. Všichni víme, jak to s druhými díly bývá. Navíc jsem dosud na knihu četla jen pozitivní recenze, takže se mé očekávání jen zvýšilo. Ještě že jsem se nakonec nezklamala, ba naopak.

V poslední době se nestává zase tolik často, aby se mi pokračování líbilo mnohem víc než první díl. Respektive ano, tu a tam se to stane, většinou ale ne. Tato kniha ovšem předčila všechna má očekávání. Netušila jsem, jak se autorce povede příběh uchopit tak, aby nebyl nudný a aby se v něm mělo pořád co dít. Ale Veronica si s tím poradila výborně. Sice tu a tam krapet šlápla vedle, jelikož jisté dedukce nedávaly smysl (jako například to, že by kmen nevycítil, že mezi Ariou a Perrym nic není), přesto jsem dostala akcí nabitou nálož. Rozhodně jsem se tedy nenudila.

Oba hlavní hrdinové nejsou bezchybní a to se mi líbí. I když se na první pohled zdá, že jednají bezmyšlenkovitě a hloupě, nakonec se ovšem ukáže, že nic není tak, jak to vypadá. Jejich vztah se mi líbil už od prvního dílu, kdy se opravdu dost nemuseli a chovali se k sobě jako cizinci. Následně se pozvolna jejich smýšlení měnilo, stejně jako pohled jednoho na druhého.

V druhém díle je z nich jasně cítit, jak jim na sobě navzájem záleží, jejich city se ještě víc prohlubují a co je obrovské plus, nejsou na sobě bezmezně závislí a dokážou jednat sami za sebe. To některé dnešní young adult série postrádají. Aria s Perrym se skvelě doplňují, ať už se týká jejich milostného, společenského či bojovného vztahu. Oba dva znatelně dospěli.

Byla jsem ráda také za to, že jsme se konečně dočkali Liv. I přesto, že to se mnou snad zamávalo ještě víc než s Roarem. Toho kluka jsem si ohromně oblíbila a beru ho jako kamaráda. Není nouze o pořádně vypjaté situace. Dozvíme se toho trošku víc o Cinderovi, znovu se objeví Soren a překvapivě zasáhne do děje. Druhý díl je výborným pokračovatelem skvěle vystavěného příběhu, který se rozhodně nemotá okolo romantiky, ale okolo toho, co se se světem stalo… a co se s ním bude dít dál.

Through the Ever Night mi vytřelo zrak. Autorka si se mnou krásně pohrávala. Trpěla jsem, bavila se a tajila dech podle toho, jak se jí zlíbilo. A po dočtení ve mně zanechala ten správně zoufalý pocit, že musím mít pokračování co možná nejdřív.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

6 Responses

  1. Spirit napsal:

    Hmm… tak po tvé recenzi trpím ještě víc než před tím, že dvojku budu číst až skoro na začátku léta! 😀
    Mě Pod nekonečnou oblohou strašně nadchlo, protože mě taky nadchla ta nezávislost a nepříliš okatá romance jako už je u YA zvykem. Snad mě teda dvojka taky nezklame. 🙂
    Spirit recently posted..Chystám se číst » [Únor]My Profile

  2. E_V_E napsal:

    Ach, kedy to už vyjde???!!! Bože ja to tak chcem a po tvojej recenzii ešte viac! Tú malú novelku som nemala možnosť čítať 8( je to dôležité pre dej 2. dielu? lebo keď hej tak hádam v angličtine to niekde zoženiem, ale keď nie, tak asi sa s tým nejako budem musieť zmieriť 8(
    Na hrdinov sa nesmierne teším 8)
    E_V_E recently posted..Zlodejka duší #3: Raz a navždyMy Profile

    • Syki napsal:

      Hej a to jsem si myslela, že bývám vždycky zoufalá jenom já, když čtu ty recenze a furt tu knihu nemám u sebe 😀 Ta novelka do děje nijak výrazně nezasahuje, jen osvětluje něco z minulosti a vztah Roara s Liv. Když si ji ale přečteš, události druhého dílu na tebe nejspíš zapůsobí a dopadnou ještě víc.

  3. T.Ma napsal:

    Nevíte náhodou někdo něco o tom, proč vydali v češtině jenom asi tak 2/3 originálu? Náhodou jsem narazila na ebook a zjistila jsem, že to končí úplně jinak.

  4. Nikol14 napsal:

    Ahoj 🙂 neprodavate někdo tuhle knížku ?;) nikde ji nemuzu sehnat 🙁

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..