RC review: Mrtví neznají klid

Autor: Jeff Abbott, Jeff Lindsay, Jeffery Deaver, Kathy Reichs, Marcia Talley, Peter James, Raymond Khoury, Sandra Brown, Thomas Cook
České datum vydání: září 2012
Žánr: detektivní, drama
Nakladatel: Mladá Fronta

Česká anotace: Před deseti roky byla popravena vražedkyně.

Rosemary Thomasová brutálně zavraždila svého manžela Christophera, jeho těla nacpala do „železné panny“ a tu odeslala do Muzea německých dějin v Berlíně. V případu byla jedinou podezřelou, nicméně pochybnosti o její vině zůstaly…

Na desáté výročí její popravy je naplánována smuteční slavnost pro všechny její přátele, přesně tak, jak si to Rosemary přála. Je to příležitost, jak po tolika letech odhalit skutečného vraha a objasnit všechny události, které tragédii předcházely.

Kolektiv autorů píše jeden příběh

V posledních letech je celkem běžné, že se povídky známých i méně známých autorů objeví v jedné knize a to pod taktovkou jiného známého autora. Už méně obvyklé je ovšem to, že se kolektiv autorů podílí na vyprávění jednoho jediného příběhu. Přitom jde o příběh z několika různých pohledů několika postav pevně svázaných s dějem.

Tentokrát se jedni z nejznámějších a nejoblíbenějších spisovatelů detektivního žánru zaměřili na všechna zákoutí, která by jindy zůstala čtenářům ukryta. Kniha tak místy působí jako sledování napínavého televizního seriálu, v němž může být vrahem úplně každý a zároveň nikdo.

Fakta a fikce

Před deseti lety byla Rosemary Thomasová odsouzena za vraždu svého manžela a před očima přátel, nepřátel a tisku popravena. Někteří jen stěží dokázali uvěřit, že by se žena z dobré rodiny, naprosto oddaná své práci a svým dětem, dokázala zbavit svého manžela. A ještě k tomu dosti brutálním způsobem. Samozřejmě, kdo ví, jak dlouho po svatbě jí vůbec byl její manžel Christopher věrný.

Jen díky Rosemary se stal kurátorem muzea a jen díky ní se dostal tak vysoko. Nikdy po něm nic nechtěla. Jen, aby ji měl rád. Ji i děti. Jenže jednoho večera hladina trpělivosti přetekla. Rosemary možná byla odsouzena za vraždu, kterou nespáchala. Anebo přece jenom ano? Tahle otázka nedává spát bývalému detektivovi Jonu Nunnovi, proto je rozhodnutý konečně případ rozlousknout.

Překlad

Českému překladu nemám co vytknout. Chvílemi jsem se sice neorientovala, čí pohled zrovna čtu, protože v knize bylo poměrně dost postav a každá měla s případem co dočinění. Jediné, co mě ovšem zmátlo už na začátku, je chybička časového údaje, kdy zrovna dochází k popravě… následně je skok dopředu, jelikož se má konat setkání k desátému roku od popravy. Tu a tam jsem si pak nebyla jistá, jestli se časově orientuju dobře.

Postřehy a pocity

Ze začátku jsem nevěděla, jestli se mi kniha bude líbit. Přece jenom je postavená na netradičním konceptu. Nejen že jsem takový příběh ještě nečetla, ale s knižní tvorbou většiny autorů jsem se ještě nesetkala. Navíc jsem si nebyla jistá, jestli se jim jejich velkolepý plán nevymkne z rukou. Jsem ráda, že jsem se bála zbytečně.

S hlavními hrdiny příběhu jsem soucítila, hlavní neřády jsem chtěla vidět za mřížemi. Většina z nich se ovšem stala jen pouhými oběťmi okolností a když už do toho člověk někdy spadne, není cesty ven. Jiní ovšem mají zlo v krvi a sledují jen své vlastní cíle. Bylo zajímavé sledovat, který z nich patří mezi ty dobré a který zase na druhou stranu barikády.

Hodnocení

Dostala jsem úžasný příběh, u něhož si nemůžete být ničím a nikým jistí. Pravda, můj tip se mi nakonec potvrdil a byla jsem sama na sebe pyšná, jak se mi to podařilo odhalit, přesto jsem stránky dychtivě otáčela jednu za druhou. Rozhodně tedy nejsem zklamaná.

Po dočtení knihy jsem zůstala dokonale omráčená. Hlavně tím, jak skvěle se autorům podařilo držet se jednotné linie příběhu a vše do sebe krásně zapadalo, aniž bych se pozastavovala nad některými odhaleními. Dávám tak tomuhle skvělému kousku 5 hvězdiček a ráda bych v budoucnu četla něco podobného.

Mrtví neznají klid si můžete objednat na stránce internetového knihkupectví Knihcentrum.cz.

Chtěla bych touto cestou poděkovat internetovému knihkupectví Knihcentrum.cz za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..