RC review: Léto ve městě

Autor: Candace Bushnell
České datum vydání: 19.10.2011
Knižní série: Deníky Carrie B.
Žánr: druhý
Díl: chick lit, ze života
Nakladatel: BB/art

Česká anotace: Druhý díl Deníků Carrie B. nás spolu s dospívající hlavní hrdinkou Carrie Bradshawovou poprvé zavede do New York City. Sledujeme, jak se Carrie mění z venkovského „vrabčáka“ – jak ji překřtí Samantha Jonesová – v osobnost, jíž chtěla odjakživa být, a v rafinovanou mladou ženu, která se naučí proplouvat záludnými peřejemi velkoměsta a využívat módu k vyjádření své vlastní identity.

V létě je New York obzvlášť kouzelný a Carrie si jej okamžitě zamiluje se vším všudy – včetně potrhlých postaviček ze sousedství, krámků s výběrovým retro oblečením, bujarých večírků a šarmantního muže, který ji uchvátí. Ale především konečně navštěvuje skutečný kurz tvůrčího psaní a zdolává první překážky na cestě ke svému vysněnému povolání.

Postupně však zjišťuje, že je stále těžší skloubit svou minulost s budoucností, a uvědomuje si, že vydobýt si v New Yorku uznání a získat úspěch je nesrovnatelně těžší, než si kdy představovala.

Léto na Manhattanu

Jméno Candace Bushnell se nám jistojistě spojí s knižní sérií Sex ve městě, ale také Džungle rtěnek. Obojí se dočkalo svého seriálového zpracování, v případě Sexu ve městě také dvou filmů. Málokterá žena už někdy neslyšela jméno Carrie Bradshaw. S přibývající se oblíbeností knih žánru young adult se i Candance rozhodla do těchto vod zabrousit, a proto svým fanouškům poskytla pohled na telecí léta jejich oblíbené hrdinky, Carrie.

Bushnell se narodila a vyrůstala v Glastonbury a devatenácti letech se přestěhovala do New Yorku. Studovala Rice University a New York University, kde svou spisovatelskou kariéru rozjela právě v 19, kdy pro Simon & Schuster napsala knihu pro děti. Od svých dvaceti postupně brousila svůj styl do podoby, jakou známe, a to díky práci sloupkařky v časopisech Mademoiselle, Self Magazine a Esquire. V roce 1990 přišla se sloupkem The Human Cartoon, který se stal předlohou pro povolání Carrie v Sexu ve městě, stejně jako celému knižnímu universu.

Autorčina práce v magazínech, novinách, rádiové show i prostřednictvím televizních seriálů ovlivnila celou řadu dospívajících a dospělých žen po celém světě. V roce 2006 obdržela cenu Matrix Award for books a stala se držitelkou Albert Einstein Spirit of Achievement Award. V současné době žije na Manhattanu.

Fakta a fikce

Druhý díl témeř navazuje tam, kde první skončil. Carrie si užila své první pořádné zklamání v lásce, ale nehodlá se vzdát svého snu stát se spisovatelkou, a proto když se jí poštěstí a vyberou ji do kurzu tvůrčího psaní, který se bude odehrávat v úžasném Manhattanu, neváhá ani okamžik a vydává se za dobrodružstvím. To ovšem skončí dřív, než vůbec začne, protože ji po příjezdu do Big Apple na ulici ukradnou kabelku se všemi úsporami.

A tak se poprvé setká s excentrickou a cílevědomou Samanthou, jenž ji vezme pod ochranná křídla a hned první večer ve velkoměstě ji seznámí s jednou zajímavější osobností za druhou. Což Carrie samozřejmě stoupne tak trochu do hlavy. Do toho všeho se snaží do kurzů přispět něčím úžasným, stejně jako většina jejích spolužáků a je pevně rozhodnutá přijít o své panenství. Manhattan dokáže sny vyzvednout i tvrdě zašlapat. Což si Carrie vyzkouší na vlastní kůži.

Překlad

Českému překladu nemám co vytknout. V průběhu četby jsem nenarazila na nic podivného, co by mou pozornost upoutalo. Jediným problém může být přehršel slavných jmen, o nichž domácí čtenáři nejspíš v životě neslyšeli, tudíž pro ně můžou být osobnosti jen pouhými jmény stejného významu jako jsou jména sousedů. Těžko ovšem říct, jak by vypadaly nekonečné vysvětlivky pod čarou. My se tak nejspíš nedozvíme, jestli byla většina postav naprosto smyšlená, anebo se v té době v New Yorku opravdu vyskytovala. Ale vždycky je tu strýček Google.

Postřehy a pocity

První díl se mi ohromně líbil, přestože nejsem fanynkou ani původní knižní série, či seriálu (a filmů). Na pokračování jsem byla patřičně zvědavá, byla jsem přesvědčená, že vím, co mě čeká. Opak byl pravdou. Zůstala jsem po počátečních kapitolách poměrně v šoku, jelikož Carrie mi přišla naprosto odlišná od té, s jakou jsem se setkala v prvním díle.

Jenže postupem času jsem jí přišla na chuť. Bylo mi jasné, o co a proč se autorka snaží, a když se na vše podívám zpětně, je tenhle vývoj příběhu naprosto pochopitelný a logický. Líbí se mi, že hlavní hrdinka není klasicky a typicky kladná, ale osoba z „masa a kostí“, co si prochází svými vlastními životními vzlety i pády. Nabírá zkušenosti a učí se tak mnoho věcí nejen o sobě, ale také o světě okolo sebe. A že se toho okolo ní děje opravdu hodně.

Hodnocení

Candance Bushnell se ve svém knižním vesmíru opravdu vyzná a nejspíš pro ni bylo zábavné sepisovat začátky Carrie na Manhattanu, i to, jak a kdy se seznámila se svými budoucími třemi nejlepšími kamarádkami. Samantha už v nižším věku věděla, co od života chce, přestože jí život několikrát zkřížil plány. Miranda už kdysi hledala svou sexualitu a mužům příliš nevěřila a Charlotte do města přijela, aby si našla zámožného muže.

Deníky Carrie B. určitě ocení všichni milovníci Sexu ve městě a zalíbí se i těm, kteří o seriálu nemají ani ponětí. Autorka nám přináší svěží příběh z doby „dávno minulé“, kdy moderní móda a umění byly sice ještě v plenkách, ale už o sobě dávaly dosti vědět.

Není nouze o obyčejné ženské tlachání, ale i zapeklité vztahy, filozofování nad naplněním snů a o tom, že jsme sami strůjci svých osudů. Knize tak dávám 4 hvězdičky a připomínám, že v současné době americká televizní stanice The CW vysílá seriál The Carrie Diaries, který vychází právě z těchto knih. Určitě by vám neměl uniknout.

Léto ve městě si můžete objednat na stránce nakladatelství BB/art.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství BB/art za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Charmedka napsal:

    Četla jsem první díl a byla zklamaná. Nečekala jsem dívčí románek, ale román pro ženy, kde to je i v knihkupectví zařazeno. Tohle si ale stejně přečíst chci. 🙂
    Charmedka recently posted..Tvářenka Fleur de SantéMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..