Knihy měsíce – leden 2013

Věřím, že na mou měsíční hitparádu knih se někteří z vás určitě těšili. Minulý rok měla dost úspěch a mě taky bavilo dělat si přehled a zhodnocení toho, co jsem za daný měsíc přečetla. Proto se na měsíční knižní hitparády můžete těšit i letos…

Dotkni se temnotyRelease MeThe CullingNeuvěřitelnéDizzyLife Before LegendOsudové rozhodnutíRocked UnderNástroje temnotySouženíDare You ToAll Over YouSalvationPo čem ženy toužíThe Alpha AlternativeTen, kdo stojí v koutěUp to MeKomparsBZRKPasti ze záhrobíVášeň

Hitparáda

Nejlepší kniha
BZRK (Michael Grant)

Proč: Když jsem se dozvěděla, že vyjde BZRK od mého oblíbeného Michaela Granta, věděla jsem, že si tu knihu prostě musím přečíst. Je to výborný Grant, chápete? Taková šance se nenechává proplout mezi prsty. Už dlouho jsem z žádného recenzáku nebyla tak nadšená, jako tady z tohoto. A bylo mi jedno, že je to ARC, věděla jsem, že si knihu stejně později pořídím, protože… Grant! Chápete? Já vím, že ne. Nikdo mě nechápe. A že to byla úžasná pecka!

Nejhorší kniha
Dizzy (Nyrae Dawn, Jolene Perry)

Proč: Když jsem se do téhle knihy pouštěla, myslela jsem, že se dočkám příjemného dívčího románku, který mě chytne za srdce. Místo toho jsem se dočkala něčeho, co si na to nejspíš jen hrálo. Nejhorší pro mě byla takřka neexistujícíc chemie mezi hlavními hrdiny. Až jsem si říkala, jestli je tohle vážně příběh, které obě autorky sepsaly v nějakém pomatení mysli.

Největší překvapení
Soužení (Maggie Stiefvater)

Proč: První díl téhle vílí série mě zrovna moc nechytnul. Hlavní hrdinka mi přišla po většinu času praštěná a její objekt zájmu spíš jako ukázkový psychopat. Jamese jsem si v prvním díle moc neužila a tak jsem byla zvědavá, jak si povede v tom druhém. Krásně mě překvapil. Byl neuvěřitelně vtipný, takže mě jeho hláškování častokrát dostalo nepřipravenou a i celkové pojetí děje bylo mnohem, mnohem lepší a normálnější.

Největší zklamání
Dizzy (Nyrae Dawn, Jolene Perry)

Proč: Zas a znovu. Tohle je opravdu zklamání na všech frontách. Ať už se hlavních hrdinů, vedlejších postav či samotného provedení zápletky týče. A co potom to skákání v čase, podivní rodiče a plánování svatby. Asi to celé přišlo tak divné jenom mně… Silně pochybuju, že bych si od autorek ještě něco přečetla, pokud je všechno na stejné brdo. I když by to mohla být hezká výzva, možná by mě dokázaly překvapit.

Nejnapínavější kniha
Dare You To (Katie McGarry)

Proč: Na tuhle knihu jsem se opravdu těšila, přestože mi bylo jasné, že se od prvního dílu bude silně lišit. Přece jenom bylo Pushing the Limits vystavěné na dvou trpících duších. Navíc bylo vše provázané s notnou dávkou psychologie a rodinných či vztahových problémů. Dare You To je jiná, přitom něčím stejná. Sledovat vztah Beth a Ryana bylo bolestivé, ale zároveň napínavé. Čekat na to, co se stane na další stránce a přitom nevědět, jestli to skončí dobře.

Nejvtipnější kniha
Ten, kdo stojí v koutě (Stephen Chbosky)

Proč: Ano, možná to někomu přijde zvláštní, ale i když je Charlieho vyprávění opravdu silné, několikrát se v knize přistihnete, že vám jeho postřehy o světě okolo sebe prostě přijdou vtipné. NE takovým tím způsobem, že se budete smát na celé kolo, ale jakmile začne popisovat, jak na něco třeba působí drogy, nebo mu nedocházejí zcela jasné a pro nás normální věci, přijde vám to úsměvné. Takovým tím melancholickým stylem.

Nejnudnější kniha
Dizzy (Nyrae Dawn, Jolene Perry)

Proč: Nuda, nuda, nuda. Jo, já vím, už tady tu knihu cpu potřetí, ale když se podívám na to, co všechno jsem za leden přečetla, byla tahle kniha jednoznačně nejslabší. A já se taky potřebuju někde vyřádit. Možná vám většina řečí přijde spíš jako blábolení, ale to jste ještě neviděli bláboelní v téhle knize! Jediná ucházející hot scéna byla ta pusa 😀 Mohlo tam toho být daleko, daleko víc, promarněná šance.

Nejromantičtější kniha
Salvation (Anne Osterlund)

Proč: Tuhle knihu mi doporučila samotná autorka a já si řekla, proč to nezkusit. Za začátku to vypadalo docela normálně, nic, co by se mě výrazněji dotklo na duši, ale čím dál jsem se dostávala, tím víc se mi příběh i postavy dostávaly pod kůži. Vykreslení vztahu mezi hrdiny bylo krásné, jejich myšlenky, pochybnosti, tužby, sny, přání, to vše vác chytlo za srdce a už nepustilo. Drželi jste jim palce až do samotného konce a kdykoliv se něco stalo, trpěli jste spolu s nimi. Hořkosladká romantika.

Nejočekávanější kniha
The Culling (Steven dos Santos)

Proč: Na The Culling jsem se těšila od chvíle, kdy jsem zjistila, že má vycházet. Hlavně mě zaujalo to, že se jedná o další m&m romantiku v žánru young adult, tentokrát s dystopickou tématikou. Ačkoliv vám je docela jasné, jak to celé skončí a kniha má svá hluchá místa, obsahuje několik skvělých myšlenek. Samotné vykreslení společnosti a zápletka tu a tam pokulhává, ale zase toho hodně slibuje do budoucna. A já jsem hodně zvědavá, co se v pokračování bude dít.

Knižní série objevená v tomto měsíci
Cassandra Palmer (Karen Chance)

Proč: Na Cassie jsem se těšila od chvíle, kdy jsem se dozvěděla, že u nás má vycházet v češtině. V zahraničí jde o oblíbenou sérii, proto mě docela překvapily spíše negativní domácí recenze. Po přečtení chápu, proč se některým čtenářům kniha nelíbila, mně naopak chytla hodně. Hlavně tím, že její styl vyprávění se od ostatních knih žánru liší. Je to kniha, u níž musíte dávat pozor a nemůžete jen tak přeskakovat v ději. Autorka do vás hustí jednu důležitější informaci za druhou, abyste pochopili, proč se postavy chovají tak, jak se chovají a proč je samotná hrdinka taková a ne maková. Výborný první díl, těším se na ten druhý.

Nejlepší cover knihy
Rocked Under (Cora Hawkes)

Proč: Já vám ani nevím proč, ale když se podívám na tuhle obálku knihy, jako by na mě všechno řvalo „sexy“. Nejspíš to bude těmi silnými pažemi, tím ohozem, tou kytarou anebo celkovým barevným pojetím knihy. Kdybych takovou obálku zahlédla v knihkupectví, kniha by musela být moje. Je prostě přitažlivá. Obálka, co řve „vem si mě a vem si mě hned“ a vy prostě neodoláte.

Nejhorší cover knihy
Ten, kdo stojí v koutě (stephen Chbosky)

Proč: Kdybych nevěděla, o čem kniha je, že má i filmové zpracování a že je všemi vyhvalovaná, nejspíš bych si jí v knihkupectví na regálu nevšimla. Nejsem si ovšem jistá, že bych obálku knihy měnila. Podle mě krásně vystihuje samotný obsah knihy a všichni víme, že obálka knihu nedělá. Knihu dělá její obsah. Přesto knihu volím jako nejhorší cover. Je to obálka, co knihu prodává nejlíp. Mlžeme se tvářit, že to dělají hlavně recenze, ale když vlezete do knihkupectví a nevíte, co si koupit, jdete nejdřív po vizuální stránce.

Největší crush
Damien Stark (Release Me ~ J. Kenner)

Proč: Víte, většinou se nenechávám ovlivnit těmihle rádoby moderními a úžasnými knižními chlapáky, ale na Damienovi něco je. To něco, co mě nutí myslet neustále na to, že kdybych s ním byla v jedné místnosti, hupsla bych na něj a zavrněla něco ve smyslu „spank me“. A pak bych se roztekla u jeho nohou. No co? Každý máme nějaké ty fantazie. Ale mě to drží tak chvíli, pak mě to přejde. Horší jsou ty případy, u nichž se to drží furt. To pak člověk neví, jestli se má smát nebo brečet.

Hrdina měsíce
James (Soužení ~ Maggie Stiefvater)

Proč: James je prostě můj hrdina. Nevím, jak se to autorce povedlo, když po většinu času se v jejích knihách dějí více méně podivné věci, ale Jamesem mě prostě dostala. Líbilo se mi na něm všechno. Vtipný, chytrý a věděl, že to, co se okolo něj děje, není žádná sranda. Přesto se nebál udělat to, co bylo potřeba. Zajímalo by mě, co si autorka chystá na ohlášený třetí díl.

Hrdinka měsíce
Aya (Kompars ~ Scott Westerfeld)

Proč: Tak trochu jsem nevěděla, co od posledního dílu čekat. Tedy, věděla jsem, co mi Scott nabídne, ale za ty tři díly jsem byla zvyklá na Tally a teď jsem měla novou hrdinku. S Tally jsem se nijak neztotožnila, ale Aya se mi zalíbila hned od začátku. Hlavně se mi líbilo zasazené příběhu do Japonska…? Bylo to Japonsko, nebo nějaká jiná asijská země. Líbilo se mi, jakým procesem Aya v průběhu knihy prošla.

Pár měsíce
Beth a Ryan (Dare You To ~ Katie McGarry)

Proč: Jednoznačný pár měsíce. Líbilo se mi spojení „zlatého kluka“ a „nebezpečné holky“. Ačkoliv Beth Ryanovi nedala nic zadarmo a několikrát mu pěkně zavařila a zamotala hlavu, Ryan jí to dokázal oplatit. Přitom jeden druhého podporovali, jeden druhého potřebovali a i když si to nedokázali přiznat (a hlavně nechtěli), pořád je to k sobě táhlo.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..