Zimní dumání (7)

Předposlední příspěvek zimního dumacího speciálu. Pokud se chcete podívat, co je to Zimní dumání zač a na čem vlastně stojí, podívejte se sem. Ke každému příspěvku bude dole přidán linkovač, do kterého můžete svůj článek připojit.

Nadpřirozené bytosti

Co se vám vybaví jako první, když se řekne nadpřirozená bytost? Mně andělé. Nejsem věřící, takže netuším, proč jsou to pokaždé oni, ale abych pravdu řekla, možnost existence strážných andělů se mi líbí. Ráda bych věřila, že mě někdo hlídá… ale když se podívám, co za životní lapálie mám za sebou, nejspíš mě nehlídají moc dobře. V poslední době se andělé, tedy hlavně ti padlí, rozšířili i do young adult žánru. A myslím, že ještě neřekli své poslední slovo. Mě osobně zase tolik neberou. Jen jednou se mi dostali pod kůži a to díky mé guilty pleasure Andělé od Lauren Kate.

Stálicí mezi nadpřirozenými bytostmi jsou samozřejmě upíři. Abych pravdu řekla, ti mě v knihách pořád baví nejvíc. Ale ani ne tolik v young adult, jako spíš v paranormálkách. V YA mi po většinou přijdou nevyzrálí a až přespříliš tajemní, například stylem „chci tě zabít, ale miluju tě, tak pojď, půjdeme si dát párek“. V paranomálkách mě prostě přitahují. Dávám to za vinu Jeaniene Frost a jejím Nočním lovcům… a taky vlivu Buffy. Prostě mi to přijde hot. I když v reálu bych vážně netoužila po tom, aby mě někdo vysával… ani při sexu. Ovšem postelovou scénu z druhých Nočních lovců u upírů asi nic nepřekoná.

Vlkodlaci mě nikdy nebavili. Ve Stmívání mi akorát tak lezli na nervy a když jsem pak ještě ve filmu viděla, jak si borci strhávají oblečení a ukazují vánočku, spíš mi to přišlo k smíchu. Sama od sebe moc vlkodlačí a vlčí příběhy nevyhledávám. Zkusila jsem to párkrát a po Smečce jsem si myslela, že jsem našla něco, co by mě mohlo bavit, pak mě to ale přešlo, protože mi začalo lézt na nervy, co se v knihách dělo. Určitý posun u mě nastal s příchodem Alfy a Omegy a i když mě to stále nedostává, jsem zvědavá na Mercedes Thompson. Znamení vlka od M.T.Majar taky vypadá poměrně nadějně.

Nadpřirozené bytosti, které mě opravdu vytáčí, jsou víly a víláci. Nemůžu si prostě pomoct. Pokaždé si totiž představím nějakého týpka typu Petr Pan v kamaších a s lukem, jak poskakuje na palouku a tančí. Nevím proč, prostě to tak je. Myslím, že se na mě podepsala Železná víla od Julie Kagawy. Ta série mi prostě kompletně nesedla a asi se to na mě podepsalo. Kdykoliv se někde objeví něco o vílách, radši se tomu vyhýbám. Já totiž, když si představím vílu, tak už tedy spíše typem fae (jak se taky někde v českých překladech dočtete). Děsivé ovládání lidských myslí a drsné politikaření. Proto se mi osobně mnohem víc líbí série Faeriewalker od Jenny Black. Úžasná politikařina a svět, kde se nemůžete být nikým a ničím jistí.

Pro démony mám obzvlášť slabost. Celkově se mi démonní příběhy i více líbí. Je to taková nebezpečná stránka postav, u níž nevíte, co čekat a která vás umí překvapit. Pokud to tedy autor nezvoře. V tom mě dost ovlivnilo i sledování Supernaturalu. Celkově mám lovce démonů a „vymítače“ ráda. Přijde mi to jako taková ta „špinavá práce“, kterou stejně někdo musí udělat… přestože lidi neví, že jim někdo právě zachránil zadek.

Co se týče draků, ty mám ráda ze všech magických bytostí nejvíce. Teď se začali i objevovat v knihách, takže jsem zvědavá. Snad se k nim dostanu brzo. Také existují knihy o mořských pannách a sirénách. Ty si vybírám spíš jednou za čas, obvykle jsou hlavně sirény pěkné potvory. Pořádně krvelačné a pomstychtivé. Nesmím samozřejmě zapomenout ani na emzáky, tedy mimozemšťany. O těch už taky začíná být slyšet. Nejsem si jistá, jestli jsem nějakou knihu s emzáky četla, ale brzo nějakou určitě zkusím.

Jinou kapitolou nadpřirozených bytostí jsou samozřejmě ty klasické, které známe z fantasy příběhů – ať už to jsou elfové, hobiti, skřeti, trolové. Klasickou fantasy příliš nevyhledávám, takže o nich moc mluvit nemůžu. Nedílnou součástí knižního světa jsou také čarodějové, především tedy Harry Potter. Ten neodmyslitelně patří k mým nejoblíbenějším. Sice je to spíš lidská osoba obdarovaná nadpřirozenou schopností kouzlit, ale co. Patří k těm nej.


Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

7 Responses

  1. Desiré napsal:

    Já mám teda nejraději vlky, anděly a čaroděje, hlavně ty z Harryho Pottera. A taky draky, ale o těch jsem toho moc nečetla. Ale třeba upíry zrovna nevyhledávám.
    Desiré recently posted..134.zhodnocený blog – Niki, Simmie*, QweeertyMy Profile

  2. Jass napsal:

    Nojo, je vidět, co čt, já si okamžitě představím draka – když se řekne nadpřirozená bytost a hned na druhém místě jednorožce… O dracích jsem toho přečetla hodně, ale o jednorožcích, myslím, že jsem četla jenom dvě séri, kde se vyskytovali, jo a vlastně ještě v Harry Potterovi, ale tam byly málo. Je to zvláštní, ale anděl mi pod pojem nadpřirozená bytost prostě nesedí… Moje rodina je věřící, já to o sobě nemůžu tak moc tvrdit 🙂 (černá ovce rodiny…), ne že bych si myslela, že andělé opravdu existují, ale nadpřirozená bytost? to n´mi prostě nesedí, netuším proč… no to je fuk, každopádně je mám v knížkách ráda, i když jsem andělské literatury moc nepřečetla. Co se týče upírů, no já nevím, prostě mně tak nějak neberou, docela se mi líbili upíři od Cassandry Clare, prostě klasickej upír… žádný světlo, žádný kostely,… Ty v young adult už mi přijdou takový otřepaný… No k vlkodlakům, proti nim nic nemám, ale ani je nijak nezbožňuju… asi bych to označila jako neutrální stav. K vílám a vílákům… Vlastně ani nevím, jestli jsem něco takového četla, asi jenom kdysi dávno cosi jako zvonilka a stracené vejce? Asi vílí literaturu nijak zvláš´t nevyhledávám. Hmmm démoni, co jsem to četla s démony, teď si vzpomenu jenom na čarodějnici z Hex Hall, a ta nebyla špatná, a vlastně to Město z kostí, jo, s démonama problém nemám 🙂 . Mořské panny, nebo taky sirény mám docela ráda, ale vlastně jsem o nich četla jenom v knižní sérii Sedmý smysl a tam byly naprosto úžasné – krásná fantasy, vřele doporučuju (jenom varuju, že první díl je asi nejnudnější 🙂 pokračování ale stojí za to) tím jsme se dopracovali k čarodějům – ty jsou samozdřejmě v Harry Potterovi, kterého mám dost ráda, ale musím říct, že kouzelníci ze sedmého smyslu, jsou taky naprosto dokonalý, abych pravdu řekla, nejsem si jistá co je lepší, jestli Harry, nebo ten sedmý smysl, nato, že je to od české spisovatelky (Ilka Pacovská) je to fakt úžasný… No, ale nejradši mám ty draky, četla jsem samotdřejmě Eragona (a pokračování) potom dost rozsáhlou sérii od Anne McCaffrey, něco psala i se svým synem, něco i její syn sám, ale není to skoro poznat, co od koho je, oba píšou skvěle, no spět k té sérii, jmenuje se drakeni z Pernu, je tam dost fantasy, v některých dílech krapet sci-fi a je tam i trochu té romantiky, no, mižná trochu víc 🙂 . O dracích jsem četla třeba ještě tirilogii-už navím, jak se ten spisovatel jmenoval, ale jmenovali se – Kopí a světlo, Hedvábí a meč, Drak a diamant to je spíš lazeno na asijské draky, draci se taky vyskytovali v sérii Příběhy Septimuse Heapa a ve spoustě dalších – jo třeba Dračí brána – to je ale dost… asi krvavý bych to nazvala, je toho prostě hromada, draky žeru 🙂 (třeba jsem nepočítala Drakie, to je přece drak jen napůl 🙂 )

  3. Jass napsal:

    A sakra, nějak jsem se rozkecala 🙂

  4. Makina & Zuzka napsal:

    Zítra se těš na intervenci ohledně Mercy Thompson 😉
    A s emzáky jsi to fakt zabila! 😀

  5. Illandris napsal:

    Já mám nejradši čaroděje, draky (mimochodem Drakeni z Pernu je naprosto úžasná série a pak taky Eragon samozřejmě). Možná ještě o něco víc mám ráda duchy, asi od tý doby, co jsem četla Mediátora. Pokud jde o upíry, tak ty jsem jednu dobu měla hodně ráda, ale teď už ani tak moc ne. Přijde mi, že už je to s nimi všechno na jedno brdo.
    Na druhou stranu nemám ráda vlkodlaky. Nevadí mi snad jenom v Mercedes Thompson. Většinou teda knihy, který se týkají hlavně vlkodlaků nečtu. A v těch, ve kterých je víc různých potvor, mi občas lezou na nervy. Taky anděly moc nevyhledávám, ale nijak zvlášť mi nevadí.
    Illandris recently posted..Zima je tadyMy Profile

  6. E_V_E napsal:

    Skoro vo všetkom súhlasím 8)
    Anjeli sa mi nezdajú moc cool 8D hlavne tí padlý mi už lezú na nervy 8D aj keď osm mnoho anjelovín nečítala, takéto bytosti sa mi nepáčia. Jedina Nadpozemská bola fakt perfektná kniha o anjeloch, čo som doteraz čítala 8)
    VAMPIRE forever!!! 8P
    hafanov takisto nemusím, ale napríklad knihu Triaška od M Stiefvaterovej milujem 8)
    Víly – fujky! Ak je o nich kniha samostatne, tak ok, rada si prečítam a pravdepodobne ma aj bude baviť vílí svet, ale keď sa pripletú do knihy, ktorá je o niečom úplne inom, tak dovidenia, srším hnevom…
    Morské panny áno! Čítala som o nich už a tam sa dá vymyslieť toľko rôznych vecí 8)
    E_V_E recently posted..Zimní dumání #7My Profile

  7. jane napsal:

    já osobně miluju upíry, duchy, elfy, a i andílkové sou v některejch knížkách super 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..