Zimní dumání (6)

Pátý příspěvek zimního dumacího speciálu. Pokud se chcete podívat, co je to Zimní dumání zač a na čem vlastně stojí, podívejte se sem. Ke každému příspěvku bude dole přidán linkovač, do kterého můžete svůj článek připojit.

Nedokončené série

Knižní série jsou v dnešní době docela velký pojem. Málokterá kniha nemá svá pokračování. Těžko říct, co je dobře a co ne. U mě jsou chvíle, kdy jsem otrávená z toho, když zjistím, kolik proboha ta série má vůbec knih a jindy jsem zase ráda, když se nějakého toho pokračování dočkám. Všeobecně jsou nejhorší ty chvíle, kdy se k sérii dostáváte, přestože je venku už nějakých 5 dílů a vy víte, že to budete muset dohnat. Zároveň ostatní čtenáře dohnat nechcete, protože pak budete spolu s nimi toužebně vyhlížet další pokračování. Pokud jste se v tom ještě nezamotali, zvítězili jste!

Já knižní série zbožňuju i nesnáším. Hlavně proto, že jsem člověk, který je rozhodnutý knihu vždycky dočíst a to i kdybych v průběhu četby zjistila, že je to příšerné. Knihu pokaždé dočtu. Horší je to u sérií. To když už po prvním díle zjistím, že to není nic pro mě, ale i přesto jsem tak nějak rozhodnutá sérii dočíst. Určitým dílem jsem asi tak trochu masochista. Sice onu sérii odložím na později, ale s přesvědčením, že ji jednou dočtu.

U takové Školy noci jsem horkotěžko přelouskala alespoň první díl. Dalších 7 mám ovšem doma. Mamka mi totiž v době českého boomu ŠK koupila sama čtyři díly, nebo pět možná… a pak jsem je dostala k narozeninám a došlo mi, že to nejspíš nebude série pro mě. Proč v nakupování knih pokračuju? Protože nesnáším nedokončené série. Ještě furt ale nemám devátý díl, ani ty dvě novely. (Pozn. Kdyby to někdo chtěl prodat za levněji, ozvěte se!)

Na druhou stranu některé série po prvních dílech nevzdávám i z toho důvodu, že věřím, že se ještě můžou zlepšit. Přece jenom pokud jde o nějakého začínajícího autora, první díl se mu nemusí zrovna vyvést. Je to jakýsi odrazový můstek a s dalšími díly je to mnohem lepší. Jako příklad vždycky uvádím sérii Elemtal Assassin. Její první dva díly nejsou nic moc. Nebo tedy, jsou dobré, ale díky chemii hlavních hrdinů to občas tak nějak skřípe. Došlo to i samotné autorce, a proto se chlapa zbavila a nasadila tam jiného. To příběhu celkově prospělo.

Série je úžasná, mám ji moc ráda. Kdybych ale četbu vzdala už po prvním, nebo tom druhém díle, těžko bych zjistila, jak skvělá je a nezařazovala bych ji mezi své oblíbené. A věřte mi, že by to byla náramná škoda. Totéž prý platí o sérii Rachel Morgan (nebo jak se jmenuje) od Kim Harrison. První díly nic moc a pak to získá ty správné obrátky.

V knižním světě existuje tolik knižních sérií, že je z čeho si vybírat. Jo, leze to do peněz, ale zase se má člověk na co těšit a u čeho si odpočinout. Na mě takhle v mé knihovničce čeká celá řada sérií, do nichž mě někteří třeba uvrtali (že Anyo a Lusy?) a já se k nim ještě nedostala. Ale těší mě pomyšlení, že je doma mám a když budu mít chuť, jen po nich sáhnu. Takhle se třeba jednou konečně dostanu i k tomu Bratrstvu černé dýky, když už ho doma mám.


Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

8 Responses

  1. Desirée Lydon napsal:

    Taky nemám ráda neukončené série, ale na druhou stranu, když se mi to nelíbí, nechci za to zbytečně utrácet peníze (tolik jich stejně nemám :D) tak si ji prostě nekoupím nebo nepůjčím…
    Desirée Lydon recently posted..Ceny za vánoční partyMy Profile

    • Syki napsal:

      Tvé sebeovládání bych chtěla mít. V tomhle směru se prostě ve mně probouzí mé šílené knihomolství.

  2. Lu.Lusy napsal:

    Já nic, já spisovatelka 😀

  3. E_V_E napsal:

    Pekný článok 8)
    Ja som v živote nedočítala iba 2 knihy a to boli filozofické bláboly, fujky 8( To som fakt nedokázala dočítať.
    Mne sa 1. diel ŠN páčil a preto sa chcem pustiť aj do ďalšieho dielu, ale ak ma séria nebude už potom baviť, nebudem s ňou strácať čas, predsa len to má strašne veľa častí.
    E_V_E recently posted..Zimní dumání #6My Profile

    • Syki napsal:

      No jo, někteří na ty filozofické rozbory nejsou 😀 Je docela šílené, že to má… kolik už?… 15 dílů? Možná přeháním. Ale zase plno paranomálek má taky dílů do nekonečna.

  4. Bastera napsal:

    Já jsem masochista v tom, že knížky miluji vlastnit a nerada čekám na další díl, takže většinou počkám až na konec a koupím si všechny díly a pak teprve čtu 😀 Teda pokud vím, že se mi to líbit bude třeba podle recenzí a tak 🙂 Školu noci jsem začala číst a odložila po asi prvních 70 stránkách, prostě definitivně nic pro mě a tu jsem si raději jen půjčila, protože jsem tušila, že se mi nebude líbit, mít doma celou sérii a nechtít ji skoro ani číst bych vážně nechtěla 😀
    Bastera recently posted..Nový vzhled + infoMy Profile

    • Syki napsal:

      Já si málokdy čekám na všechny knihy, než vyjdou… protože to prostě nevydržím. Je fakt, že u některých sérií jsem ráda, že jsem se k nim dostala později a pak je můžu přečíst na jeden tah… ale zase většina autorů ve svých knihách dává repete toho, co se stalo dřív a když to třeba člověk čte najednou všechno, tak to pak otravuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..